Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miroslav Horníček spolu s pozvaným hostem, (mj. Jan Werich, Lubomír Lipský, Jiří Sovák, Jan Pivec), vytvořili pořad plný inteligentního humoru. V letech 1968 - 69 bylo v televizi odvysíláno celkem 12 dílů. Nástup normalizace však tomuto cyklu nepřál a dalšího pokračování oblíbených Hovorů H se diváci dočkali až v roce 1990. (mibara)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Jako znělka byla použita část slavné písně z roku 1940 „Blueberry Hill“ od skladatele Vincenta Rose. (sator)
  • Podle sdělení scenáristy Vladimíra Svitáčka bylo natočeno 28 dílů. Odvysíláno bylo 25 epizod, a to v rozmezí let 1969–1971. (sator)
  • Než Horníčkovi nabídla tento pořad Pražská televize, vyzkoušel si tento druh pořadu – dnes se říká Talkshow – v Brněnské televizi. Jednalo se o tyto tři pořady: Hovory přes rampu (od r. 1968), Hovory mezi námi (od r. 1968) a Knihy mají své osudy (od r. 1969). Vůbec poprvé si Miroslav Horníček model pořadu vyzkoušel na přání přátel v Karlových Varech a oni vystoupení pojmenovali právě „Hovory přes rampu“. Pořad byl nadmíru úspěšný a herec s ním jezdil po celé republice. (sator)
  • V roce 1970 dostal Miroslav Horníček ocenění Zlatý krokodýl za tento pořad od Československé televize pro úspěšné tvůrce a pořady. Pro zdravici zašli filmaři za jeho přítelem Janem Werichem a natočili u něj na Kampě půvabnou zdravici. Jenže než došlo k předání, byl Werich zakázán a filmová zdravice zmizela na desítky let v trezoru. Až po roce 1989 ji objevil Karel Čáslavský a můžeme ji vidět v jeho pořadu Hledání ztraceného času (od r. 1991) v díle s názvem W+V, kde ji Horníčkovi po 20 letech poprvé promítly. (sator)
  • Dlouho Horníčkovi nikdo nevysvětlil, proč vlastně musely Hovory H skončit. Až později mu jeden z ředitelů tehdejší televize Karel Kohout řekl, že „není myslitelné, aby jedna privátní osoba měla celou jednu hodinu svůj vlastní program v televizi, protože to prý mohou mít jen výše postavení lidé.“ (raininface)
  • Poslední tři natočené díly skončily v trezoru. Některé zdroje uvádějí, že z nich byl sestříhán poslední vysílaný díl a že díky tomu v něm Horníček vystřídal tři obleky. (raininface)
  • Jan Werich nevěřil, že tento hodinový pořad je natáčen jen jednu hodinu. „To mi nevykládejte! Točíte to tejden a pak stříháte ty nejlepší části,“ říkal Horníčkovi. Uvěřil, až když byl sám hostem pořadu. (raininface)
  • První dvě epizody Hovorů H se natáčely v Letohrádku královny Anny v Praze, poté se natáčení přesunulo do Klicperova divadla v Kobylisích. (raininface)
  • Prapůvod myšlenky na televizní podobu tohoto pořadu je možné vysledovat během Horníčkova pobytu na Expu 1967 v Montrealu. Horníček tam na hotelu v televizi viděl talk show herce Petera Ustinova, který „seděl u stolu s chlapem, absolutně vážně spolu hovořili a diváci řvali smíchy“. Po návratu domů oslovil Horníček režiséry Roháče a Svitáčka s úmyslem realizovat takový pořad v Československé televizi. (raininface)

Reklama

Reklama