Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předposlední hudebně dramatické dílo Karla Svobody Dracula mělo premiéru v Praze 13. října 1995 s Danielem Hůlkou v titulní roli. Muzikál vznikl na námět románu Drákula irského spisovatele a divadelního kritika Abrahama „Bram“ Stokera (1847–1912), kterého se však drží jen velmi volně. Děj se odehrává ve středověku, 19. století a v neurčité blízké budoucnosti. Na počátku Draculovo vojsko drancuje kraj, lidé hledají spásu v klášteře, kam posléze vtrhne i Dracula. Kněz se snaží zabránit rabování, ale když v jeho náručí umírá potulný mnich, vyřkne nad Draculou kletbu a odsoudí jej k věčnému životu a touze po krvi. Po úspěšném uvedení muzikálu v Praze následovala Bratislava, Prešov, Moskva, Gdyně, Basilej, Tecklenburg, Antwerpy, Soul, lichtenštejnský Blazer a německý Rostock. Zhlédly jej už miliony diváků. K úžasnému úspěchu ještě přibylo více než 300 tisíc prodaných nosičů s nahrávkou muzikálu. V roce 1996 muzikál natočila Česká televize, která zprostředkovala dílo dalším divákům. Šlo pravděpodobně o největší životní muzikálový úspěch skladatele Karla Svobody (1938–2007). Takže i při současné televizní repríze je nesporně nač se těšit. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Trifi 

všechny recenze uživatele

Hned po Evitě nejlepší muzikál co znám. Ještě teď mám v živé paměti, jak jsme ho tehdy v nemocnici odzpívaly na pokoji se spolubydlící celý, stejně jako při jednom školním výšlapu se spolužačkou. Zkrátka a dobře, Dracula byl, je a bude fenomén. Tolik úžasných melodií v jednom díle, to je jako poklad: sto zlatých váz v jedné truhlici... Díky obnovené premiéře můžeme všichni znovu nostalgicky zavzpomínat... ------ Hodnocení: 100% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Báječně přepracovaný "Dracula", který přímo uhrane svou opravdovostí ... díky všem zúčastněným. Jen závěr se mi až tak úplně nepozdává. ----- MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Že by na nesmrtelného knížete stačila motorkářská patrička v cool ohozech ... pardon ... motorkářský gang ??? P.S.: Prý krvinky (jak jsem si přečetla v závěrečných titulcích) !!! Já jsem si celou dobu myslela, že to jsou démoni ... ;-) ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Úvodem mi dovolte poděkovat té dobré duši, kterou napadlo tady oddělit starou a novou verzi. České nebo počeštělé polistopadové muzikály jsem viděla přesně dva a hodlám u toho setrvat, protože z ostatních se osypávám už po ukázkách, v případě letos občankou obdařeného Draculy ale musím říct, že ať už si o představitelích myslím cokoli, faktem zůstává, že tady odvedli kus profesionální práce a trio Svoboda-Borovec-Hes se postaralo o hodně působivý zážitek. Nová verze je už kromě ódy na nevkus a veletrhu marnosti akorát smutným dokladem toho, že nehryzneš dvakrát do jedné tepny a rychlokvašky jsou fajn v láku, ne na jevišti. ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo něco! Skvěle podané divadelní zpracování, silné písně, fantastické herecké obsazení, se mísí s tajemnem, krásou, láskou, nenávistí, zradou a prokletím, takovou zručností, které dělají z muzikálu jeden z nejlepších zážitků, jaké byly na divadelních prknech zpracovány!!! Tady dámy a pánové, když se sejde parta skvělých lidí, kteří na sobě umí zapracovat a chtějí dát velký odkaz i nám divákům, herci, kteří dělají vše s láskou, radostí a umí dát do toho všechen svůj um, že to jde!!! ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Dracula je moje srdeční záležitost. Byla jsem na něm, když mi bylo 14, a od té doby jsem ho slyšela (na kazetě) už tolikrát, že ho znám celý nazpaměť. Nedá mi to a musím si ho zpívat skoro pokaždé, když řídím někam dál (a jsem v autě sama)... první a bohužel asi poslední kvalitní český muzikál! Úžasná hudba, výborný příběh, skvělé výkony! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (14)

  • Na začátku, když na scénu přichází uprchlíci před Draculou (Daniel Hůlka), je na oponě vidět Vševidoucí oko, starý zednářský symbol znázorňující Boha. (Nick321)
  • - V pražském Kongresovém centru (v té době Paláci kultury) se Dracula hrál od roku 1995 až do roku 1998 a vidělo ho kolem 1,2 milionu diváků. (GASTON73)

Reklama

Reklama