Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (726)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak uz je to tady, Carrey si to zkusil konecne v thrilleru a byl proste perfektni. Jako Walter sice ze zacatku sem tam hodi i nakej ten vtipek a pri jeho povolani lovce psu se mi vybavil Ace Ventura, ale jako Rybka je proste genialni a pekne drsnej. Dost tomu taky pomohl jeho vzhled a kamera, ta je pri vypraveni Rybkovo pribehu prakticky genialni. Jinak co se tyce pribehu, napad slusnej, zpracovani taky, jen uz to bylo misty krapet prehnany a konec je zbytecne prekombinovanej, asi zalezi na tom, jestli na teorii o 23 divak pristoupi, ale me to neprislo nejak blby, takze sem se dobre bavil po celou dobu filmu. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznala, nechápu to záporné hodnocení. Scénař mi nepřijde hloupý, a Carrey to zahrál velice dobře... když jsem si film půjčovala, nečekala jsem nic jinýho než blbost. Vidět hrát Carrey v thrilleru mě ale lákalo. Čekala jsem jestli ho neuvidím jako toho známýho "blbce" a v nějakém krvavém momentu se nezačnu smát, ale nestalo se tak. Věřila jsem mu každej moment. Myslím si, že jak většina lidí tvrdí z "hloupáho scénaře" vzniklo docela zajímavé dílo. A jak dále někteří tvrdí, že 23 neměla logiku, že někdy sčítal datum plus rok a jindy jen datum, to byl určitě záměr. Když chcete vidět 23 tak ji uvidíte a nezáleží na logice, ale na posedlosti. 23 mě příjemně překvapil, možná jsou ve filmu slabší chvíle, ale konec to tím vykompenzuje. Proto odemě dostává plný 4* ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když vám na konto přistane 23 mil.USD, není si potřeba před tím, než do toho půjdu, pročítat 23x scénář, viď Jime.. Fádní thriller, kterým se tentokrát snaživý Schumi ocitl na své režisérské houpačce dole, ovšem ne s tak odřenou hýždí jak u Batmana a Robina. No nic, aspoň, že uživateli Lima pracují ledviny a vylučovací systém na jedničku. Panebože, teď jsem ve své obsedantní psychóze dospěl k šokujícímu zjištění! Jim Carrey (9 písmen), Joel Schumacher (14 písmen). To je dohromady… Dopis na rozloučenou jsem nechal na stole a omlouvám se za ten průvan.. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Na plakátech by mělo stát tohle: "Film obsahuje cca 23 sekund zajímavé stopáže. Náhoda?" - nebo záměr tvůrců?! Věděli jste, že 19 a 4 je 23? A že když číslo 92 dělíte čtyřmi, dostanete opět to samé mystické numero? Neuvěřitelné, že? Je dost možné, že ono číslo tady vystupuje jako obecný symbol patologické obsese, ale i tak jsem si po dlouhé době pohrávám s myšlenkou dát filmu odpad... a tahle slátanina by si ho zasloužila možná víc než kdejaký Emmerichův blábol. Ale přece jenom - kamera a hudba byly na úrovni a oba hlavní představitele (jimž by to v jiném filmu určitě skvěle klapalo) mám na to příliš rád - takže přivřu obě oči. 10% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už od Věčného svitu neposkvrněné mysli vím, že Jim Carrey zvládne těžší role, než ty, kterými začínal (Blbý a blbější). Proto mě nepřekvapilo, že i tento film táhne dopředu hlavně jeho výkon. Ještě dvacet minut před koncem jsem uvažoval mezi 4 a 5 *, protože mě to jednoduše bavilo, ale pak přišel tak neuvěřitelný logický kiks, že jsem málem po televizi mrsknul ovladačem. Totiž POZOR, SPOILER! Beru, 23. kapitolu napsal na zeď v hotelu, ok. Ale když to psal, jak mohl vědět o své ženě, resp. že bude vůbec ženatý, když chvíli potom, co to dopsal, skočil z okna a AŽ potom ji potkal??!! KONEC SPOILERU! Takže po tomhle jsem měl o hodnocení jasno. Pevně věřím, že se na tento film někdy podívám, ale obávám se, aby to nebylo až za 23 let… ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • V několika zemích měl tento film premiéru 23. 3. 2007. (Bauer)
  • Nepřiznanou inspirací filmu je německý snímek 23 (1998) režiséra a scénáristy Hanse-Christiana Schmidta o mladém hackerovi Karlu Kochovi (August Diehl), jehož obsese z čísla 23 dohnala k sebevraždě. Zabil se 23. května 1989. (imro)
  • Blonďatá samovražedkyňa alias Suicide Blonde (Lynn Collins), s ktorou sa Walter Sparrow (Jim Carrey) v úlohe detektíva stretol, mala obľúbenú farbu rúžovu: rúžová (pink) sa skladá z červenej (red) a bielej (white). Red: R=18, E=5, D=4. 18+5+4=27. White: W=23, H=8, I=9, T=20, E=5. 23+8+9+20+5=65. Pink = 4 písmena: 27+65=92. 92:4 = 23. (Čísla sú poradie písmen v abecede.) (mindkiller)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama