Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (226)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, milé, pozitivní, úspěšné × uspěchané. Opět jsem od filmu očekávala mnoho, ale je pravdou, že nezklamal. Děj začal úspěšným nalezením vydavatele, který by vydal knížku pro děti s lákavým dějem a hezkými obrázky. Rychle pokračoval k nalezení přítelkyně a mladého muže, do kterého se naše hlavní hrdinka zamilovala. Zasnoubení. Láska. Úspěchy s dalšími a dalšími vydávanými knihami. Vše šlo až moc dobře... (divák co neviděl by neměl přijít o překvapení!) Líbila se mi nádherná krajina, (jednou se tam vypravím), krásné byli animace obrázků. Zpracování životopisu Beatrix Potterové je velmi milý pozitivní kulturní požitek. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Celý film je postaven na skutečně výborném výkonu Renée Zellwegerové. Pochybuji, že by některá herečka ztvárnila tuto postavu lépe. Příběh se pomalu rozjíždí jako parní lokomotiva z nádraží a postupně nabírá na síle. Děj není nijak složitý, ale je skvěle zpracován. K dobrému dojmu přispívá i kvalitní kamera a také velmi dobrý dabing na DVD. Dabovaná Zellwegerová má podle mého názoru příjemnější hlas než její skutečný. Zaslouženě nadprůměrný zážitek. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Krásu je třeba chránit..." Krásný tento životopisný film o anglické spisovatelce a kreslířce Beatrix Potterové vskutku je a to po všech stránkách. Krásná (ba přímo okouzlující) Renée Zellwegerová, krásné přírodní scenérie a vůbec celkový úžasně barevný vizuál, krásná hudba a k tomu všemu  skvělý nápad v podobě kouzelně pohyblivých obrázků z pera mladé Beatrix, které odkazující na silnou autorčinu představivost. Ale málo kdy je lidský život vždy jen krásný. Ty stíny, které  do života Beatrix Potterové přišly tak znenadání, dodaly celkovému vyznění filmu nový rozměr. Celkově tak nemám nic, co bych tomu filmu vytknul. Byl to "sladký" film, ale díky té smutné pasáži nikoliv přeslazený. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

najlepsim prepadakom pre mna je Obcan Kane, ostatne prepadaky maju smolu - zivot je drsny a proste sa nezaplatili. Tym nechcem povedat, ze som na penieze, len proste svedci to asi o tom, ze zase nebolo na vyplaty ap. Pre mna zase jeden z najprecenovanejsich filmov tuna, fakt nechapem, co na tom videli miestne 5 hviezdickove entity - a ze ich tu je. Ewan /Trainspotting, nejake Hvezdne Valky/ sice vie hart, ale pribeh mi vyfucal do prazdna, dejovej linie niet, dokonca ani havariu hovnocucu tam nedali. Hned by moje hodnotenie poskocilo : 5 % ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ostala som vykolajena z vlastnych emocionalnych reakcii pocas a po filme..aj ked, poruchy dychania a vzrusenim rozsirene zrenicky (chvalabohu) ma v poslednej dobe sprevadzali pri viacerych filmoch..ale toto ma prekvapilo..cosi s pomaly zabudnutych "klasikov" filmov z doby viktorianskej - merchant/ivory, cosi z malebnej krajinkomalby leeovho rozumu a citu..a zaroven nic z toho..maly pribeh, ktory ma emocionalne dostal, aby ku svojmu zaveru presiel do malej mediatacie..pravdepodobne ma nakazili prezitky hlavnej hrdinky..a uuzasny timing zaveru..(a skutocne som tuzila z celej svojej bytosti, aby vedla mna niekto sedel a aby som mohla svoje nadsenie predychavat v pritomnosti).. .. .. a este: ked tvorili prvu knizku, bolo to ako priprava uuuplne uzasnej narodeninovej torty, tajomstva sefkuchara.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)

Reklama

Reklama