Reklama

Reklama

Hannibal: Nepřítel Říma

(TV film)
  • Česko Hannibal: Postrach Říma (více)

Obsahy(1)

Zrozen k pomstě. Předurčen k vítězství. Muž, jenž se stal legendou. Britský film o jednom z největších válečníků všech dob. Je třetí století před naším letopočtem a Řím je nejmocnější velmocí starověkého světa. Každým dalším vítězstvím se zvětšuje jeho impérium, roste jeho moc. Je přesvědčen o své neporazitelnosti. O tom, že se mu nikdo nedokáže postavit do cesty. Ale v dalekém Kartágu, poraženém a poníženém, již vyrůstá chlapec, který se má stát jeho nejobávanějším nepřítelem. Chlapec, který se ve věku pouhých deseti let zavázal svému otci slavnou přísahou, že až dozraje v síle, vystoupí jako nepřítel proti Římu. Hannibal Barca, syn udatného Hamilkara, jenž se v čele svých vojsk marně snažil vzdorovat nadvládě Říma. A Hannibal svou přísahu dodržel. Dokázal to, co se jeho otci nepodařilo: dostat Řím na kolena.
Dokudrama britské BBC přibližuje divákovi život muže, který se plným právem řadí mezi největší vojevůdce všech dob, jakými byli Alexandr Veliký, Julius Caesar, Napoleon či Čingischán. Muže, jehož někteří považují za vůbec největšího vojenského stratéga, jaký kdy žil, a jehož taktika dodnes dokáže inspirovat armádní velitele. (Generál Norman Schwarzkopf ji například okopíroval v první Válce v Zálivu v roce 1990). Britským filmařům, vycházejícím jak z historických dokumentů, tak z nejnovějších vědeckých výzkumů a objevů, se podařilo nejen plnokrevně vykreslit postavu velkého válečníka se všemi jeho charakterovými rysy i pochybnostmi, ale i dobu, v níž žil a události, předurčující budoucí běh a vývoj světa. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

laepus 

všechny recenze uživatele

Hodně povedené dokudrama z dílny BBC - a může být i jiné než povedené? Velice historicky věrné, zároveň to není nudné, ale drsné a skvěle zahrané - žádné mluvící hlavy, ale akce, boj, intriky, politika, válka... Siddig je skvělý, kdysi se mi líbil v jednom díle Poirota a i tady to drží, když mu skvěle sekunduje zejména Ben Cross jako Fabius. Do hodin dějepisu naprosto vynikající záležitost, jak zajímavým a přitažlivým způsobem ukázata jednoho z největších vojevůdců všech dob. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Hezký názor Vavča, pod který se částečně podepisuji. Jinak se dá souhlasit s většinou lidí, Hannibal by si zasloužil daleko velkolepější zpracování, klidně i jako desetidílná mini série pojata stejně dokumentárně. Mám pocit, že něco plánuje Vin Diesel, jenomže tam nejspíše nepůjde o valnou historickou hodnotu. Tady to BBC pojalo vcelku dobře, ale 90 minut je fakt málo, i na dokument. Celkově to je na půli cesty. Z hrané části to stojí na Siddigovi, bitvy a výprava v rámci možností na TV ucházející. Z hlediska dokumentárního toho spousty chybí, mohli se více věnovat zbraním, taktice, aj. Určitě lepší průměr. Věřím spíše ještě v něco velkolepějšího. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Na televizní počin velmi slušné, ale přijde mi, že se strašně orientovali jen na provedení výpravy a triků, která stejně samozřejmě zaostává za celovečerními kousky, a tak nějak zapomněli na zbytek. Toporné výkony, žádný z nich nijak nevyčnívá a neosloví, podání příběhu dokumentárně by nevadilo, kdyby do hraných scén vložili trochu emocí a co mi strašně vadilo byly ty levně působící prostřihy Hannibalových vzpomínek při bitvách atd. To bylo naprosté fuj, jinak to ale je celkem zábavně položené a velmi se hodí na hodiny dějepisu, na kterých jsem to sledoval. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Výborný film o veľkom vojnovom stratégovi. BBC dokázala, že pri minimálnej vôli dokáže rozniesť na kopytách všetky hollywoodske blockbustery typu Trója či Alexander Veľký. Dokumentárna a historická korektnosť dáva obrázkom aj náučný a nie len zábavný charakter. Navyše nahliadnutie do taktiky vedenia starovekých vojen a zmýšľania vodcov dokonale ulahodí aj náročnejšiemu divákovi hľadajúcemu v podobných filmoch práve tento jav. Samozrejme, že počitačová grafika nieje pri podobných snímkoch na najvyššej úrovni. Slúži skôr na vytvorenie dojmu masovosti a dokreslenie situácií. Ale i tak sa snímok môže pýšiť veľmi obstojnou výpravou a nie len 15 digitálne rozmnoženými vojakmi. Prekvapilo aj herectvo, ktoré vydalo zo seba viac ako sa od nich očakávalo. Je pravda, že veľký priestor na skazenie dobrého dojmu nemalo. S väčším rozpočtom a produkciou sa z námetu mohol stať kasový trhák. Potenciál na to BBC určite má. Takto sa topia v televíznej a projekčnej anonymite. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaný hraný dokument o jednom z největších vojevůdců světa. Mnoho podobných filmových zpracování tohoto typu historických událostí není k vidění a zdaleka nedosahují takové kvality jako v tomto případě. Ale i zde je vidět nedostatek financí, který v určitých místech kazí celkový dojem. Třeba scény, kdy Hannibal přechází se svým vojskem Alpy vypadají opravdu uměle a nepřirozrně. Celkový dojem je však vcelku kladný. Účelem asi bylo přiblížit obecenstvu bystrý a rafinovaný úsudek velkého vojevůdce, jeho cestu životem, jeho úspěch a nakonec i jeho porážku jak na válečném poli tak i v osobním životě. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama