Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Malé městečko, které Elliotovy nikdy neopustili. Otec se starším synem, kteří má potíže s prací a stávkují. Babička, která občas neví o co jde. Nejmladší syn, který miluje hudbu. (A ta stojí fakt za to) Nějákej ten homosexuál se tamm mihne. :o) A učitelka, která se snaží pomáhat. Příběh, který není tak smutný, ale spíše dojemný. A city to ve vás totálně vzburcuje. Film zobrazující otce, který chce aby syn byl po něm. Ale syn ve svém nitru nechce a bojí se ho, přesto se snaží bojovat. A jak to dopadne.... To záleží jen a jen na vás, zda se kouknete a necháte se unášet jak hudbou tak i filmem. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Funkční koncept je svátost, která se musí náležitě uctívat - to ví i nositel britského emocionálního ohně Stephen Daldry. V jeho celovečerní prvotině funguje vše dle (žánrových i diváckých) očekávání, překvapení spadají pod ojedinělá, ale tím přívětivější dobrozdání. Za zvláštní doušku stojí přesvědčivý herecký výkon Jamieho Bella a propracovaná a chytlavá hudební složka, kterou ovšem, s ohledem na charakter příběhu, nebylo možno podcenit. Jen ty slzičky se nakonec nedostavily... :) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Boxerské rukavice vyměnil za baletní piškoty a začal si plnit svůj sen. Klišé? V podání britských tvůrců v čele s debutujícím divadelním režisérem Stephenem Daldrym těžko. Ano, příběhů o cílevědomosti a vytrvalosti jsme zhlédli už desítky. Jenže tenhle křehoučký boxer s rukavicemi po dědovi se pro tanec nadchl s odzbrojující vášní. Jsme na severovýchodě Anglie a v malém městečku je tématem číslo jedna stávka horníků. Mezi ně patří i Billyho bratr a otec. Jen Billy má jiné zájmy a otce, který plní také roli zesnulé ženy, jeho povaha lehce děsí. Když ho pak najde mezi hejnem malých děvčátek, bouchne do stolu. Zbytečně. Síla filmu netkví v tom, zda Billy svého snu dosáhne. To je poměrně jasné. Podstatná je cesta, kterou se Daldry vydává. Stále jsme nicméně ve filmu, který nechce být nějak výrazně depresivní a neustále nám cpát napjatou atmosféru, takže i ony překážky jsou prostě spíš filmové. Ale zatraceně příjemné. Velmi silné je i otcovo (ač očekávané) prozření a hlavně odvaha, se kterou se postaví stávkující většině. Snímek může ve velkém děkovat právě hercům – ať je to právě Gary Lewis v roli umíněného otce, který však dokáže projevit cit (výborný je hlavně při návštěvě Londýna nebo při čekání na verdikt taneční školy), nebo skvělý Jamie Bell, který si i od té doby vybral několik solidních projektů. Hornickou komunitu pak skvěle nasnímal kameraman Brian Tufano (roky spolupracoval s Boylem), no, a o soundtracku se snad ani nemusím rozepisovat. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivy pribeh o sile rodinnej lasky. Plny skvelej nalady, vtipu a paradnej muziky. A Billymu to naozaj ide a jeho tanecne eskapady naozaj stoja za to :) Herecke vykony su skvele a paradne vystihuju jednotlive charaktry. Mimo Billyho je to hlavne jeho otec, ktory je typickym predstavitelom prisneho, pracujuceho avsak vrucne milujuceho otca a je zahrany neuveritelne realisticky. Mal som pocit ze herec jednoducho skutocne tym otcom je. Nneda sa mi nespomenut scenka ked otec uz ako starec prichadza prvy krat v zivote do Londyna, kde je vsetko oproti ich malemu mestecku take obrovske:)). Tak isto zaver ked Billy uz ako dospely, profesionalny tanecnik a vychadza na podium je velmi emotivny. A prave v ludskosti tohto pribehu, zobrazujuceho nie zrovna najlahsi zivot strednej-pracujucej vrstvy, kde len sila rodiny drzi veci po kontrolov, je jeho najvacsia sila. Velmi, velmi prijemny film (10/10) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Malý velký film o rodinném životě na rozmezí chudoby a existence, o nepochopení dospělých a o jednom neuvěřitelném, náhodně objeveném talentu. Film oslavující jak balet, tak i oddanost, cílevědomost a ctižádostivost. Tady opravdu platí za málo peněz spousta muziky, a to nejen metaforicky. Jamie Bell předvádí jeden z nejlepších dětských hereckých výkonů všech dob a v pouhých čtrnácti letech dokázal utáhnout na vlastních bedrech a nohách celý téměř dvouhodinový film. Stephen Daldry přinesl na plátno po dlouhé době konečně upřímný film, který kinematografii posledních let viditelně chyběl. Až Hodiny dokázaly, že nešlo jen o náhodu. Smekám klobouk a utírám poslední slzy, scéna s otcem a synem v objetí v okolí hromad uhlí je předčasným vyvrcholením celého filmu. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)

Reklama

Reklama