Reklama

Reklama

Horský kmen lovců mamutů Jagalové se obává hladovění, protože zvířata, která jsou jejich zdrojem obživy, přicházejí stále později a je jich méně. Když najdou v horách mrtvou ženu a u ní modrooké děvčátko, prorokuje stará šamanka, že dívka, která dostane jméno Evolet, je znamením velkých změn. Současně však slibuje, že ze středu Jagalů vzejde válečník, který se ožení s Evolet a povede Jagaly k novému životu. Do dívky se zamiluje DeLeh. Když je přepadnou bojovníci na koních, mnohé zabijí a další včetně Evolet odvlečou, rozhodou se KaRen, DeLeh a TikTik vydat po stopách nájezdníků a zajatce osvobodit. Po vyčerpávající cestě dorazí k Hoře bohů, kde tisíce otroků stavějí pod dohledem kněží a válečníků pyramidu pro všemohoucího vládce. DeLeh a náčelník Nakuů proniknou na stavbu, aby se pokusili získat podporu otroků v boji proti jejich utiskovatelům, ti však váhají. Dosud se totiž neobjevilo znamení, které by zvěstovalo příchod bojovníka osvoboditele, kterého se i všemohoucí bojí. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (998)

somnar 

všechny recenze uživatele

Na regulérní hollywoodský velkofilm moc blbé a naivní, na realistický útržek ze života prvních lidí zas příliš pohádkové a neskutečné. Kdyby se však Emmerich křečovitě držel historických faktů, nevypadalo by to dobře - rok 10 000 př. n. l. zde prezentuje v podobě velkolepé trikové exhibice, kterou jsem prostě nemohl sledovat s vážnou tváří (dialog s tygrem! Velká matka! zázračné obživnutí!), ale zároveň mě nikdy vyloženě neiritovala. Je to celé tak pečlivě zkonstruované, vymydlené, ploché a rutinní, že to v žádném případě nemůže zanechat jakýkoli osobitý otisk. P.S. Ale mohli se prásknout přes kapsu a na závěr připojit cool bitku mamuta s dinosaurem. Dílo zkázy by bylo dokonáno... 50% ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Emmerichova odpoveď na Gibsonovo Apocalypto v podobe pravekej legendy. Rovnako zbytočne rozťahaná s o niečo menej fungujúcim finále ale výrazne americkejšia, čim povyšuje tento historický nezmysel na prijateľnú rozprávku. Vedeli ste o tom, že už prastarý kmeň Yaghalov, loviaci mamuty, rozprával súčasnou angličtinou a v niektorých aspektoch sa vyrovnal aj človeku, akého poznáme dnes? Ja nie a rád by som vedel, kde a prečo sa ten vývoj vlastne pribrdzil. 50% ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Poriadny zlepenec od mamutov a ich stavby pyramíd až po obrovské plachetnice a kovové mreže. To, že je tu použitých tak veľa rôznorodých prísad by až tak nevadilo, keby celý film mal napätie a nosný zaujímavý príbeh. Za zmienku stojí len prvá polhodina, kde je dianie aspoň ako tak zaujímavé. Lov mamutov, napadnutie skupinky ľudí hromovými vtákmi alebo krátky okamih šabľozubého tigra. Nepozeralo sa na to zle, ale potom sa to nejak zvrtlo. Už sa nič zaujímavého nedialo a hlavné postavy začali trúsiť príliš vážne slová. Dostavila sa nuda a znechutenie ale aj sarkastické úškrny nad trápnosťou a debilitou niektorých scén. Vážne sa tento zaujímavý námet nedal spracovať lepšie? Ešte aj 10 ročné decká nad tým budú krútiť hlavami. 40% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

10 000 : 1 pro dredaté WTF a jeden z nejúsměvnějších snímků 21. století. Brát tohle vážně (a ještě k tomu být antropolog s duší archeologa se zálibou v historických vědách), tak si v zoufalství skalpuji svou hustou kštici a vydrápu zraky klem bájného manaka. Ale přece bych se nepřipravil o takovou porci zábavy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dějepis a zeměpis v kostce. Dredy jako z dvacátého století, mamuti jako z 200 000 let před Kristem jenom několikrát větší. Sem tam přiběhne přerostlé emu chytající podobu dinosaurů z druhohor a tygžík vyžlík podruhé v dějinách filmu prokáže své dobré srdce a postaví se za hlavního hrdinu. Společně s ním putujeme za průvodem Hunů či Mongolů Čingischánovy doby ze zasněžených Himalájí přímo do hustého amazonského pralesa, po jehož opuštění nás čeká nekonečná Sahara a podivná řeka plná plachetnic podobných opeře v Sydney nebo (při větší fantazii) těm španělským ze 16. století. Nenajdeme na nich ale žádného Hernanda Corteze nebo Francisca Pizzara, nýbrž ony Huny (Mongoly) oblečené v barevných látkách odněkud z Orientu, jejichž hlavní město připomíná jakési Maye, Aztéky a Inky v jednom (ačkoliv tygří sfinga kdesi uprostřed města by nás mohla svádět k zařazení spíš do Egypta). Jedno se ale Emmerichovi nechat musí. Kamerové záběry z leteckého pohledu vypadají úchvatně a hudba se mu taky povedla. Škoda jen, že se místo historie radši nezaměřil na sci-fi. A neodpustil si ty příšerný děsivý konce plný ožívajících mrtvol a velkých hrdinů. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • Steven Strait, který kvůli své předchozí roli musel nabrat velký objem svalové hmoty, podstoupil přísnou dietu a náročnou fyzickou přípravu, čímž ztratil 15 kg, aby se z něj stal šlachovitý lovec D'Leh. (Rodriguez)
  • Emmerichův biják měl jít původně do české distribuce začátkem září 2008 (stejně jako školáci a studenti do škol), distributor pak ale svůj plán pozměnil a posunul ho na říjen. Naproti tomu v sousedním Německu byl k mání již od července 2008, a to jak na klasickém DVD, tak i na Blu-rayi. (Rodriguez)
  • Slonovití, tedy i mamuti, jsou jediná skupina savců, která neumí cválat. Impozantní pohled na cválající stádo mamutů je tedy jen filmová smyšlenka. (Honchina)

Související novinky

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

08.02.2009

Studio MGM si řeklo, že je načase opět přitáhnout do kin věřící masy. Na rozdíl od Mela Gibsona se však nesoustředí na poslední pozemské dny Ježíše, ale na jeho zrození. Držte si klobouky, protože… (více)

Kazisvět Emmerich opět v akci

Kazisvět Emmerich opět v akci

22.02.2008

Pokud jde o jeho novinku 10 000 př. n. l. (stručně shrnuto: pravěcí lovci prohánějí mamuty kolem pyramid), nejsou komerční ani umělecká očekávání nijak vysoká, ale to ještě neznamená, že by byl… (více)

Emmerich bude mikroskopický

Emmerich bude mikroskopický

26.08.2007

Trailer na 10 000 B. C., v němž pralidé a mamuti válčí s prvními staviteli pyramid, a to v bombastickém stylu Krále Škorpiona a Apocalypta ;-), naznačuje, že Roland Emmerich je v staré dobré… (více)

Reklama

Reklama