Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Twilight pre hipsterov! :)...................Riedka nuda. Transformeri 3 majú bližšie ku Kerouacovej predlohe ako toto. Aj keď to neposudzujem ako adaptáciu, tak nemám, čo by som tam ocenil. Namiesto hektického kvaltu a zaprášenej Ameriky dostanete lacné poetizujúce obrázky a sterilné retrokulisy. Základnou úlohou scenáristu bolo z obrovského množstva motívov vybrať tie najzaujímavejšie, ale namiesto toho strčil do 140 minútovej stopáže ešte aj veci, ktoré v knihe neboli. Postavy sa šantia na posteli ako infantilné detičky (OMG, veď Moriarty bol pornoidný kurevník!) Dokonca je márne hľadať v tomto fikčnom svete niečo, čo by pochádzalo z Kerouacovho života (aj to mohol byť legitímny inšpiračný zdroj, nielen kniha)..............Po Howl ďalšia ultimátna hlúposť, pri ktorej sa musia beatnici v hrobe obracať. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Ej malo to niečo do seba, aj keď tá nehorázne dlhá stopáž vyplodila pár hluchých a nudných miest ale celkový dojem bol dobrý. Po prvý raz vôbec musím pochváliť aj Kristen Stewart, ktorá sa tu netvárila stále ako kyslá uhorka (možno to bolo jej nahotou že sa tak herecky uvoľnila =D ). Každopádne dalo sa z toho vyťažiť aj viac. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Stopáž nemusela být nutně tak dlouhá a přivítal bych více emocí. Přiznám se, že mě to nijak zvlášť nezasáhlo, spíše to proběhlo okolo mě. Film má zajímavé herecké obsazení, v epizodních rolích se předvedou Viggo Mortensen, Steve Buscemi a Terrence Howard, v ženských rolích Kirsten Dunst a Kristen Stewart, jejíž ztvárnění Marylou považuji za nejlepší výkon ve filmu (i když musím férově uznat, že dostala podstatně více prostoru než její již zmíněná blonďatá sokyně). Z toho vyplývá, že výkony tří hlavních mužských představitelů mě nijak neuchvátily, ne že by byli špatní, ale přišli mi nevýrazní, včetně Garretta Hedlunda. Tak nějak cítím, že bych si měl přečíst knižní předlohu, abych to lépe pochopil, třeba si k ní časem najdu cestu. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nedokázal představit On the Road na plátně. Walter Salles ale zřejmě ano a nakonec vznikl film, očividně jakási plánovaná pocta Kerouacovi a beatnikům, který se po více než dvě hodiny táhne, lidově řečeno, jak těsto na štrúdl. Z castingu potěšil snad jen přesně ztvárněný Burroughs, naopak o rozjíveném frajírkovi, který měl představovat Ginsberga, by se toho dalo říci jen málo dobrého. Nu, dle mého je to takové převedení šedesát let staré látky do verze pro novodobé hipstery, kde prostředí a míra "coolness" výrazně převažuje nad takovými pojmy, jakými jsou srozumitelný příběh či dobře prezentované postavy. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Adaptace ve stylu nacpeme do filmu co nejvíc útržků z knihy, aniž bychom se nějak výrazně starali o jejich propojení do smysluplného celku, ony do sebe ty ikonické epizodky nějak zapadnou. Inu, nezapadnou. Herci do rolí padnou jako ulití, zvlášť Hedlund hraje Deana přesně na tom pomezí šílenství a neodolatelnosti, jak je potřeba. Salles mnoho scén dokázal natočit přesně tak, jak jsem si je při čtení představoval, minimálně konec se povedl náramně, stejně tak některé dílčí epizodky z cest. Ale ta atmosféra tam prostě není. Ty těžko zprostředkovatelné pocity volnosti, existenciální tíha mladých lidí žijících jinak, než jim diktuje společnost, hledání životního uspokojení, tedy přesně to, co mi kniha přinášela dá se říct každým slovem, jsem hledal marně, protože ono k dobré adaptaci nestačí naházet za sebe momentky z knihy. Zvláště z knihy tak těžko uchopitelné. Film se pak zákonitě stane jen repetetivním sledem obrazů bez ujasněné vnitřní struktury, což při délce 140 minut zákonitě vede k nudě. I pro čtenáře. Salles nedokázal předlohu přizpůsobit pro film a člověka to zamrzí o to víc, když si uvědomí, že při daném obsazení a kvalitách předlohy mohl vzniknout generační kult. 60 % ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Většina záběrů z cesty pochází z 60 000mílového výletu Hudsonem z roku 1949 napříč USA, který absolvovala ústřední trojice Hedlund, Stewart a Riley společně s režisérem Sallesem, kameramanem a zvukařem. (Brousitch)
  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno