Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sherry Swansonová, která byla závislá na drogách a spáchala loupež, se vrací z vězení. Přímočará mladá žena se snaží zařadit do běžného života. Naváže kontakt s bratrem Bobbym, který vychovává její dceru Alexis. S holčičkou, na níž jí velmi záleží, se pokouší obnovit normální vztahy. Nějakou dobu se zdá, že prolomí nedůvěru okolí a dodrží své předsevzetí fungovat jako zodpovědná matka. Úspěšně abstinuje a získá místo vychovatelky malých dětí... Zmatená Alexis však vyrůstá pod vlivem bratrovy manželky Lynn, která na Sherry žárlí. Odcizení dívenky s její skutečnou matkou se prohlubuje. Sherry, jež se mezitím spřátelí s drsným sympaťákem, propadne beznaději a znovu sáhne po drogách... Příběh byl podle autorčiných slov inspirován reálným osudem její kamarádky z dětství. Snímek Sherrybaby, natočený v lokalitách New Jersey, se opírá o přesvědčivý výkon Maggie Gyllenhaalové v titulní roli a prozrazuje autorčinu dokumentaristickou zkušenost. Ilustruje mechanismy návratu delikventů do standardní společnosti a je rovněž obecnější úvahou o mladých lidech, kteří v životě selhali a snaží se o nápravu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

thommas 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než souhlasit s Cobrettym v diskuzi. I přesto, že jsem tento námět viděl již tolikrát, je právě Sherrybaby něčím výjmečným. A to rozhodně ne scénářem, ani chvílemi až dokumentaristickou formou, ale hereckým ztvárněním, které filmu dává upřímnost, která jiným snímkům na podobné téma tak chybí. Dokážete si snad v hlavní roli představit někoho jiného než Maggie Gyllenhaal? Pár audiovizuálně vytříbených scén, jako je běh hlavní hrdinky po ulici, kdy divák slyší pouze její dech, nevzdáleně se inspirující v Kurosawově Ikiru, ničím neruší a do jinak tvrdé kamery vstupují nenásilně. Z Kurosawy v poslední době těží prvky více filmů. A není se čemu divit - rušná ulice, zhrzený hrdina zahloubaný do sebe - a kolem jen ticho. Najednou je vytržen vzruchem zpět do reálného světa a je donucen naplno žít. Naposledy byla mistrovská scéna z Ikiru doslovně přepracována ve Fontáně Darrena Aronofského - doslovně znamená včetně dělníků svářejících železnou konstrukci v pozadí ke konci scény. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Aura vítěze loňských Karlových Varů vzbuzuje dojem nevšedního zážitku. Ale Sherrybaby přes nesporné kvality spíše dokazuje, že mnohé festivalové hity se utápějí v programové nevzrušivosti a na odiv předkládané odtažitosti. V zásadě jde o civilní, svým způsobem laskavý snímek o ztracené ženě, která vychází z vězení na podmínku a snaží se překonat drogovou a kriminální minulost.  Původem dokumentaristka Laurie Collyerová se ve svém scénáři s pozoruhodnou lehkostí vyhýbá doslovnostem, vplétá diváka do souvislostí, chytrými náznaky vykresluje vztahy mezi postavami, které stejně elegantně uvádí na scénu. Středobodem vyprávění a motivací všech činů hlavní postavy je její dcerka. O malou Lynette se ovšem stará Sherryin dobrácký bratr Brad spolu se svou ženou. Právě trojúhelník mezi biologickou matkou, dcerou a náhradní matkou je jednou z nejzajímavějších a nejlépe vykreslených rovin. Všechny pochybnosti a zklamání, malé výhry i prudké propady, to vše na sebe hladce navazuje a pomalu tvoří neproniknutelnou síť zdrcujících souvislostí, které znovu dokazují, jak těžké (ne-li nemožné) bude pro Sherry začít zase normální život. Režisérka nechává herce rozehrát emocionálně sžíravé situace s volností skoro až divadelní - a pokud stojí snímek za vidění, pak na tom mají zásluhu skvělé herecké výkony. Díky nim film ani v těch nejvypjatějších scénách diváky citově nevydírá. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Není to nic světobornýho, ale musím uznat, že mě to bavilo a to tak, že moc. Vždy jsem měl rád filmy ze světa drog a úpadku, ale tento vyzněl jinak, mateřsky. Navíc Maggie Gyllenhaal je moje oblíbená herečka a když se ta její role hned ze začátku tak rozjela, že ukázala i svoje tělo, tak se mi ten film ani nemůže nelíbit. Danny Trejo ukázal, jak umí hrát i klaďase a sedlo mu to. Fakt jedna z jeho nejlepších rolí. Celkově ten příběh ke konci spíše vysychá, ale tak do poloviny a možná i dál je nasycen dobrým příběhem a navlhlej sexuchtivou Maggie. A to za 4 hvězdy stojí. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nezávislák jako řemen. Mám dva důvody, proč na tohle jen tak nezapomenu. Tím prvním je vynikající Maggie Gyllenhaal. Ta holka fakt umí, sakra, dejte jí někdo pořádný scénář a za chvíli uslyšíte „And The Oscar goes to…“ ve spojitosti s jejím jménem. Druhý je styl, kterým je tento film natáčen. Skoro až dokumentární a to se mi celkem líbilo. A teď negativa - vše ostatní mě minulo. Nějaké poselství - nenašel jsem. Význam role pro "hodného strejdu Treja" mi taky nějak unikl. Nemůžu říct, že jsem se vyloženě nudil, ale můžu říct, že kdyby nebylo Maggie, vypnu to v půlce. Hlavně kvůli ní jdu na tři hvězdy a doufám, že další nezávisláky, které letos nabízí ČT 2, budou o něco lepší. ()

pijavica 

všechny recenze uživatele

7,0/10 Myslím, že nízke hodnotenie je trochu nespravodlivé. Samozrejme, nejde o žiadny prevrat v dejinách kinematografie, len o pokus zachytiť jeden "obyčajný" ľudský príbeh. Mal by som len dve výhrady - zdalo sa mi, že Maggie Gyllenhaal občas príliš tlačí na pílu, podobne ako režisérka (najmä poslednú polhodinu). Čo musím pochváliť, je práca s detailmi (viď spoločná večera) a vykreslenie charakterov - nie sú celkom čiernobiele, a svojim spôsobom budete mať určité pochopenie skoro pre každého. A na rozdiel od ostatných užívateľov si myslím, že Dany Trejo svoju rolu zvládol skvele. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Ryan Simpkins (Alexis Parksová) přišla při natáčení o čtyři zuby. (ČSFD)

Reklama

Reklama