Reklama

Reklama

Hrdinové války

  • Čína Ji jie hao (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pojďte s námi do roku 1948, kdy celou zemí lomcuje občanská válka. Gu je velitelem deváté divize a má za úkol až do odvolání bránit určené území. Rádio mlčí dlouhé desítky hodin, náboje docházejí, kamarádi odcházejí, trpělivost mizí. V žáru bitvy však velitel přeslechne rozkaz k ústupu a nechce věřit svému poručíkovi, že opravdu zazněl. Rádio utichlo a Gu je rozhodnut bojovat do posledního dechu. Všichni jeho kamarádi padnou a on je zajat nepřítelem. Je hnán touhou zjistit, jak to tenkrát bylo. A říct jednou světu, že jeho kamarádi byli do jednoho velcí hrdinové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

tombac 

všechny recenze uživatele

Od korejských Taegukgi bezesporu největší válečná jatka. Dokud slova zanikají ve svistotu kulek a dunění smršti šrapnelů, která trhá vojáky v detailních záběrech na kusy, a osamocená jednotka čelí opakovanému náporu nepřítele disponujicim převahou těžké techniky, nemá film prakticky žádné slabiny a může se bez váhání postavit v bok vojínu Ryanovi a korejským Poutům. Jenže Assembly je snímek dvou rozdílných částí. V jedné se válčí, druhá staví na obvyklé floskuli „několik roků poté“ a návratu na bývalá bojiště, srovnávání se s ještě živými vnitřními běsy z války a snahou o vzdání úcty padlým kolegům. Bohužel z toho, jak již bylo zmíněno, trčí politická korektnost a kalkul s celosvětovým uvedením filmu, pročež tato sázka má za následek zmírnění palby projektilů nejen na divákovu první signální, ale i na jeho empatické centrum a hrozí mu nudou. Naštěstí u mě se vyměklé druhé půlce kanonádu nesmírně sugestivních výjevů z válečné vřavy přebít nepodařilo. 7/10 ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Hrdinové války je sice průměrným filmem co se děje týče, ale řadu technicky působivých scén divákovi nabízí a dá vzpomenout jak moc nám v dnešní době chybí velkorozpočtové válečné filmy. Takže pokud se vám líbil Spielbergův Ryan či korejská epopej Pouta války, s tímto snímkem nemůžete prohloupit. 60 % ()

Reklama

Slimak 

všechny recenze uživatele

Kapitán Gu Zidi jest důstojníkem čínské lidové armády,jeho denním chlebem se mu stal boj o život.Ve válečných konfliktech se halt pohybuje už dlouho.Na skonku občanské války v listopadu 1948 je nasazen se svou řídkou jednotkou do první linie proti mnohonásobně silnějšímu Kuomintangu...což se prostě zvládnout nedá.Muži umírají s touhou slyšet troubit polnici na ústup.Hrdinové bez vyjímky hynou ať už je to ten či onen.To nejhorší je,že na ty kdož položili život za vlast se po čase zapomělo.Gu se jako jediný po letech vrací do Číny aby rehabilitoval své mrtvé kamarády a aby stát docenil jejich velkou obět´....všichni na něj však koukají jako na bláznivého starého veterána kterému se to asi už pomotalo v hlavě.Nikdo totiž vzhledem k rozpadu všech tehdejších bojujících armád, nemůže ověřit jeho minulost.Téměř o stejném problému pojednává film Právo na minulosť(1989). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je tento film dost podobný filmu 71: Into the Fire - Pohwa sogeuro . Myslím tím teď zpracování bojů. Samozřejmě každý z filmů ukazuje tváře války ze svých pohledů. Hrdinové války jsou pohledem z revoluční strany (tedy Maovské a rudé) a ukazují část Čínské občanské války. První dvě třetiny filmu jsou strhující a bojové scény nemají chybu. Tvůrci si evidentně dali dost práce se sehnáním dobové techniky, uniforem a zbraní. Hlavním hrdinou je charismatický kapitán, který dostal rozkaz se svojí jednotkou hájit strategický důl a tím ústup celého pluku do posledního muže dokud nezazní signál k ústupu. Během odrážení dalších a dalších vln nepřátelských útoků se mezitím celý pluk včetně velitelství stáhne a nechá jednotku bez pomoci a bez výzvy k ústupu. Ta je nakonec nepřítelem celá rozdrcena. Přežije jen kapitán, který zbytek filmu dávno po válce v už budovatelských časech pátrá po vstupu do dolu, kam uložil mrtvé ze své jednotky. Nechce se smířit s oficiálními hroby bezejmenných vojínů. Jak vidno z filmu nenalezení těl mělo důsledky i pro pozůstalé. Rodina muže který padl v boji měla nárok na trojnásobnou dávku rýže oproti rodině, která měla jen nezvěstného...Bavíme se o padesátých létech v Číně, zdevastované válkou s Japonci a o období hladomorů. Ten závěr je patetický a občas jsem si myslel že už je díky vysvětlujícím závěrečným tituklkům konec, ale film dále pokračoval dál... Ačkoliv vlastně reprezentuje tu rudou stranu a tedy ty zlé, přesto mu nelze upřít velmi citlivý lidský pohled na tento konflikt. Boj kapitána s úřady o nalazení těl svých druhů (důl obnovil těžbu a kapitán svým amatérkým kopáním brzdí plán těžby) je velmi dojemný. Kdo se chce na konflikt dost podobný válce v Korei (mimochodem i z té je zde epizodka) podívat z druhé strany barikády ať nemešká. ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Urcite to nejsou cele 4*, ovsem 3 se mi zdaly prece jen malo... prvni polovina filmu je pomerne slusny jatkoidni narez ve stylu Taegeukgi Hwinallimyeo, druha polovina je sice slabsi, presto na dustojnosti fimu az zase tak neubira. A na filmy podle skutecnych udalosti mam jistou slabost... urcite to nebyly promarnene 2h... 71% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Herec Zhang Hanyu v roce 2008 získal cenu Golden Horse v kategorii nejlepší herec. V roce 2009 zvítězil film na čínském filmovém festivalu Sto květin. V roce 2008 získal prestižní čínskou cenu Zlatý kohout v kategorii nejlepší film. Mezinárodní filmový festival v Pchjongjangu udělil snímku dvě hlavní ceny, a to v kategorii nejlepší kamera (Lü Yue) a nejlepší režie (Feng Xiaogang). (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Guan Si", který napsal scénárista filmu Liu Heng v roce 1992. (Terva)

Reklama

Reklama