Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (868)

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by film pokračoval v nastolenej kvalite prvej polovice, tak má u mňa vycapené dvojhviezdičkové hodnotenie a Hřebejk by klesol tak, ako by som to naozaj nečakal. Našťastie príde vykrádačsko-lupičská pointa, ktorá pretransformovala stupeň zábavy na potešujúcu úroveň a film môžem s čistým svedomím vyhlásiť za 'dobrý'. Celé je to zavŕšené nevtieravou pohodovou atmosférou a po dlhej dobe som videl uvoľnene hrať aj Polívku. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príjemná letná variácia príbehu o zlatej rybke. Na splnenie jej prianí túžobne čakajú všetci tí, čo uvidia kominára a rýchlo hľadajú gombík na gatiach, tí čo v túžbe za fantastickým úlovkom prepečlivo chystajú rybárske náčinie, tí čo túžia po dovolenke svojich snov, tí čo predávajú predražené žieraviny a karcinogény eufemizujúco označené ako kozmetika, tí čo predvádzajú peep show, a za ňou ako satisfakciu za utratené peniaze podvodné hry a v neposlednom rade aj tí, čo sa nechajú na tieto atrakcie nalákať. Všetkým je spoločná predovšetkým túžba zahrať si s ostatnými, so sebou aj s osudom, aj keď podvedomie musí našepkávať, že žiadna veľká výhra sa konať nebude. A tak v popredí príbehu je súboj partie neambicióznych pijanov so škrupinkármi, odierajúcimi sviatočných buranov s nabitými peňaženkami. Ako niekdajšieho škrupinkového hráča a pravidelného návštevníka podobnej krčmy na dunajskom ramene ma práve tento film nesmierne potešil. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ale jo, u mě celkem taky. Padesát minut (!) se v tom filmu sice nic extra neděje, ovšem krásně se na něj dívá a musím uznat, že Hřebejkovi se především díky magické kameře Jana Malíře podařilo vytvořit úžasnou (Libeň je vlastně Kersko u vody), takřka menzelovsko-hrabalovskou atmosféru. Takřka proto, že co se týče děje, je ten příšerně dlouhý rozjezd skoro k ničemu a jakkoliv zábavné jednotlivé epizodky jsou, pohromadě se jim příliš držet nechce a bez většiny z nich by se příběh obešel. Když děj konečně dospěje k onomu slibovanému podvodu a zadostiučinění, jehož se při té příležitosti dostane postavě výborného Bolka Polívky, nabere U mě dobrý dokonce spád, a i když jsem se nesmál, až jsem se za břicho popadal, usmíval jsem se skoro pořád. Příjemné, ničím převratné a pohodové dílko s fajn hereckým obsazením. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Závěrečná půhodinka je na naše poměry vážně dobrá. Ale co mělo znamenat to před tím? Pokud šlo o snahu vyjádřit venkovskou nudu a nicnedění, povedlo se vskutku dokonale - málem jsem usnul. U mě to tedy dobrý není, jelikož dobrý školskou terminologií znamená za tři. A na trojku to chce trochu víc než pár dobrých fórků nastrkaných do poslední půlhodinky. Jedině, že by tvůrci počítali s tím, že divák první hodinu prospí a tudíž si z ní nebude nic pamatovat. To potom jo - u mě dobrý...:-) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

No u mě dobrý moc ne. Pane Hřebejk co má znamenat ta první polovina filmu? O co tam vlastně má jít? Chápal jsem to trošku jako reklamu na rybaření, McDonalds a cigarety. Opravdu si stačí film pustit v momentě kdy skořápkáři oberou Vladyku. Pak už je k vidění česká odpověď na Dannyho parťáky. S kterou jde ruku v ruce pro mě nostalgie na ty časy, které se již nikdy nevrátí a které uměl Hřebejk podat jak v Pelíškách tak v Pupendu. Mé resumé: První polovina o ničem a druhá strhnující. 65% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Poslední záběry filmu jsou natočeny na plavebních komorách v obci Hořín pod Mělníkem. (Mackin)
  • Kája (Miroslav Vladyka) v závěrečném monologu říká: „Já sem se ji přiznal a ona se sebrala a odešla mi. Já sem si říkal, že když ty peníze seženu zpátky, tak že se třeba vrátí.“ A navazuje dotaz na Káju: „Kde teď bydlíš?“ Sebrat se a odejít mohla jen těžko, když je z rozhovoru patrné, že Kája nemá střechu nad hlavou. Odejít mu mohla, kdyby bydlela u něj. Správně by tedy bylo, že jej vyhodila z bytu. A pokud Kája čekal, že se vrátí, tak kam by se mohla vrátit, když je v bytě doma? (sator)
  • Ve filmu se objevují jak kolkované (např. když je Kája ukládá do škatule), tak nekolkované československé bankovky (např. když je vysypává na Jíťu). Přechod mezi oběma měnami proběhl během 4 dnů mezi 4. 2. 1993 a 7. 2. 1993. Poté nekolkované peníze přestaly platit a platily pouze kolkované. Děj se však neodehrává v únoru, nýbrž v létě. V té době by si hrdinové nekolkovaných peněz již moc neužili, neboť by byly bezcenné. (Brain)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama