foto

Jimmi Simpson

  • nar. 21.11.1975 (44 let)
    Hackettstown, New Jersey, USA

Biografie

James Raymond Simpsons, známý spíše pod zdrobnělinou svého křestního jména Jimmi, je americký filmový a televizní herec. Vyrůstal se dvěma staršími bratry v rodině, která všechny své potomky plně podporovala v tom, co je baví.

Po maturitě nastoupil na Bloomsburg University v Pennsylvánii, kde nejprve studoval obchod a anglickou literaturu. Z rozmaru si zapsal i úvod do herectví, který nebral úplně vážně do doby, než mu jeho profesorka pohrozila propadnutím kvůli častým absencím. Do přípravy na závěrečnou zkoušky se proto ponořil natolik, že si po jejím úspěšném absolvování změnil studijní obor na herectví. Po promoci strávil čtyři letní sezóny na Williamstown Theatre Festival, kde se potkávají začínající umělci s těmi nejlepšími ve svém oboru. Díky této zkušenosti potkal svého prvního filmového agenta a mohl konečně odstartovat svou kariéru naplno.

Jeho první filmovou rolí byl student Noah v nepříliš úspěšné romantické komedii Křupan z roku 2000, kde si zahrál po boku Jasona Biggse. Kromě dalších ne zcela úspěšných komedií se objevil také v thrilleru Zodiac, akčním dramatu Útok na Bílý dům nebo fantasy hororu Abraham Lincoln: Lovec upírů od ruského režiséra Timura Bekmambetova.

Do povědomí diváků se však Jimmi dostal hlavně díky svému seriálovému herectví. Mezi jeho tvorbu patří např. krimi 24 hodin, komediálně laděný It's Always Sunny in Philadelphia, Jmenuju se Earl nebo politický thriller Domek z karet. Za poslední jmenovaný byl spolu s ostatními herci nominován na Screen Actors Guild Awards za nejlepší obsazení. V menších roličkách se objevil také v Kriminálce Las Vegas, v sitcomu Jak jsem poznal vaši matku nebo v nekonvenčním lékařském seriálu Dr. House.

Největší pozornost kritiků i diváků si ale vysloužil v roce 2016 svým výkonem ve sci-fi seriálu Westworld. Za roli Williama byl nominován na několik cen, včetně prestižní BAFTA TV Award.  O rok později byl opět nominován na tutéž cenu, tentokrát za výkon v prvním díle čtvrté řady úspěšné sci-fi série Černé zrcadlo nazvaném USS Callister. Jeho další rolí byl detektiv Russell Poole v seriálu Unsolved pojednávací o vyšetřování vraždy amerického rappera Tupaca Shakura.

Kromě účinkování ve filmech a seriálech se věnuje i divadelnímu herectví, za které rovněž sklízí pochvalné kritiky. Jimmi žije s britskou herečkou Sophií Del Pizzo. Mezi lety 2007–2014 pak byla jeho manželkou novozélandská herečka Melanie Lynskey, známá např. ze seriálu Dva a půl chlapa nebo Castle Rock.

pusheen

Herecká filmografie

Filmy

2020 Breaking News In Yuba County
Silk Road
The Georgetown Project
Unhinged
2018 Záhada Silver Lake
2017 Psych: The Movie (TV film)
2015 Gravy
2014 Last Time You Had Fun, The
2013 Knights of Badassdom
The Truth About Emanuel
Útok na Bílý dům
2012 Abraham Lincoln: Lovec upírů
Ahoj, musím už jít
2011 The Death and Return of Superman
2010 Good Intentions
Noční rande
2009 Risk je zisk
The Mother of Invention
Umění lhát
Virtuality (TV film)
2008 A Quiet Little Marriage
2007 Girltrash!
Konečná verze
Výbor ťuťu ňuňu cecíků
Zodiac
2006 Muž proti muži
Stay Alive
2005 Můj auťák Brouk
2004 Agentky D.E.B.S.
2000 Křupan

TV seriály

2020 Westworld (TV seriál)
Decoherence (S03E06)
2019 Perpetual Grace, LTD (TV seriál)
A Sheriff in the Era of the Cartel (E10)
The Elements of an Epiphany (E09)
Fiveever (E08)
další epizody (10)
Do temnoty (TV seriál)
Dům na stromě (S01E06)
2018 Nevyšetřeno (TV seriál)
Nevyřešený? (E10)
Christopher (E09)
Tupac Amaru Shakur (E08)
další epizody (10)
Westworld (TV seriál)
Vanishing Point (S02E09)
Hádanka sfingy (S02E04)
Shledání (S02E02)
další epizody (4)
2017 Černé zrcadlo (TV seriál)
USS Callister (S04E01)
2016 Hap & Leonard (TV seriál)
Eskimos (S01E06)
War (S01E05)
Trudy (S01E04)
další epizody (6)
Westworld (TV seriál)
Bikamerální mysl (S01E10)
Dobře temperovaný klavír (S01E09)
Zapomenout (S01E08)
další epizody (10)
Lovci zločinců (TV seriál)
Paralela (S05E11)
2015 Domek z karet (TV seriál)
39. kapitola (S03E13)
37. kapitola (S03E11)
36. kapitola (S03E10)
další epizody (8)
2014 Domek z karet (TV seriál)
26. kapitola (S02E13)
25. kapitola (S02E12)
24. kapitola (S02E11)
další epizody (7)
2013 Lovci zločinců (TV seriál)
Nevypočitatelný miliardář (S02E14)
Agentura Jasno (TV seriál)
Psych the Musical (S07E15)
It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
The Gang Squashes Their Beefs (S09E10)
2012 Newsroom (TV seriál)
Lovci lebek (TV seriál)
Served Cold (S02E10)
Freakshow (S02E09)
SEALd Fate (S02E08)
další epizody (10)
It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
The Maureen Ponderosa Wedding Massacre (S08E03)
2011 Lovci lebek (TV seriál)
Where in the World Is Carmen Vega (S01E13)
There Are Rules (S01E12)
Off the Beaten Path (S01E11)
další epizody (13)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Holá pravda (S07E02)
2010 Párty na klíč (TV seriál)
Jackal Onassis Backstage Party (S02E01)
Agentura Jasno (TV seriál)
Yang 3 v 2D (S05E16)
Pan Yin uvádí... (S04E16)
It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
Who Got Dee Pregnant? (S06E07)
2009 Agentura Jasno (TV seriál)
Večer s panem Yangem (S03E16)
Dr. House (TV seriál)
Nevěřící (S05E15)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Ještě jedna (2) (S09E10)
2008 Eleventh Hour (TV seriál)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
19 svisle (1) (S09E09)
2007 It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
The Gang Gets Held Hostage (S03E04)
The Gang Gets Invincible (S03E02)
2006 It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
Charlie Goes America All Over Everybody's Ass (S02E09)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Výprava do Mexika, část druhá (S02E11)
Výprava do Mexika, část první (S02E10)
2005 It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
Charlie Got Molested (S01E07)
Carnivale (TV seriál)
Stará višňová alej (S02E04)
Ingram (S02E03)
2003 Odložené případy (TV seriál)
Pobožní lidé (S01E04)
2002 Dům v růžích (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 2: 11:00 a.m.-12:00 p.m. (S02E04)
Day 2: 10:00 a.m.-11:00 a.m. (S02E03)
Day 2: 9:00 a.m.-10:00 a.m. (S02E02)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)

Dokumentární

2017 Wormwood (TV seriál)
Chapter 6: Remember Me (E06)
Chapter 4: Opening the Lid (E04)

Host

TV pořady

2017 The IMDb Show (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)

Fanoušci tvůrce