Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humphrey Bogart exceluje v roli gangstera, který je právě po dlouhé době propuštěn z vězení. Přesto se znovu pustí na tenký led - zorganizuje loupež, která skončí po divoké honičce fiaskem. Dívka, do které se zamiloval (Joan Leslie) ho odmítne a zůstává při něm jen Marie (Ida Lupino), unavená pamětnice 30. let jako je on. Bogart svým vynikajícím hereckým výkonem předvedl přesun klasického jednobarevného darebáka gangsterských filmů do existenciální šedé zóny typu film noir. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Mol 

všechny recenze uživatele

Bogart naprosto chladnej gangster, kterej nenávidí poldy a hasí si to krajinou ve svým A 38 Plymouth coupe. Škoda jen, že občas ukázal i nějaký city. Film neztratil za dobu své existence vůbec na ničem a směle se v akčních sekvencích vyrovná i dnešním digitálním orgasmům od Baye. Ať už jsou to dynamické honičky se zrychlenejma záběrama nebo pištění pneumatik na prašné cestě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu mi film prisel trochu naivni. Presto jsem se skvele bavil. Humphrey Bogart v rolich ruznych zloduchu je vyborny a urcite se jedna o jednoho z nejlepsich hercu sve doby. Mozna skoda, ze se film dost venuje vztahu hlavniho hrdiny a farmarove vnucce na ukor samotneho zlocinu. Skvely herecky vykon podal ten cernoch, spravce campu, skoda, ze neni na teto strance uvedeny... Co me vsak skutecne iritovalo byl ten otravny cokl. Dobra a svezi noirovka. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po chvilce váhání dávám plný počet hvězd. High Sierra má dobrou dramaticko-romantickou linii, thrillerový závěr a kriminální nádech po celou dobu. Herecká dvojice Bogart - Lupino je skvělá a ze snímku dýše příjemná noirová atmosféra. Prostředí, v němž se děj odehrává je taktéž působivé a díky ideální stopáži pak nemám problém dát 5*. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Stejně jako např. Maltézský sokol, je tento film pro mne zklamáním. Vysoko v horách mohl být daleko lepším filmem, pokud by se Walsch soustředil pouze na zlodějskou zápletku. Zbytečné odbočky v příběhu (např. operace Verny) nebo rádoby vtipné scénky (hl. ten debilní pes) film strašně kazily. Snímek mne navíc nedokázal pořádně vtáhnout do děje a vyvolat ve mně nějaké sympatie (nebo antipatie) vůči hl. postavám. Přiznám se, že na konci mne ani nezajímalo, jak to s Bogartem dopadne. Svůj podíl na těchto pocitech mají bezesporu i herecké výkony hlavních postav. Lupino byla dost špatná a Bogarta jsem také viděl hrát o dost lépe v jiných snímcích (např. Poklad na Sierra Madre, Bouřlivá dvacátá léta nebo Tím hůř, když padnou) Celkově to vidím na slabší 3 hvězdičky ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

High Sierra je vlastně "Bonnie a Clyde" z doby, kdy to znamenalo pouze "Clyde" (případně "Clyde a holka, co mu vaří snídaně"). Zkrátka Vysoko v horách vyniká nad dobové standardy v mnoha ohledech, bohužel ve většině případů to není míněno v dobrém. Je ještě rasističtější a ještě sexističtější, než bylo v ultrakonzervativním Hollywoodu ve čtyřicátých letech normou (bohudík za těch pár výjimek typu Katharine Hepburn, které se tomu dokázaly vzepřít). Má nesmyslný a natahovaný scénář, v němž je úlohou většiny postav - a není jich málo - přijít na scénu, udělat něco, co nemá pro příběh žádný význam, a odejít / zemřít. A film je i v hereckém projevu ještě o kus topornější, než bylo zvykem. Přiznejme si, Humphrey Bogart je až na nečetné případy (Wilderova Sabrina) hercem jedné role, kterou opakoval pořád dokola, protože ji všichni milují. Já samozřejmě taky. Tvrdej, ošlehanej chlapák, kterej vždycky jede do posledního dechu. Ale dokonce i on byl v tomhle snímku už trochu za hranou sebeparodie. Vlastně mám pocit, že nejširší paletu emocí tam předvedl ten roztomilej voříšek. Proč má nicméně smysl film vidět? Důvody jsou dva. Jednak nebývalo tak docela pravidlem, že by hlavní charakter ve filmu čtyřicátých let představoval gangster a vrah (i když několik výjimek by se našlo), a už vůbec se nestávalo, že by to byla kladná figura (opravdu mě dobové srovnání nenapadá). Má to i nějaké zajímavé důsledky pro strukturování zápletek (zločinec neuloví nevinnou romantickou holku, která ho přivede na správnou cestu poctivé práce a rodinného života, ale ta ho naopak odmítne a tak se milý gangster oddá morálně flexibilnější ženě, aby zjistil, že romantická holka je vlastně tak trochu nevděčná potvora). Druhý a hlavní důvod, proč High Sierra zkouknout, je závěr, který se odehrává ve stejnojmenném pohoří a obsahuje jak dramatickou honičku v autech, tak i přestřelku s řádně epicky romantizujícím finále. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Pes který ve filmu hrál jako "Pard" vlastním jménem "Zero the Dog" byl v reálném životě Bogartův psík. (formelin)

Reklama

Reklama