Reklama

Reklama

Hannibal: Nepřítel Říma

(TV film)
  • Česko Hannibal: Postrach Říma (více)

Obsahy(1)

Zrozen k pomstě. Předurčen k vítězství. Muž, jenž se stal legendou. Britský film o jednom z největších válečníků všech dob. Je třetí století před naším letopočtem a Řím je nejmocnější velmocí starověkého světa. Každým dalším vítězstvím se zvětšuje jeho impérium, roste jeho moc. Je přesvědčen o své neporazitelnosti. O tom, že se mu nikdo nedokáže postavit do cesty. Ale v dalekém Kartágu, poraženém a poníženém, již vyrůstá chlapec, který se má stát jeho nejobávanějším nepřítelem. Chlapec, který se ve věku pouhých deseti let zavázal svému otci slavnou přísahou, že až dozraje v síle, vystoupí jako nepřítel proti Římu. Hannibal Barca, syn udatného Hamilkara, jenž se v čele svých vojsk marně snažil vzdorovat nadvládě Říma. A Hannibal svou přísahu dodržel. Dokázal to, co se jeho otci nepodařilo: dostat Řím na kolena.
Dokudrama britské BBC přibližuje divákovi život muže, který se plným právem řadí mezi největší vojevůdce všech dob, jakými byli Alexandr Veliký, Julius Caesar, Napoleon či Čingischán. Muže, jehož někteří považují za vůbec největšího vojenského stratéga, jaký kdy žil, a jehož taktika dodnes dokáže inspirovat armádní velitele. (Generál Norman Schwarzkopf ji například okopíroval v první Válce v Zálivu v roce 1990). Britským filmařům, vycházejícím jak z historických dokumentů, tak z nejnovějších vědeckých výzkumů a objevů, se podařilo nejen plnokrevně vykreslit postavu velkého válečníka se všemi jeho charakterovými rysy i pochybnostmi, ale i dobu, v níž žil a události, předurčující budoucí běh a vývoj světa. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

borec999 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, ale ani dobré. Historická postava ako Hannibal by si zaslúžila veľkolepejší film s väčším rozpočtom a talentovanejším režisérom a aj senáristom. Toto spracovanie je skutočne len televízne a pripomína viac dokument ako hraný film. Pár miestam nudy som sa nevyhol, no do konca som to dopozeral. Medzi 2* a 3*. 50% ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Hodně povedené dokudrama z dílny BBC - a může být i jiné než povedené? Velice historicky věrné, zároveň to není nudné, ale drsné a skvěle zahrané - žádné mluvící hlavy, ale akce, boj, intriky, politika, válka... Siddig je skvělý, kdysi se mi líbil v jednom díle Poirota a i tady to drží, když mu skvěle sekunduje zejména Ben Cross jako Fabius. Do hodin dějepisu naprosto vynikající záležitost, jak zajímavým a přitažlivým způsobem ukázata jednoho z největších vojevůdců všech dob. ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Hezký názor Vavča, pod který se částečně podepisuji. Jinak se dá souhlasit s většinou lidí, Hannibal by si zasloužil daleko velkolepější zpracování, klidně i jako desetidílná mini série pojata stejně dokumentárně. Mám pocit, že něco plánuje Vin Diesel, jenomže tam nejspíše nepůjde o valnou historickou hodnotu. Tady to BBC pojalo vcelku dobře, ale 90 minut je fakt málo, i na dokument. Celkově to je na půli cesty. Z hrané části to stojí na Siddigovi, bitvy a výprava v rámci možností na TV ucházející. Z hlediska dokumentárního toho spousty chybí, mohli se více věnovat zbraním, taktice, aj. Určitě lepší průměr. Věřím spíše ještě v něco velkolepějšího. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Výprava 8/10/// +rozhodně zdařilá výprava, Alexander Siddig i Ben Cross potěší, je to zajímavé, informativní, poutavé, kvalitní -těžko říct, mohlo být ještě víc známých herců, některé boje mohli být vyobrazeny, možná by to zasloužilo ještě větší hloubku postavám, ale chápu, že na to nebyl čas/// Já tady na tomhle film rozhodně nevidím žádný nedostatek peněz. Právě naopak, velké překvapení, že na TV film je to tak slušné, výpravné, s kvalitním dějem. A to jem nedávno dokoukal Řím, takže jsem měl s čím srovnávat. Je sice možný, že když po sobě uvidím více takovýchto hraných dokumentů, tak mě omrzí, jenže tentokrát jsem velice spokojen./// Celkem 75%/// ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně natočený hraný televizní film nebo spíše dokumentární rekonstrukce s živými herci o jednom z největších vojevůdců a stratégů v dějinách lidstva, černé můře, která pronásledovala Římany, a to i několik let po jeho smrti. Film tedy ušel, ale, jak už psal flanker.27, samotná výstroj jak Hannibalových vojáků tak i těch římských, dále pak třeba mluva i zjev mi zde nějak neseděly. To interiéry, exteriéry a válečné zbraně nebyly nejhorší. Film spíše sledoval a mapoval jednotlivé bitvy jako tu legendární u Cann či fantastické, i když značně ztrátové, překročení Alp, bitvu u Ticina, u Trebie nebo jeho poslední rozhodující bitvu se svým věrným žákem Scipiem,"římským Hannibalem", u Zamy roku 202 př. n. l. v Druhé Punské válce. Po válečné stránce tedy dobré, nicméně dokument nám tak trochu zapomínal představit Hannibala i jako osobnost, provést ho jeho osobním životem, když tedy zrovna neválčil:-). Doporučuji tedy zhlédnout spíše toto: Hannibal 2006 ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama