Reklama

Reklama

Hrdelní zločiny: Zabijáci

(TV film)

Obsahy(1)

Třídílný dokumentární cyklus Hrdelní zločiny představuje příběhy skutečných zločinců a vrahů, kteří byli za své činy v bývalém Československu popraveni. Autoři se věnují nejen pohnutkám, které pachatele ke zločinům vedly, ale také osudům jejich obětí a okolnostem vyšetřování. Filmy jsou plné rekonstrukcí, autentických materiálů, vzpomínek kriminalistů, lékařů, svědků, příbuzných obětí a dokonce i obětí, které útoky přezily. Je to vpravdě originální dokumentární počin, jehož sledování však vyžaduje pevné nervy: smrt se tu vyskytuje ve své extrémní podobě.

Třetí díl Zabijáci představuje tři příběhy:
- Jaroslav Papež v kině Metro nůžkami ubodal mladého chlapce, sexuálně jej zneužil. Vzrušení v něm vyvolával pohled na krev. Sám si také za účelem ukájení způsoboval řezné rány na těle. Byl odsouzen k trestu smrti.
- Ladislav Hojer byl sklenář, který od roku 1978 do 1982 spáchal na území tehdejšího Československa celkem pět vražd a jeden pokus o znásilnění. Po Václavu Mrázkovi z 50. let to byl náš druhý největší sexuální vrah. Každý útok měl připravený a byl si vědom toho, co působí svým obětem. Rozsudek smrti byl potvrzen soudy tří instancí, nedostal milost prezidenta republiky.
- Vojtěch Běloh byl vícekrát trestaný pedofil, který v roce 1973 v malé vesnici na Hodonínsku znásilňoval a vraždil malá děvčátka. Pak je převážel na motorce převlečené za svoje děti a ukryl je v lese. Jejich pohřbu se zúčastnily tisíce lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po největších kriminálních případech Slovenska, jsem opětovně shlédnul i tento Český ekvivalent, který už jsem kdysi v tv viděl, ale moc jsem si ho nepamatoval. Musím říct, že se jedná i v tomto případě o velmi věrohodné zpracování včetně rozhovorů z vyšetřovateli nebo očitými svědky. Nechybí ani mnou tolik oblíbené rekonstrukce doplněné o autentické fotky. Tento díl se konkrétně věnuje notoricky známému případu Mrázek a dále případu Stehlík. dokumentaristicky určitě na vysoké úrovni, ale zdá se mi, že Slovenský cyklus který jsem již zmínil měl o něco větší tah na branku a lepší atmosféru. Nicméně i tak jsem spokojen. Nevidím to sice na plný počet, ale úplně v poho udělím lepší 4* a navrch 90% ()

Ony

všechny recenze uživatele

Kromě dílu Když vraždí ženy, který se na mně mimořádně významně podepsal, tento cyklus raději minimálně do jeho zopakování nehodnotím. Má paměť je totiž zlá. Ovšem mám pocit, že co se píše tady v prvním odstavci Obsah/Info, je pravda, tudíž si troufám doporučit. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

!V druhé polovině oficiálního textu distributora došlo k záměně za text pro epizodu Bez slitování.! Zabijáci jsou dokumentem o Mrázkovi a Stehlíkovi. Po Světě, kde se nežebrá vznikl i dokumentární cyklus o závažnější kriminalitě... ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Všeobecný dojem som už opísal v časti Ženy vražedkyně, ktorý som videl ako prvý v poradí. V tejto časti ma zaujalo, aký obrovský vplyv na neúspešné vyšetrovanie Mrázkových vrážd mala územná nekoordinovanosť činnosti Verejnej bezpečnosti a samozrejme jej stranícke riadenie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Porovnaniu so slovenským seriálom Najväčšie kriminálne prípady Slovenska sa nevyhlo viacero užívateľov. Myslím, že tá slovenská verzia je podstatne atmosférickejšia, temnejšia, faktografickejšia. Tá je však pre mňa za viac ako 5 hviezd. Tento český pokus ale tiež nie je vôbec zlý. Za celú trilógiu hodnotím túto časť ako najslabšiu, hoci stále výrazne nadpriemernú na poli kriminálnych dokumentov. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

I po opakovaném zhlédnutí jsem se pak dlouho ohlížela, jestli za mnou po chodníku nikdo nejde. A taky už neposlouchám hudbu ze sluchátek při chůzi. Myslím, že tenhle projekt se České televizi hodně povedl. Je škoda, že ČT nešla do nějakého podrobnějšího zpracování jako slovenské Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Opravdu mrazivý dokument o českých vrahounech, kteří dostali za své zločiny trest smrti. Hlavně ty soudobé fotografie dodávají hrůznou atmosféru. V tomto díle se představí nejmasovější vrah u nás - Václav Mrázek a dvojnásobný vrah Miroslav Stehlík. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Výborné rekonstrukce případů Mrázka a Stehlíka. Prvně jmenovaný ztělesňuje nejhorší možné monstrum. 81%. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Výborný cyklus České televize. Stejně jako „Najvacsie kriminálne prípady Slovenska“ obsahují cenné výpovědi kriminalistů, psychologů, sexuologů, kteří se přímo podíleli na vyšetřování jednotlivých případů. A stejně jako ve slovenské sérii – jde o rekonstrukce zločinnů, které se vryjí do paměti a jen těžko se dají zapomenout. Čubírková, Mrázek, Běloch, Hepnarová… Pořad s hvězdičkou, jednoznačně. ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Vrazi ,Oběti, Vina, a trest. Skutečné příběhy zločinců v bývalém Československu, které dostihla spravedlnost. Je dokumentární cyklus, který mě dlouho unikal. Po vidění hodnotím tento počin, jako zatím to nejlepší co na dané téma vzniklo. ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem, a fakt to není o Mrázkovi a Stehlíkovi, to si někteří komentátoři pletou s jiným dílem Hrdelních zločinů. Tady vraždí Běloch a Papež. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Především tam měli v chybu v pojmenování Mrázka jako masového vraha, to si dost média pletou, je velký rozdíl mezi sériovým a masovým vrahem. Mrázek byl sériový vrah jako vyšitý. Opět a stále poukazuji na roli genetiky a s tím spojeného chování a sexuality. Ten způsob léčby z minulého režimu se skoro nezměnil. Nikdo opět neprozkoumá historii rodiny. Stehlík měl v rodině otce násilníka, pedofila, nechápu že ho léčili v Bohnicích, ten přece patří do vězení, on nebyl duševně nemocný, jeho otec byl také trestaný. A dnešní režim, humanizuje tyto devianty, dává jim šanci se zařadit zpět do civilního života, právě naopak, oni musí být izolováni od společnosti. Mě přišlo, že se víc zaměřili na Mrázka, mě přišel podrobnější rozbor jeho života než Stehlíkova, ale to bude také tím že měl Mrázek na svědomí více sexuálních vražd. Až na těch pár chyb ve výrazech, jinak to byla slušná sonda do života těchto deviantů z období ČSSR, za mě 4*. ()

Baroque 

všechny recenze uživatele

Oproti Najväčším kriminálnym prípadom Slovenska trocha striedmejšie a menej dramatické, nenachádza sa tu väčší, ani porovnateľný priestor na psychologické vyprofilovanie zločincov, ale princíp je jednoznačne dôležitý a pôsobí nielen ako faktografický dokument, ale aj ako edukatívny prvok, varovanie, prostriedok na zamyslenie sa nad hodnotami života a bytia ako takého. Je nutné, aby niečo takéto bolo vytvorené. Nie je to štartérom pre vykonanie agresívneho činu, formou akcia-reakcia. Ako bolo podotknuté v NKPS, bez genofondu a tendencií, bez nevhodnej výchovy tento dokument nemôže pôsobiť ako nástroj násilia. Dôležitá záležitosť. 4/5, ale 5 hviezdičiek. ()

Reklama

Reklama