Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (510)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Losos pochybnosti. Tak tohle tedy určitě ne! Bohapustý výsměch diváctvu všech vyznání. Nechce se mi věřit, že tu neuvěřitelnou absurditu a prázdnotu vidí tak mizivé procento lidí. Já se musel po zatažení opony za závěrečným dialogem smát jako u vytržení. A nechtělo se mi přestat. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na poslední chvíli jsem se rozhodl pro 90%, takže vysvětlím, proč není hodnocení maximální. Jedná se vlastně o pouze dvě věci, které mi na snímku trochu vadily: sem tam se dostavila menší nuda, ale rozhodně nic katastrofálního, no a otevřené konce mám rád, ale když někdo celý film tak neskutečně napíná... Chápu, že pro někoho bude právě takový konec, jaký film má, plusem - pro mě byl skoro taky -, ale v tomto případě se mi to moc nepozdálo. Nakonec bych ještě rád zmínil opravdu úžasný herecký koncert Meryl Streepové a Philipa Seymoura Hoffmana, něco tak sugestivního jsem dlouho neviděl. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak sáhl malý Donald otci Flynnovi na jeho dlouhé…nehty, nebo ne..? Pěkně divadelně a Deakinsovou precizní optikou nechat diváka na mučivých pochybách až do samého konce. Ne snad proto, abychom věděli, že pochyby mohou být stejně mocným a vytrvalým poutem jako jistota, ale proto, abychom poznali, že když už jednou na střeše rozříznete polštář naplněný peřím obvinění, vítr ho tak rozfouká, že jej už nikdy nesesbíráte a to je myslím i vzhledem k současné popularitě honů na všemožné čarodějnice velmi naléhavá myšlenka. Apropo, sice to není podstatou Shanleyho komorního dramatu, ale mám pocit, že k „poklesku“ došlo. Modus operandi s posunutím o obci dál a povýšením tomu napovídá.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Kvalitní konverzační drama, které se opírá o výkony Philipa, Meryl a Amy. O prvních dvou jsem nepochyboval, že to jsou geniální herci, ale co zde předvedla mladičká Amy, mi doslova vyrazilo dech. Je škoda, že svou nominaci neproměnila, protože právě ona by si toho zlatého plešounka opravdu zasloužila. Jinak se mi líbila práce s kamerou (nevím proč, ale ty vyhrocené záběry mi připomněly Hitchcockovy filmy) a scénář. Bohužel film se nevyhne nudnějším okamžikům, ale co je (alespoň pro mě) důležitější, krom jedné scény (Meryl a Philip v její kanceláři) zde není žádná silnější scéna, kterou bych si zapamatoval. Hlavně proto musím trochu snížit se svého hodnocení. 80 %. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Americký dramatik írskeho pôvodu John Patrick Shanley, si pre filmovú verziu Pochýb sám napísal scenár a ujal sa aj réžie. Do hlavných úloh sa mu podarilo získať výkvet amerického herectva - Amy Adams a Philipa Seymoura Hoffmana. Vydarene im sekunduje Meryl Streep. Dráma, odohrávajúca sa v newyorskom Bronxe na jeseň 1964, sa dotýka závažných tém. Jednak zneužívanie maloletých chlapcov kňazmi, ktorých mnohé prípady sa po rokoch dostali na verejnosť, ale predovšetkým ľudskou toleranciou. Práve jej nedostatok vedie riaditeľku k presvedčeniu, že bolo spáchané niečo nepravého, aj keď o tom nemá ani najmenší dôkaz. Film získal rad ocenení, päť oscarových nominácií, za herecké výkony v hlavnej úlohe, napríklad aj pre Amy Adams. Komorná psychologická dráma Pochyby natočil dramatik, scenárista a režisér John Patrick Shanley podľa vlastnej rovnomennej hry. Ako filmár Shanley využil možnosť obohatiť dramatický text o rozšírenú vizuálnu stránku, pričom sa cielene zameral na postihnutie atmosféry nevľúdnej jesene roku 1964, aj života v malej komunite. Rozprávanie sa sústreďuje na postoje troch postáv. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • Snímek obdržel 5 nominací na Oscara: za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Philip Seymour Hoffman), za nejlepší herečku v hlavní roli (Meryl Streep), za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Amy Adams), ještě jednou za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Viola Davis), a následně za scénář (John Patrick Shanley). Ani jednu z nominací se mu ale nepodařilo proměnit. (POMO)
  • John Patrick Shanley, scenárista a režisér, je zároveň aj autorom oceňovanej rovnomennej hry. V roku 2005 za ňu získal i najprestížnejšiu Pulitzerovu cenu. (murakamigirl)
  • Viola Davis, která byla nominována na Oscara za roli paní Millerové, se objevuje pouze ve dvou scénách. Prvním je přibližně 7 minut trvající dialog s postavou Meryl Streep, sestrou Aloysius. Ve druhé se objeví pouze asi na 10 sekund a nepromluví. (jezurka42)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama