Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

vrgulnik 

všechny recenze uživatele

Krásně vyprávěný příběh plný hnusné a nikde nekončící arogance těch mocných. Příběhu bych vytkl až těžko uvěřitelnou naivitu, které se dopouštěl především hlavní hrdina i poté, kdy nakoukl za oponu a poznal pravdu. Ani poté si nebyl sto připustit, že v tomhle světě nemůže věřit nikomu a ničemu...! Co mi připadalo naprosto "mimo mísu", byla až groteskní angličtina "američanů". Dotaz na scénáristu: "Jak je možné, že hlavní představitel nepoznal - ani jak sám říká po 10-ti letech života v St. Louise - že američtí vojáci nejsou z Ameriky...? ()

TerP 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě nestačil postrašit horším hodnocením, ani ničím podobným. Jednoduše beseda udělá své, a tenhle film rozhodně stál za to otlačené pozadí. A bratři Dlouzí také podávali skvělé výkony, i když přes ten poutavý, strašný (nemyšleno jako špatně napsaný) a drastický příběh to někdo mohl jen tak přejít. Pět hvězdiček, oh díky, besedo. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Ano, český film je v krizi a ano, nejlepší tuzemské snímky posledních dvou let vznikly pro televizi. Swingtime má sice lehce okázalejší výpravu, ale svůj punc lacinosti (a teď to nemyslím zle) nezapře. Disponuje nadmíru kvalitním scénářem, s nosnou výchozí situací a s dobře napsanými postavami (které skutečně nejsou průhledné). Některé dějové linie by sice zasloužily pár minut na dovysvětlení nejasností (to se týká hlavně vztahu Timkové s Rašilovem), ale základní premisa je srozumitelná dostatečně a opět budete mít důvod zanadávat si, jaké svině podrazácké komunisté byli (resp. mnozí z nich). Moc se mi líbila kamera. Většina scén není zabírána z jediného úhlu a potěší také v českém filmu nepříliš často vídané (téměř experimentální) záběry (pohled na zemi ležící a mlácené osoby, sledování akce v odrazu na krytu pneumatiky). Nebýt místy zbytečné snahy o „hloubku“ (závěrečnou poklonu si tvůrci mohli odpustit), nenapadá mě, co podstatnějšího bych Swingtimu vytknul. Je to velice příjemný počin nesoucí se v rytmu swingových melodií a nepříjemný pouze dobou a praktikami, o kterých se sympatickou otevřeností (hraničící až s drzou odvážností) vypovídá. 80% Zajímavý komentář: Lish84 ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov ukazujúcich špinavé praktiky komunistického režimu 50tych rokov. Tentoraz si autori vzali na paškál prakticky neznámu operáciu štb s názvom "akce kámen". Nápad bol jednoduchý: agenti štb, ktorí sa vydávali za prevádzačov lákali ľudí, ktorí chceli zdrhnúť a slúbili im že ich prevedú za hranice. Previedli ich však len cez repliku hranice kde bola fingovaná vyšetrovňa americkej CIC (counter intelligence corp - kontrarozviedka). Pri rozhovore s "vyšetrovateľom CIC" (v skutočnosti to však boli agenti štb, ktorí vedeli perfektne anglicky) museli do formulára uviesť dôvod prečo chceli utiecť a tieto dôvody boli pre nebožiakov klincom do rakvy pretože všetko bolo použité proti nim a visali nad nimi vysoké tresty. Práve tento motív je použitý vo filme. Herci výborní, atmosféra temná takže jednoznačne za ****. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Smutná připomínka hereckého mistrovství Vladimíra Dlouhého. Ne snad že bych takhle přehnaně vykonstruovaný příběh zbaštil i s navijákem, jen mám filmy, ve kterých se jde ilegálně přes hranice, a časově je lze přiřadit spíš k polovině 20. století než k současnosti, rád. Působení Ingrid Timkové možná připomene někdejší seriál Konec velkých prázdnin. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)
  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama