Reklama

Reklama

Nadpřirozené jevy ve světle vědy

(seriál)
  • Velká Británie Supernatural Science
Velká Británie, (1999–2000), 14 h 44 min (Minutáž: 52 min)

Série(2) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Cyklus se soustředil na kontroverzní teorie o nevysvětlitelných mýtech, legendách a nadpřirozených událostech, aby našel vysvětlení toho konkrétního tématu. (sator)

Recenze (9)

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Svatý ze 17. století, kterého viděla opakovaně levitovat spousta hodnověrných lidí té doby, to dokázal tak, že "asi uměl rychle skákat" hahááá :-D Nejsem debil, abych si myslel že fůra tzv. "paranormálních" jevů nejsou výmysly, podvody a podobně, ale také se děje dost věcí, které nezapadají do našeho současného "realistického" vidění světa. Ať chceme nebo ne, velká část toho, čemu říkáme "věda", alespoň v rámci takového všeobecného povědomí, je jednoduše hrubý materialismus, spojený s tím, že co nedokážu momentálně změřit, zvážit, zrentgenovat...neexistuje, nebo ještě lépe "nemůže existovat" a tak se budu snažit dokázat, že to neexistuje, případně prohlásím, že to dotyční mají ze sugesce, díky drogám, od krční páteře, nebo "to měli schované v rukávu". ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární seriál z produkce BBC a Discovery snažící se vědeckou metodou nahlížet na známé záhady světa i tajemné události kolem nás, které oficiálně zpravidla bývají zařazeny do šuplíku "výmysly, fabulace, omyly či náhody", třebaže jejich existence je leckdy nepopiratelná a až příliš zarážející. V některých případech se to vcelku daří, seriál poodkrývá tradiční mysteriózní mlhu, jež případy obestírá, a nastiňuje zhruba nejpravděpodobnější rozumné vysvětlení (např. zombie). V některých případech se to naopak dařit nemůže, neboť náš někdy zaslepený rozum je na mnohé dění ve světě a vesmíru stále příliš krátký nebo jednoduše nelze k uspokojivému poznání získat dostatek potřebných informací. Nicméně tento nadmíru pozoruhodný námět ještě automaticky nedělá z dokumentu i stejně pozoruhodnou podívanou - svým zpracování se mi zdál poněkud strohý a nepřikoval vás do křesla tak, jako to uměl Svět tajemných sil A. C. Clarka. ()

Reklama

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem 3 díly. Seriál se věnuje pro mě zajímavým tématům, jako jsou zážitky blízké smrti (stavy vědomí v tzv. klinické smrti) či oživlé mrtvoly (zombie na Haiti). Jednu hvězdu musím strhnout za ABSENCI oné v názvu proklamované vědy. Ne že by se mi po mudrlantech v bílých pláštích a s patentem na pravdu nějak zvlášť stýskalo, ale těch vědecky relevantních názorů je tam věru poskrovnu a omezují se vesměs na takové ty klasické lakonické povzdechy typu "Ale to je vědecky nemožné" apod. No ale to my všichni přece víme, že? 69% ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tahle dokumentární série je zajímavá. Jednotlivá témata zkoumá z hlediska známých příběhů, které jednotlivě rozebírá a nastiňuje pohled veřejnosti proti skeptickému pohledu vědců. Nalézání odpovědí na témata, jimiž se seriál zabývá, je během na dlouhou trať, kterou ještě nikdo nedoběhl. Nelze tedy očekávat definitivní postoje k jednotlivým představovaným jevům. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama