Reklama

Reklama

Lov papírových draků patří k nejoblíbenějším hrám afghánských dětí. Dvěma z nich, nerozlučným kamarádům Hassanovi a Amirovi, ale osudově změnil život, když jejich přátelství rozbil na padrť. Tak začíná příběh, který spisovatel Khaled Hosseini vydal ve stejnojmenné knížce, jež se v roce 1995 stala třetím nejprodávanějším titulem na americkém trhu a dojala milióny čtenářů.

Afghánská metropole Kábul, sedmdesátá léta. Malý Hassan se svým tátou slouží u Amirova otce. Přes třídní rozdíly jsou oba stejně staří kluci velkými přáteli. Pak ale Amir Hassana zradí. Amirovy výčitky svědomí spolu s invazí sovětských vojsk do země oba chlapce navždy rozdělí. Zatímco Hassan zůstává v Afghánistánu, Amir s otcem utíká přes Pákistán do Spojených států, aby tu uskutečnili svůj americký sen. O pár let později je z Amira spisovatel, kterému právě vyšla první knížka. Oženil se s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otce a absolvoval telefonát, který změnil jeho život. Z rodného Afghánistánu zavolal po letech starý rodinný přítel a nabídnul mu vykoupení za dávné selhání. Amir se musí vrátit do země, teď ovládané Talibanem, a odvézt z ní malého syna přítele, kterého kdysi tak strašně zklamal. Pro mladíka vychovaného západní civilizací je i tohle hodně těžký úkol. Až na místě ale Amir zjistí, že aby ho mohl splnit, bude muset překonat sám sebe...

Režisér Marc Forster natáčel Lovce draků s ohledem na bezpečnostní situaci v zemi v čínské provincii Kashgar, nicméně s rodilými afghánskými herci. Podle producenta Williama Horberga ale neznámé tváře a exotické prostředí nejsou žádnou překážkou pro to, aby Lovce draků přijalo široké publikum. „Ten příběh je velmi univerzální a mohl se odehrát prakticky kdekoliv. Všichni máme z minulosti nějaké kostlivce ve skříni a tohle je nádherný a strhující příklad toho, že nikdy není pozdě na to je odstranit,“ říká Horberg, k jehož dobru budiž přičteno, že práva na zfilmování Hosseiniho knížky koupil ještě před tím, než se stala jedním z nejčtenějších literárních děl současnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Jajar 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý námět, bohužel pořádně nekonzistentní příběh rozplizlý do několika témat a dost mizerný scénář, který se ke konci zvrhne v povrchní americkou agitku. Ještěže se Lovce draků chopil talentovaný Marc Forster, jenž dokáže i sebeblbější kýčovitou scénu natočit sugestivně a osobitě. ()

Liduskaa 

všechny recenze uživatele

Ty bláho já neumím pouštět draka tak aby se mi udržel aspoň chvilku ve vzduchu, natož abych ještě odřezávala ten soupeřův...Hodně dojemný příběh o tom co člověk obětuje pro přátelství a o tom jak svou vinnu odčinit když ho tak nešťastným způsobem zatratil.... ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Místy sice dost předvídatelnej, ale jinak hezkej příběh ze života o dětskym přátelství. Snímek má dvě poloviny - v první se věnuje době z dětství obou hlavních hrdinů, druhá pak patří jednomu z nich a snaze splnit výzvu, která před nim stojí. První část mě tolik nebavila a přišla mi zbytečně zdlouhavá, její zkrácení by určitě snímku prospělo a dodalo větší tempo. Druhá část už byla o něco lepší, hlavně když se Amír vrátil do Afghánistánu. I přes zvolený téma tu byla únosná míra patosu, který nějak výrazně nerušil, když už se nějaký objevil. A i když tu nebyly žádný zvučný herecký jména, byly herecký výkony slušný. Díky pěknýmu konci dávám čtyři slabší hvězdy. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Emocionálna a strhujúca bomba, ktorá nenecháva kameň na kameni. Tak ako chytá hrdina papierových drakov, tak chytí diváka za srdca tento jedinečný kúsok americko-čínskej produkcie... Veľmi podarené ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Stručná sonda do afgánské historie na pozadí příběhu o přátelství, cti a vznešených ideálech. Obdivuju, jakou si Forster vybral látku. Zpracování se každopádně povedlo na jedničku. Neokoukaní herci jsou ve většině případů povedeným tahem a ani tady tomu není jinak. Skvělý zážitek a hodně silné 4 hvězdičky. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Tahle země není k vetřelcům přívětivá!" Bohužel, také ne k vlastním lidem... Nadstandardní drama o zbabělosti i odvaze, rozhodně ne romantické, které vám dokáže něco říct o Afghánistánu. ()

kiril 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem našel dvě hodiny času a pustil si film. Z názvu jsem očekával (stejně jako mnoho jiných) fantasy příběh. Z filmu se vylouplo příjemné drama o kamarádství a příbězích mezi zdmi Kábulu. Jak děj plynul, uvědomoval jsem si, že nejsem schopen odtrhnout zrak od té podívané. Do mého momentálního rozpoložení totiž film zapadl dokonale. Nezbývá než napsat, že větší filmové překvapení letošního roku asi nezažiju. Stálo to za to ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Ak je predloha skvela (bestseller) pri filmovom spracovani ide uz len o formu. Tu Forster vie a my vsetci vieme ze muselo dopadnut len takto. Prijemne dojimave. ()

joeko13 

všechny recenze uživatele

Keby som nečítal knihu, možno by som dal viac hviezdičiek. Takto dávam 3,5*, lebo si myslím, že oproti skvelej knihe, je tento film len tieň toho, čo sa udialo v knihe. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Měl jsem štěstí, že jsem nejprve četl knižní předlohu, která mě rozsekala jak málo která knížka. Film je dobrý a hlavní dějové linie knižní předlohy se drží celkem věrně až na pár odchylek. Co se však filmu bohužel nepodařilo... ten cit, pojetí a sílu předlohy do sebe prostě nenarval. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Tento film mi ukázal, že čítať knižnú predlohu môže byť niekedy nevýhoda. Marc Forster totiž nedokázal natočiť filmové scény nápaditejšie ako sú opísané udalosti v knihe, takže som si pozerala udalosti vo filme akoby duplicitne. Nenastal okamih, kedy by som prekvapená konštatovala - "nafilmované sa mi to zdá ešte zaujímavejšie ako v knihe." Mňa to ako bývalú čitateľku nudilo. Takže tie **** sú len preto, lebo nečitatelia určite ocenia skvelý príbeh, ktorý mne vytvoril akýsi protiklad k tiež sfilmovanej knihe od Mc Ewana Pokanie. Tá priniesla myšlienku o tom, že niektoré chyby z minulosti už nikdy v živote nemôžeme napraviť - tuná však rezonuje optimistická idea a to i napriek tragickým okolnostiam - že niekedy chyby z minulosti, ak prekonáme samých seba - napraviť dokážeme. A to je fakt príjemné .... ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh, tenhle film mě docela dostal. V první části filmu, kdy byli Hasan a Amir ještě malí, jsem byla dojatá každou chvilku, tahle část byla opravdu skvělá. Pak mi přišlo, že to chvilku pokulhává, ale konec byl zase výborný. Konečně jsem zase narazila na neobvyklý příběh, v neobvyklém prostředí. Opravdu skvělé! ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Scénář je proti knize poněkud uhlazený (cituji Marigolda: "zamerikanizovaný"); podle mého byly vynechány ty nejpůsobivější scény (daleko drsnější jízda v cisterně; rvačka na život a na smrt mezi Amirem a Assefem, ze keré v knize Amir nevyšel jen s pár modřinami; úplně vynechaný Sohrabův pokus o sebevraždu). Rovněž vztah mezi mezi malým Amirem a jeho otcem, není dostatečně vykreslen (i kdyby jen prostřednictvím komentáře), a přitom je zásadní pro Amirovo selhání. Přestože jde o o velice slušný přepis, doporučuju četbu nebo poslech knihy. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Působivé drama. Největší síla filmu leží v citlivé režii M. Forstera, který zachycuje komplikované téma srozumitelně i pro ty z nás, kteří by Afghanistán ani nenašli na mapě, a dojemné chvíle zručně kombinuje s mrazivými okamžiky násilí... ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Knihu neznám, ale film se mi líbil, škoda jen jeho trochu kolísavé úrovně. Nejvíce se mi líbila první část a líčení silného, přesto křehkého dětského přátelství, které oba chlapce poznamenalo na celý život, jak tomu tak bývá. Oceňuji také, že film nesklouzl do nějaké laciné politické agitky, ale dobové reálie citlivě líčil jen pro kontext kostry příběhu. Co mi trochu dojem zkazilo, byla závěrečná pasáž, ze které zůstává trošku popcornová pachuť.. Celkově však převládají pozitivní dojmy, které však, když si člověk přečte sekci "zajímavosti", dostávají trošku mrazivý rozměr. Kéž by konečně došla tato krásná země a její obyvatelé kýženého klidu. Co bych chtěl zmínit, je výkon Homayona Ershadiho v roli otce; nevím proč, prostě se mi v té úloze zamlouval :-). Jinak tento jímavý příběh musí být v knižním podání určitě ještě lepší, takže možná, že až příště zabrousím do knihovny, ponesu si s sebou i knihu od Khaleda Hosseiniho. ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Foster zatím nezklamal...Dokáže v divákovi zahrát snad na všechny struny. Výborné, i když ne bezvýhradně. Slabá místa se najdou , hlavně finále mi připadá trochu šité horkou jehlou. ()

Bezmenny 

všechny recenze uživatele

Vtiahlo ma to do deja, ani neviem kedy. A teda, aj zaujalo. Amirov otec si u mňa získal rešpekt (a to nielen v scéne na vlečke nákladného auta). Zaujímavé bolo aj pozorovanie poklesu životnej úrovne. A to nielen Amira a jeho otca. Ale aj celého Afganistanu. A priateľstvo, ktoré preukázal Hassan ohodnotiť ani neviem. Prosto, film, čo stojí za to si pozrieť, aj keď vám nič nové a zmysluplné do života neprinesie. ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama