Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Bukva Zdeněk se polepšil a stvořil pohádku, u které není nutno stahovat zvuk na minimum, přestože hlavní roli frikulína Matěje hraje Jan Dolanský - tedy majitel onoho úděsně protivného puberťáckého hlásku, co prasí, hnusí a kurví jakoukoliv volnou chvilku na Prima Kůůl. "Nejkrásnější hádanka" je sice slepenec všeho možného, logika bulnula šichtu, obsazení je rozděleno mezi ty, co přehrávají a ty, co hrát vůbec neumí, ale budiž, vznikl průměrný příběh pro děti a snesitelný pro dospělé. Třetí hvězdičku přihazuji za hezké exteriéry. Nestydím se za to - když čekáte nejhorší, můžete být výsledkem i příjemně překvapeni... 51% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Smažený kapr s výborným bramborovým salátem slehl, chlebíčky jsou taky fuč a já musím zpátky nohama na zem. Už několik dlouhých let tu visí nepříjemné varování pro generace dětí, protože z pořádné české pohádky se stalo velmi nedostatkové zboží. Pořád ještě snesitelný Troška, nicméně nejednoho herce mi bylo líto. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Nemám rád pohádky a mám vůči nim averzi. Na předpremiéru téhle pohádky za účasti tvůrců jsem do kina vyrazil jen proto, že jsem zadarmo vyhrál lístky, jinak bych tuto pohádku ignoroval. Ale byl jsem velmi příjemně překvapený. Žádné nadpřirozeno se nekonalo a pohádka to byla velmi zajímavá. Dokonce tak zajímavá, že jsem od plátna nemohl odtrhnout oči a byl jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Takže můj dojem je více než pozitivní. Ale i přesto dávám tři hvězdičky, protože pokud bych dal lepší hodnocení, tak by to byl výsměch vůči kvalitním filmům, které jsem ohodnotil čtyřmi a pěti hvězdičkami. Takže zůstanu u průměrného hodnocení, ale i tak je to dobré hodnocení a musím říci, že pan Troška příjemně překvapil... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku Nejkrásnější hádanka vypadala na vcelku snesitelný Troškův počin, jenže ten pohádkový guláš, kterým se postupem času stávala víc a víc, nakonec příliš dobrý nebyl. Děj plete páté přes deváté, vtipy nejsou vtipné, dočkáme se i několika režisérových tradičních ukřičených scén a postav hloupých, až to bolí (tentokrát to místo čertů schytali loupežníci). Nejvíc mi ovšem pil krev způsob, jakým postavy mluvily. Snad v zájmu jakési falešné lidovosti místo "někdy" říkaly "někdá", místo "úplně" zase "ouplně", místo "zase" pak "zasejc"... atd. Pochopil bych, kdyby tak mluvili prostí "poddaní" a odlišovali se tak od těch z královského dvora. Ale proč tak mluvila princezna, král a další? Netuším. Dvě hvězdy nakonec dávám za sympatickou dvojici Jana Dolanského a Veroniky Kubařové a za kostýmy. ()

Molikop 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o obyčejnou českou pohádku, kde nechybý ani jeden z klasických ohraných motivů, které jsme viděli už stokrát, musím uznat, že i tak to byla hezká podívaná. Herecké výkony, nebyly pod bodem mrazu tak jako obvykle, a prostředí působilo přirozeně a přesto pohádkově. I když nejsem zastáncem českých filmů, zvlášť pohádek, tahle si 4* zaslouží. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. července 2007 ve Staré oboře v Hluboké nad Vltavou. (M.B)
  • Ve filmu "hraje" i třicet holubů, kteří museli být vycvičeni v nezvykle krátkém čase čtrnácti dnů. Obyvykle jde o proces několikatýdenního drilu. (DaViD´82)
  • Cena dětské poroty na 40. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hoffmana v Ostrově nad Ohří. (M.B)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama