Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

javak810i 

všechny recenze uživatele

Naháněčka Brosnana a Neesona zasazená do divokého západu zní skvěle, že? Bohužel Seraphim Falls se možná až moc zaměřují pouze na dané protagonisty a tak si divák ani nestačí uvědomit, že se jedná o western. To by samo o sobě nevadilo, ale na to, jak moc se snímek zabývá samotným pronásledováním "kočky a myši", jsou postavy hlavních postav málo prokreslené a samotný závěr může v tomto ohledu působit nedostačujícím a nenaplňujícím dojmem. Ovšem i tak se jedná o dobrý snímek, který ústřední herecká dvojice jednoznačně tahá. Bez nich bych se na něj asi nepodíval. Za mě 3*. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Zajímavě obsazený a do krásných přírodních scenérií zasazený western, na který se příjemně kouká, ale u něhož se člověk může občas pozastavit nad nelogičností některých momentů. Diskutabilní je i tak trochu mystický závěr. Nicméně i tak dávám čtyři hvězdičky, protože jsem se díval opravdu se zájmem a byl to docela osvěžující zážitek. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Díky silné tradici antiwesternů má dnes Divoký západ krutou a naturalistickou podobu. Tento film navíc Ameriku po občanské válce ukazuje jako svět morální nejednoznačnosti. Od toho se odvíjí příběh honu na člověka, který zároveň ukazuje lovce i psance. Při tom záměrně nedává nahlédnout jejich motivace a obě strany prezentuje ambivalentně. Klíčovou vlastností filmu je neustálý pohyb. Postavy se fyzicky ženou od mrazivých zasněžených hor až do rozpálené pouště a současně psychicky od pudové touhy přežít přes duchovno a metaforično až k prozření. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Spousta krás přírody, trošička starého dobrého - a velmi pohledně naaranžovaného a nasnímaného - ultranásilí ála John Rambo (v prvním díle, šmarijápanno:)) a k tomu v podstatě již mnohokrát viděný příběh o válce a pomstě. Jenže tentokrát nejde jen o (s)prostou akci, ale zejména s blížícím se koncem i o něco hlubšího a filozofičtějšího - zdravíme zejména Wese Studiho a Anjelicu Huston. Seraphim Falls jsou poctivě natočeným filmem s dost štědrou výpravou a dobrou, žel poněkud nevýraznou hudbou (Harry Gregson-Williams), a ještě mnohem více bohužel vzhledem především k pěkně trapnému zakončení příběhu daleko menší požitek než třeba The Proposition. Mrzí mě to, protože s trochu větší porcí "umění" by se z jinak prosté story mohlo stát něco podstatně originálnějšího, ergo zajímavějšího. Takhle je to jen formálně pěkné, ale obsahově jaksi rozpačité dílko, které svých několik velmi fajných momentů zabije podle mě nevhodnou pointou. Těch 70% je pak částečně i za to, jak se zúčastnění pánové chopili svých pro ně dost netypických rolí. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Místy brutální westernový thriller o osobní mstě jednoho muže proti druhému v době po občanské válce v USA. Neúprosný Carver (Liam Neeson) toužící po pomstě vede skupinu najatých mužů pronásledujících v zasněžených horách a později v údolí a žhavé poušti již postřeleného prchajícího lovce kožešin Gideona (Pierce Brosnan). Gideon je však prohnaný bývalý voják a nemilosrdný zabiják, je-li ohrožován. Ze strhujícího dechberoucího počátku film ke konci zpomaluje, objevují se i nepravděpodobné napůl mystické postavy (indián u pramene, obchodnice se všelékem na poušti) a ještě méně pravděpodobný konec. Navíc mi vadí český překlad názvu filmu Seraphim Falls jako Muž proti muži, zvláště když už se zcela stejně jmenuje dějově úplně jiný western o pomstě z r.1968 se známým Lee Van Cleefem v hlavní roli. Trailer: http://www.csfd.cz/film/226832-muz-proti-muzi-seraphim-falls/videa/ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Postava Wesa Studiho sa volá Charon, čo je tiež meno prievozníka v gréckej mytológii, ktorý vyžaduje platbu za prepravu duší mŕtvych cez rieku Styx do podsvetia. Vo filme Charon požaduje platbu za vodu, ktorú obaja muži vypijú, keď prechádzajú okolo. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama