Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisní snímek Amazing Grace se zabývá osobností Williama Wiberforcera (Ioan Gruffudd), který byl významným politikem a hlavně bojovníkem za zrušení otroctví v Anglii na přelomu 18. a 19. století. Film ukazuje část jeho života, začíná v jeho 34 letech, kdy unavený nekonečnou snahou o změnu práv černochů odjíždí na venkov, potkává krásnou Barbaru (Romola Garai) - ženu (a budoucí manželku), která sdílí jeho názory. Film střídá vyprávění Barbaře a současnost, která končí rokem 1807. W. Wilberforce zemřel roku 1833, pouhý měsíc před odhlasování zákona zakazující otroctví. (xjane)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,250,683Tržby Celosvetovo $32,120,360Tržby za predaj DVD v USA $25,298,051 //počet predaných kusov 1,413,072║ Otrokársky námet je sám o sebe silný, vážny, Ioan Gruffudd je fajn ale svojou postavou alebo teda prednesom nestrhne nejak moc pozornosť diváka, rovnako zamrazí nevyužitie vedľajších postav hraných hercami ako Michael Gambon, Rufus Sewell či Albert Finney, pre dej vyznejú skôr plocho než ako pre dej oporné vykreslené charaktery. Nájde sa tu zopár silných momentiek ale ako celok film vyznie takmer do prázdna, lebo dej sa až moc samoľúbo krúti len okolo hlavnej postavy. Podobnú tematiku omnoho lepšie vystihol a zachytil Steven Spielberg vo filme AMISTAD. /45%/ ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Keď ľudia hovoria o veľkých mužoch myslia na mužov ako Napoleon...mužov násilia. Zriedka myslia na mužov pokojných. Takýmto mužom sa dostáva úplne odlišné prijatie, keď sa vracajú domov z bojov. Napoleon sa vracia v sláve a moci. Muža, ktorý dosiahol vrchol pozemského snaženia však v snoch bude prenasledovať úzkosť vojny. No William Wiberforce sa vráti domov k manželke, položí hlavu na vankúš a bude vedieť, že obchodovanie s otrokmi skončilo"....William Wiberforce musel byť úžasný človek...oddnes má pre mňa pieseň Amazig Grace úplne iný význam a viem, že vždy keď ju budem počuť spomeniem si na tento film. ()

Reklama

miksacka 

všechny recenze uživatele

Komu by neimponoval milovník zvířat oblečený v elegantním kabátku, padnoucích kalhotách a vysokých botách typických pro 19. století bojující za spravedlnost? Celý svůj život zasvětit těm, kterými ostatní pohrdali. Riskoval pro lidi, které nikdy nepoznal. William Wiberforce byl vyjímečný člověk... William Wiberforce byl hrdina. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Příběh Anglie a její cesty ke zrušení otroctví stojí za pozornost a tento film je opravdu nádherně vypraven co do lokací, herců i kostýmů. Kamera i hudba jsou velkolepé. Vychází z toho krásný film s poselstvím, který mě natolik okouzlil, že jsem na něm okamžitě začala hledat chyby. Malou vadou na kráse jsou trochu neobratné skoky v dějových linkách, kdy až tak v třetině filmu pochopíme, komu je příběh vyprávěn. Osobu, které William Wilberforce (Gruffudd) svůj boj za zrovnoprávnění otroků vypráví, teprve v průběhu vyprávění musí potkat a pak je vyprávěcí tój bez zjevného důvodu opět opuštěn (jak brilantně je podobné zadání zvládnuto např. v Amadeovi). Tato nejednotnost trochu podráží nohy vyprávění nebo alespoň snadné orientaci v něm. Možná by příběhu slušelo trochu zeštíhlet (např. co do počtu postav), aby vynikl pozoruhodný osud pozoruhodné muže a i více vynikla jeho vnitřní motivace jako člověka. Ioan Gruffud mě velmi mile překvapil a jeho portrét až horečnatě zapáleného či unaveného a zklamaného muže byl herecky pozoruhodný. Pohled na jeho dojatou tvář v závěru mě dostla. Ač jsem se vnitřně trochu bránila zrežírované patetické závěrečné scéně, Gruffudd si s tím poradil s takovou citovou autenticitou a přitom uměřeností, že jsem smekla. Škoda, že nedostal více prostoru k tomu, aby mohl vyjádřit i ty méně svaté stránky své osobnosti. To je ale spíše věcí scénáře, protože nad tmavou kšticí William Wilberforce se skvěla nepopiratelná, nenapadnutelná, ale i trochu neživotná svatozář, která trochu zabránila, abych ho měla opravdu ráda. Romola Garai u mě má další pozoruhodný důkaz své herecké tvárnosti, charismatu a pracovitosti. Její postava je také dokonalým prototypem manželky velkého muže. Její postava měla ale takovou vnitřní pružinku, takovový neustálý otazníček nad hlavou, že tu jsem si naopak oblíbila okamžitě. Michael Gambon, Albert Finney, Rufus Sewell mají každý svou velmi zdařilou minifiguru, jen Ciarán Hinds je trochu zkratkovitě negativní. Pro mě to je téměř dokonalý příběh, jen cítím, že to mohlo být uděláno lépe. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

no len tak nahodou som si pozrel zopar komentarov pred pozretim pribehu o velkom politikovi, kt. v dnesnych casoch je zalostne malo. mna vsak snimok za srdce az tak nechytil a ani tou hudbou som nebol nijako vynimocne ohromeny aj ked si pekne zvladla svoju rolu. ioan gruffudd bol v role mesiasa otrokov nadpriemerny a dodal svojej postave sympatie a ludskost, kt. je hlavnym pilierom skor povedane dramy ako toho thrilleru....trosku viac historicky-politickej angazovanosti a dal by som aj 4*. no teraz je to len 65%... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Špeciálne projekcie filmu boli uvedené v Buncrane, Co Donegal v Írsku. Bolo to na oslavu odkazu Johna Newtona v kraji, kde v roku 1748 jeho otrokárska loď Greyhound zakotvila potom, čo prežila strašnú búrku. Touto udalosťou začal Newton svoju duchovnú cestu, ktorá vyvrcholila zložením piesne Amazing Grace. (ti88na)
  • Počas rozhovoru medzi Tohmasom Clarksom (Rufus Sewell) a Williamom Wilberforcom (Ioan Gruffudd) je spochybňované, ako môže človek zostať lojálny ku kráľovi, ktorý rukou zatrasie dubom a ďalekohľadom dovidí Nemecko. Ide o odkaz na kráľa Georga III, ktorý podľa súčasného presvedčenia historikov a vedeckých výskumov trpel porfýriou, ktorá bola pravdepodobne vyvolaná jeho požívaním arzénu. (ti88na)
  • V scéne, kde Wiliiam Wilberforce spieva „Amazing Grace“. skutočne spieval Ioan Gruffudd. V niekoľkých posledných záberoch bol použitý playback, ale aj to naspieval sám Gruffudd. Režisér Michael Apted nemal tušenie, že Grufudd vie spievať, je však sólista a zborový spevák, takže keď spustil, prekvapený bol tak režisér, ako aj zbytok obsadenia. (ti88na)

Reklama

Reklama