Reklama

Reklama

USA versus John Lennon

  • USA The U.S. vs. John Lennon (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Filmaři David Leaf a John Scheinfeld ve svém kontroverzním dokumentu sledují pokusy FBI i některých členů americké vlády umlčet Johna Lennona (1940–1980). Ve snímku jsou rozsáhlé rozhovory s jeho nejbližšími. Je to pohled na život a časy věčného rebela Johna Lennona. Snímek realizovaný pro kina, zachycuje ideály, za něž bojoval. Vrcholem filmu jsou ukázky písní Johna Lennona. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Antikrist Nixon vs. intelektuál Lennon rovná se dobrá zábava. Dokument je samozřejmě jednostranný a čouhá s něho levicový chuťový ocas, ale proč ne. Snímek působí konzistentně a chronologicky. Je tam pár zajímavostí, které nejen fanouškům Johna můžou být ku prospěchu. Je tam i slavný záběr s diskuzního pořadu, který byl použit ve Forrestovi Gumpovi. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Lennon měl potřebu vyjadřovat se skoro ke všemu, dneska by určitě radil i klimatologům. A jak mám Beatles rád, tak ta jeho povalování se s Yoko v posteli řadím k totálnímu wtf. Jako dokument zajímavé, vlastně mě ale nepřekvapuje, že na něj měla vláda složku - vzhledem k jeho vlivu na demonstrace atd. 6/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych si lehnout do postele s manžely Lennonovými, růstem vlasů podpořit světový mír a ještě si přitom zazpívat. Také bych chtěl prostou obhajobou lásky a míru vytočit Nixona, Hoovera a další podobná hovada. A ač mi byl prokazatelně dán delší časový prostor k pobytu na této planetě než Johnovi Lennonovi, tak jsem to já, kdo se klaní člověku, který si dokázal stát za svými názory. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vy, ale mnohem raději mám záběry Johna Lennona s Paulem, Georgem a Ringem než s Yoko Ono a zakladatelem Černých panterů Bobbym Sealem, mnohem raději než (možná poněkud naivní) hlas revoluce jej mám jako autora geniálně jednoduchých písní či kontroverzních výroků z éry Beatles (tím známým o Ježíši a popularitě a hysterické reakci, jakou vyvolal, snímek začíná). A to si rozhodně nemyslím, že by Nixon s Hooverem byli správní hoši a dvě funkční období George Bushe (na něhož dokument míří především) přinesla Spojeným státům (a potažmo světu) kdovíjaké požehnání. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Obrazová stránka složená z dobového zpravodajství, rozhovorů, záběrů je přímo luxusní. Skvěle koresponduje s mluveným slovem, ba přímo ho i předstihuje. Mluvené slovo je však převážně agitkou a oslavou sebestředného Lennona, který se ke světovému dění vyjadřoval – podle mě – až hloupě naivně a přitom si neviděl do pusy. Výmluvná je scéna přípravy postele pro jeho mírový rozhovor z postele s Yoko, kterou jim stelou dvě pokojské, pro které by patrně nebyl pobyt v takovém hotelu finančně možný. Takže připravují postel, na které se rozvalí John s manželkou a budou svět přesvědčovat o tom, že všichni musí žít v míru. Jak dlouho by jim tenhle postoj vydržel, kdyby si ty postele museli stlát sami? Nic proti bohatství, které si Lennon sám zaslouženě vydělal, ale blahosklonně pak poskytovat hraběcí rady, to je chucpe. Dokument a promluvy respondentů vytvářejí kolem Lennona gloriolu neohroženého bojovníka za svobodu, který se nebál riskovat vše, zatímco ve skutečnosti se dost hloupě přátelil s lidmi, o jejichž skutečných záměrech a prostředcích nic nevěděl a hrozilo mu tak maximálně, že ho deportují z USA. Tuto atmosféru dokreslují výpovědi bývalých státních zaměstnanců Nixonovy a Hooverovy éry, kteří si teď sypou popel na hlavu. Náznak, že atentát na Lennona si vlastně objednala vláda, už nechtěně parodickou paranoidní oslavu jenom umocňuje. ()

Galerie (5)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama