Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední vystoupení Tarji Turunen jakožto členky Nightwish. Záznam koncertu této finské gothic metalové kapely byl pořízen 21. října 2005 v Hartwall aréně v Helsinkách. DVD obsahuje také fotogalerii a dokument "A Day Before Tomorrow" (okolo 55 minut), který zachycuje kapelu 15 dní před tímto velkým koncertem.

Playlist: 1. Dark Chest Of Wonders
2. Planet Hell
3. Ever Dream
4. The Kinslayer
5. Phantom Of The Opera
6. The Siren
7. Sleeping Sun
8. High Hopes
9. Bless The Child
10. Wishmaster
11. Slaying The Dreamer
12. Kuolema Tekee Taiteilijan
13. Nemo
14. Ghost Love Score
15. Stone People
16. Creek Mary's Blood
17. Over The Hilld And Far Away
18. Wish I Had An Angel (darkdaze)

(více)

Recenze (91)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nightwish v roce 1997 osvěžili celou metalovou scénu, když přišli se zajímavou a originální kombinací metalových nástrojů a operního zpěvu, čímž značně přispěli k dotvoření žánru zvaného symphonic metal (ano symphonic, nikoliv gothic). Jejich muzika vyžaduje talent a jelikož ten Nightwish opravdu měli, brzy se stali legendou. Nebudu chodit dlouho kolem horké kaše, End of an Era je zkrátka nejlepší hudební DVD, které se mi dostalo do rukou. Tarja je krásná ledová královna a její hlasové vybavení nezná hranic, spolu se Sandrou Nasic (Guano Apes) je u mě jednoznačně nejlepší zpěvačkou vůbec. Kapela předvedla parádní show, odehráli vesměs své nejlepší hity s takovým nasazením a precizností, že místy snad až předčili některé své studiové nahrávky. Pro podpoření atmosféry si své místo našly také kouřové efekty, plameny, konfety a ještě k tomu sithla Tarja i několikrát obměnit šaty... Ach jo, tohle bych chtěl vidět na vlastní oči. 10/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je 21. října 2005 a právě se uzavírá aktuální celosvětové turné závěrečným koncertem na domácí půdě ve vyprodané helsinské Hartwall aréně. Poslední a nejlepší zaznamenaný koncert kapely v jejím původním složení. Ač to tehdy tušili pouze čtyři její členové z pěti. Úžasná vizuální show, spousta hudebně zajímavých hostů a střídání provařených hitů s těmi z posledního alba. K naprosté dokonalosti tomu něco chybí, ale stejně to obsahuje "cosi" co vás donutí si to jednou za čas pustit, otočit volume doprava a vypudit sousedy z baráku. Více než-li důstojné rozloučení se skupinou, která alespoň ve svých počátcích dokázala oživit poněkud uvadající metalovou scénu. Výtečný koncert, který má co nabídnout nejen fanouškům kapely, ale i jejich tvorby neznalým. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tuomase zaklínám do horoucích pekel, že má hlavu na několik skvělých nápadů a velkou spoustu příšerných nápadů. Celkově koncert působí strašně neautenticky a vymanažerovaně, že o hudbu jde až na posledním místě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie som tým pravým fanúšikom Nightwish, takže niekoľko piesní som z ich repertoáru odohraného na tomto koncerte nepoznal. Ak by som ich mal viac napočúvaných, bolo by to určite za 100%. Perfektná rocková show bez zbytočných efektov a experimentovania. Ak chcete vidieť a počuť ich undergroundové hity naživo, na tomto zázname ich dostanete bez väčších zmien. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších koncertů zaznamenaných na DVD (pořád to ale nemá na Black Symphony od Within Temptation) zároveň je to předzvěst konce jedné éry do slova, poslední koncert Tarji v řadách NIghtwish, která poté šla už jen dolu a dolu do průměru. Toto je však výborné, perfektně nazvučené, skvělá show, nejlepší výběr písní, který kdy hráli, prostě paráda. Tímto bohužel Nightwish končí a stávají se průměrnou kapelou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Konec zlaté éry Nightwish je stále jedním z nejlepších koncertních záznamů, jaké jsem viděl. Atmosféra těsně před vyhozením Tarji přitom na výkonu a chování muzikantů vůbec není znát. Nic proti dalším zpěvačkám, které přišly do kapely po ní, ale už to prostě není ono. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Dokonalý koncert. Zajímalo by mě, jak se chlapci cítili, když s Tarjou naposled hráli a ona si netušíc mohla vyzpívat duši. Prostě Tarja je nenahraditelná, a de to vidět. Nová Anette se asi pokouší o nový styl "pop metal" :) Nikdy už to nebudou ti Nightwish, které všichni milovali, ale budiž, nebudu nikomu brát názor. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Miluju Nightwish. Jsem jejich obrovský fanoušek. Byl jsem dokonce i na koncertě v Praze a byl jsem uchvácen. Tenhle koncert je přece jenom jiný. Jde o rozlučku s úžasnou a nenahraditelnou Tarjou, která je obdařena fenomenálním hlasem, který ve spojení se symfonickým metalem zní neuvěřitelně. Pochybuju, že by se na tento koncert dokázal dívat nějaký hip-hoper nebo technař. Tohle je totiž Hudba s velkým ´´H´´. Překrásné písničky, melodie jsou opravdu dopracované do každého detailu. Prostě jde o muzikantský um. A toho je ve dnešním světě čím dál méně, proto si ho o to víc vážím. Jasných 5 hvězdiček. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Parádní drama s jednou tragickou hrdinkou, která svou roli však vůbec nezná a tajemným v pozadí, co tahá za nitky. Tím tajemným je pochopitelně Tuomas Holopainen (klávesák a skladatel), který zcela evidentně stojí za odchodem Tarji Turunen, jakožto operní zpěvačky v metalovém souboru velice nezvyklého jevu. Popisovat souvislosti dopadu, okolnosti nové éry a příčiny dramatu v téhle notně překýčovatělé (a přitom VÍCE než notně bombastické) hudební senzaci nemá cenu. Důležitý koncert skupiny je vždy opředen jakousi aurou a je tak trochu jedno, jak hudebnící jedou. Tohle vystoupení je rozhodně dobré a hity masivně se valící, i když vše má v ruce maximálně efektní střih. A ďábelský Tuomas... ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Milovala jsem Nightwish s Tarjou, miluju je s Anette ještě mnohem víc a budu je milovat i kdyby jejich sólistka byla třeba Šmoulinka. Nightwish - to jsou pro mě geniální hudební eposy Tuomase Holopainena. Každý jejich koncert, a už jsem jich navštívila požehnaně, je nepopsatelný zážitek a pro mě srdcovka navždycky. End of an Era mi ukázal osmý div světa - můj nejlepší song Ghost Love Score v celé své nádheře naživo. Když se sny vyplní, tak na to žádná slova nestačí. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Včera jsem to viděl podruhý. Je to luxusní koncík - všechny zásadní písničky, který kapela napsala, příjemně namixovaný se silnýma věcma z jejich nejlepší desky Once. Zvuk je vynikající, všichni členové jedou na maximum, Tarja je úžasná a potěší i indiánský host, který má opravdu skvělej hlas. Asi jeden z nejlepších koncertů, co jsem na dývku viděl. Škoda, že potom Tarja kapelu opustila. Proti Anette sice nic nemám, ale včera jsem si opět uvědomil, jak moc Tarja pro Nightwish znamenala. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že dokument pribalený ku záznamu koncertu som nevidel, ale posledný koncert, ktorý dal bodku za Érou Nightwishu je úžasný. Nightwish svojou tvorbou ovplyvnil a dal vzniknúť mnoho ďalším kapelám (Within temptation, Visions of Atlantis, Evanescence...) a zapísal sa do povedomia fanúšikov ako legenda. Dôstojná a veľkolepá rozlúčka v ktorej zaznejú skladby z vtedajšieho aktuálneho albumu ONCE no pecky typu Wishmaster, Kinslayer či Bless The Child nemôžu chýbať. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Koncert, který uzavřel jednu kapitolu Nightwish. Byla to doba, kdy ještě koncertovali společně s Tarjou Turunen, zpěvačkou s úžasným hlasem. Při jeho poslechu mě několikrát mrazilo v zádech a vlastně mám ty samé pocity kdykoliv, když si je s Tarjou pustím. Nechávám se jejím sametovým hlasem unášet někam do neznáma. Bohužel, už je v této sestavě nikdy neuvidíme. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Je to místy trochu chaoticky sestříhaný, ale jinak je to masterpiece, jemuž kraluje famózní Tarja. Netušíc, že jde o její poslední vystoupení s Nightwish, podává dechberoucí (životní?) výkon, při kterém má člověk pocit, že poslouchá hudební bohyni. Jejího rozchodu s Nightwish bude navždy strašná škoda. Nikdy jsem nepatřil mezi jejich skalní fandy, ale na tomhle koncertě bych fakt chtěl být. Výborná hudba a výborná show. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba, výborný koncert i po vizuální stránce a kopačky nic netušící Tarji. Bez ní už to není ono. Konec jedné éry,škoda. Výstižný název. ()

Reklama

Reklama