Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jakoby nestačilo, že na první pořádný film si člověk v sobotu musí počkat až do půl jedenácté. Jakoby nestačilo, že běží na programu, který co dvacet minut dává průchod reklamním orgiím. Nestačí ani to, že každých pět minut doprostřed obrazovky nacouvá pestrobarevný vozíček a vysere ze sebe nápis Obchoďák. Nic z toho nestačí, a tak Prima ve snaze zdokonalit servis filmovým fanouškům utíná závěrečné titulky s nástupem prvního akordu. Ach, teď se dopouštím drobné křivdy; ona je neutíná, ona jim vyhraňuje totožný prostor jako tomu pestrobarevnému košíku, zatímco se na mě už vesele směje nějaká nána s jogurtem v pazouře. Bravo, tleskám a klaním se, líbám vaše velectěná lordstva, no a kdyby to jen trochu šlo, polechtal bych vás nosem za ouškem a vyznal vám lásku. Hovada! Vyzývám vás na souboj muže proti muži. Buďte si jisti, že nedožijete rána. P.S: Průměrná spotřeba Pierce Brosnana v tomto filmu: tři koně na sto kilometrů. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Díky silné tradici antiwesternů má dnes Divoký západ krutou a naturalistickou podobu. Tento film navíc Ameriku po občanské válce ukazuje jako svět morální nejednoznačnosti. Od toho se odvíjí příběh honu na člověka, který zároveň ukazuje lovce i psance. Při tom záměrně nedává nahlédnout jejich motivace a obě strany prezentuje ambivalentně. Klíčovou vlastností filmu je neustálý pohyb. Postavy se fyzicky ženou od mrazivých zasněžených hor až do rozpálené pouště a současně psychicky od pudové touhy přežít přes duchovno a metaforično až k prozření. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Místy brutální westernový thriller o osobní mstě jednoho muže proti druhému v době po občanské válce v USA. Neúprosný Carver (Liam Neeson) toužící po pomstě vede skupinu najatých mužů pronásledujících v zasněžených horách a později v údolí a žhavé poušti již postřeleného prchajícího lovce kožešin Gideona (Pierce Brosnan). Gideon je však prohnaný bývalý voják a nemilosrdný zabiják, je-li ohrožován. Ze strhujícího dechberoucího počátku film ke konci zpomaluje, objevují se i nepravděpodobné napůl mystické postavy (indián u pramene, obchodnice se všelékem na poušti) a ještě méně pravděpodobný konec. Navíc mi vadí český překlad názvu filmu Seraphim Falls jako Muž proti muži, zvláště když už se zcela stejně jmenuje dějově úplně jiný western o pomstě z r.1968 se známým Lee Van Cleefem v hlavní roli. Trailer: http://www.csfd.cz/film/226832-muz-proti-muzi-seraphim-falls/videa/ ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený a pojatý film (v žádném případě se nedá mluvit o westernu). Krásná krajina, výborné výkony herců Brosnan/Neeson a kamery, ale celému filmu dělá šrám přes obličej jeho neskutečná skoro dvojhodinová stopáž. První dvě třetiny jsou hodně zajímavé a člověk se nedokáže odtrhnout (ani na záchod), pak ale příjde hodně prokouknutý konec (průhledný jak kopírák). Moje hodnocení 70%. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Naprosto sdílím názor uživatele DaViD´82. Od prvních minut jsme v akci, na vysvětlování není čas. Western to je pouze v kulisách a prostředí, což ale vůbec není na škodu. Sedí to. Nenechte se zmílit, i přes 3 hvězdy se jedná o kvalitní snímek, ale bohužel ho zabíjí prostřední část. Kdy se v podstatě odehrává stále to samé dokola. Závěrečná scéna (od Indiána) nestačí na to, aby film zvedla z lehkého nadprůměru. Ač Neeson i neoholený sympaťák Brosnan sahali po čtvrté hvězdě od prvních minut, budu na ně tentokrát krutý. Konec je krásný (i když celkem čekatelný), ale nemuseli jsme se do něj takhle belhat. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa dej odohráva v Nevade, žiadne scény sa tam nenatáčali. Medzi skutočné miesta natáčania patria Oregon, Kalifornia a Arizona. Všetky tieto štáty hraničia s Nevadou. (m.a.t.o.)
  • Pierce Brosnan povie prvé slovo až po trinástich minútach. Dovtedy len chrčí, stoná a kričí od bolesti. (m.a.t.o.)
  • Puška plukovníka Carvera (Liam Neeson) vo filme je železná puška Henry 1860, čo naznačuje, že bola jednou z prvých štyroch stoviek vyrobených predtým, ako bola koncom roku 1862 nahradená modernejšou mosadzou. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama