foto

Alexander Siddig

  • nar. 21.11.1965 (51 let)
    Súdán
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alexander Siddig se narodil v Súdánu jako: Siddig El Tahir El Fadil El Siddig Abderahman Mohammed Ahmed Abdel Karim El Mahdi. (Arabsky: صدّيق الطاهر الفاضل الصدّيق عبدالرحمن محمد أحمد عبدالكريم المهدي‎; ) Otec byl súdánec a matka angličanka. Jeho strýc z matčiny strany je anglický herec Malcolm McDowell (Dr. Tolian Soran ve STAR TREK – GENARATIONS) s nímž se objevil v roce 2008 ve filmu SOUDNÝ DEN. Jeho strýc z otcovy strany je bývalý súdánský premiér Sadiq al-Mahdi. Vyrůstal v Anglii a studoval geografii a antropologii. Během studia navštěvoval Londýnskou akademii hudby a dramatických umění (LAMDA), kde studoval herectví a divadlo. Po absolvování tří let na akademii nastoupil do divadla v Manchesteru v Londýně, kde působil i jako režisér.

Siddig se poprvé objevil v televizi v roce 1990 jako princ Feisal ve filmu DANGEROUS MAN: LAWRENCE AFTER ARABIA. Když ho v tomto filmu (kde hrál vousatý) uviděl producent Star Treku Rick Berman, rozhodl se pozvat ho na konkurz na hlavní roli Benjamina Siska ve STAR TREK DS9. Siddig dostavil čistě oholený, vypadal příliš mladě a dostal v tomto seriálu „jen“ roli dr. Bashira. Asi po třech letech natáčení STAR TREKU si změnil své původní jméno Siddig El Fadil na Alexander Siddig a v roce 1997 se oženil se s kolegyní Nanou Visitor (Major Kira). Mají spolu syna jménem Django El Tahir Siddig El. Pár se rozvedl v roce 2001. Siddig si ve dvou epizodách HLUBOKÉHO VESMÍRU 9 zkusil i režii.

Po dokončení sedmileté práce na STAR TREKU přišly konečně i filmové nabídky. První „velký film“ byl VERTICAL LIMIT. Následoval britský seriál SPOOKS. V roce 2005 sklidil uznání od kritiky za roli prince Nasira ve filmu SYRIANA vedle George Clooneyho a Matta Damona. Následovalo KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ a role Mr. Shaitany v seriálu HERCULE POIROT - epizoda Karty na stole. V roce 2006 hraje hlavní roli v historickém dramatu HANNIBAL a o rok později roli teroristy v seriálu 24. V roce 2007 pracoval se strýcem Malcolmem McDowellem na sci-fi filmu SOUDNÝ DEN. Siddig je také aktivní hráč kriketu a doma v Sussexu hraje za místní tým.

Jan "swiss" Tomíček

Herecká filmografie

Filmy

2016 Recon (TV film)
2013 May se vrací domů
2012 Inescapable
2010 Miral
Souboj Titánů
4.3.2.1
2009 Čas v Káhiře
Špion(i)
2008 Soudný den
The Boundary
2007 Homme perdu, Un
Poslední legie
2006 Příběh zrození
2005 Království nebeské
Syriana
2004 Září 2001: Smrt přišla z Hamburku (TV film)
2002 Království ohně
2000 Vertical Limit
1990 Dangerous Man: Lawrence After Arabia, A (TV film)
1987 Sammy a Rosie to dělají

TV seriály

2017 The Kennedys After Camelot (TV seriál)
2016 Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
Epizoda 4 (S03E04)
další epizody (6)
Hra o trůny (TV seriál)
Rudá žena (S06E01)
2015 Tut (TV seriál)
Da Vinciho démoni (TV seriál)
Ira Deorum (S03E10)
Anima Venator (S03E05)
Abbadon (S03E02)
další epizody (4)
Hra o trůny (TV seriál)
Matčino milosrdentsví (S05E10)
Tanec draků (S05E09)
Neohnuti, neskloněni, nezlomeni (S05E06)
další epizody (4)
2014 Da Vinciho démoni (TV seriál)
The Sins of Daedalus (S02E10)
The Rope of the Dead (S02E06)
The Ends of the Earth (S02E04)
další epizody (5)
2013 Atlantis (TV seriál)
Da Vinciho démoni (TV seriál)
The Lovers (S01E08)
The Devil (S01E06)
The Tower (S01E05)
další epizody (4)
2012 Falcón (TV seriál)
True Love (TV seriál)
2010 Protiúder (TV seriál)
2008 Merlin (TV seriál)
2007 Pravěk útočí (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 6: 4:00 p.m.-5:00 p.m. (S06E11)
Day 6: 2:00 p.m.-3:00 p.m. (S06E09)
Day 6: 1:00 p.m.-2:00 p.m. (S06E08)
další epizody (7)
2005 Hercule Poirot (TV seriál)
Karty na stole (S10E02)
2002 MI5 (TV seriál)
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
1999 Griffinovi (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Váleční psi (S07E24)
Extrémní opatření (S07E23)
další epizody (15)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Je to jen papírový měsíc (S07E10)
Úmluva (S07E09)
V obležení na AR-558 (S07E08)
další epizody (27)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Statistická pravděpodobnost (S06E09)
Vzkříšení (S06E08)
Jste srdečně zváni... (S06E07)
další epizody (24)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Blouznění (S05E10)
Kompromisy (S05E09)
Ozvěny minulosti (S05E08)
další epizody (26)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tajný agent Bashir (S04E09)
Meč Kahlessův (S04E08)
Zelení mužíčci (S04E07)
další epizody (25)
1994 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Okouzlení (S03E10)
Defiant (S03E09)
Meridian (S03E08)
další epizody (23)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Útočiště (S02E10)
Druhý pohled (S02E09)
Nutné zlo (S02E08)
další epizody (29)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Dědictví otců 1/2 (S06E16)
1992 The Big Battalions (TV seriál)

Dokumentární

2014 Kosmos - časoprostorová odysea (TV seriál)
2013 Divoká Arábie (TV seriál)
2011 Faisal, Legacy of a King
2008 Anatomy of Catastrophe: The Making of 'Doomsday'
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
Colors of the Crusade
Hannibal: Nepřítel Říma (TV film)
Path to Redemption, The
Unholy War: Mounting the Siege
1993 'Star Trek: Deep Space Nine': Behind the Scenes

TV pořady

2011 Bar Rescue (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Zisk v krajkách (S06E23)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Obchod jako obvykle (S05E18)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace