Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Celý televizní záznam je protkán velmi zvláštní poetikou, protože se natáčelo ve skutečných kasárnách, což je vcelku patrné. Záznam je navíc okořeněn hranými záběry, které tehdejší přítomní diváci neměli možnost vidět. Protagonisté navíc diváky částečně vyzývají ke spolupráci, kdy se mezi nimi kupříkladu prodírají. Samozřejmě se jedná hlavně o zesměšnění armády jako takové, což asi neomrzí v žádné době. Ostatně Haškův Švejk plnil podobnou roli. V devadesátých letech to bylo oblíbené téma k recesi (Černí baroni, Tankový prapor). A díky specifickému herectví určitých členů Divadla Sklep je to opravdu zábavná podívaná. Především Tomáš Hanák, David Vávra nebo Jan Slovák se opravdu blýsknou v jednotlivých scénkách. Z dalších herců většina spíše ječela nebo přehrávala. Hlavní Havlova myšlenka se ale opravdu ztrácí v tom komediálním mumraji. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale tohle chtělo vidět na vlastní oči. Tento typ humoru nelze přenést na obrazovku. Vypadá zde příliš trapně a prvoplánově, protože mu chybí ta atmosféra onoho okamžiku. Neříkám, že bych se ani jednou nezasmál, ale prostě to nebylo ono. Živě si dokážu představit, jaký velký zážitek by to byl v divadle, bohužel u plátna se vytrácí kouzlo. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejlepší výstup měl Ondřej Trojan, "samotný" režisér. Jeho cca pětiminutová účast je opravdu nezapomenutelná (To bude průser! .... Nebo pochvala..). Zbytek je standard a mě osobně zklamal Tomáš Hanák, od něj jsem očekával trochu více. Příběh je zajímavý a provedení také, humor je to specifický a nedá se říct, že by mi bůh ví jak sedl. To už raději dám přednost tomu Cimrmanovi. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dozorčí. Tady je Tvůj velitel Horáček. Někdo mi troubí v kanceláři." Vojna je zvláštní. Nikdo na ni nechtěl, nikomu se tam nelíbilo a přesto má každý účastník zeleného dobrodružství kamarády na celý život a zážitků plnou polní. Mlýny tu absurditu vojny dokázaly dokonale a mě nejvíc bavili nametení oficíři, kteří mě svým potácením a uzlováním jazyků v divadle donutili několikrát spadnout pod sedačku. Z televizního záznamu je to o trošku slabší, ale ten divadelní zážitek byl rozhodně pětihvězdičkový. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Divadlo sklep v té nejlepší formě. Neuvěřitelné představení... Zároveň nekonečně absurdní a přitom nesmírně přesně a naprosto dokonale popisující socialistickou armádu se vším všudy... „Kurva, tady někdo leží, to bude průser! ... nebo pochvala! ... “ Kam se hrabou všichni seriáloví i filmoví Kefalínové ve ve srovnání s tímhle? Na DVD k tomu navíc ještě úžasné bonusy... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Divadlo Sklep pozvalo na generálku i Václava Havla, ten kvůli pracovnímu vytížení nemohl, ale paní Olga pozvání přijala. Celou dobu se smála a pak jen dodala, že je to opravdu svérazná adaptace a že si je jistá, že by se to Vaškovi líbilo. (ČSFD)
  • Trumpetista na střeše je hlavní osvětlovač. Hercům trvalo dlouho, než ho k tomu přemluvili a on sám se musel před tímto výkonem "posilnit". (ČSFD)

Reklama

Reklama