Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Beth Chadwicková, bezvýrazná sestra podnikatele Bryce Chadwicka, žije pod neustálou kontrolou svého úspěšného sourozence. Ten jí brání i ve vztahu se zaměstnancem jejich rodinné firmy Peterem Hamiltonem. Dokonce Peterovi hrozí výpovědí, pokud vztah s Beth neukončí. Mladá žena se nakonec uchýlí k promyšlené vraždě: přiměje bratra, aby ji navštívil, zastřelí ho a před policií tvrdí, že jej považovala za lupiče. Několik drobností ovšem nevyjde zcela podle jejího plánu. A právě těch se chytí poručík Columbo... (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Douglas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další epizoda COLUMBA, kde se setkáme s řadou nečekaných filmařských řešení. Pozoruhodný je v tomto ohledu subjektivizovaný flashforward, který vypadá jako reprezentace toho, co skutečně nakonec proběhne (navíc je celý v rozmlženém obraze). Ovšem následně se ukáže, že šlo opravdu jen o představu a celou akci vidíme v alternativní verzi, která je odlišná od té naplánované - a střet plánu s realitou je pak důležitým prvkem dalšího vyprávění. Podobný postup vidíme i v o něco dřívější epizodě "Smrt nabízí pomocnou ruku", kde je flashforward realizován v brýlích muže, který se dívá na svou nečekanou oběť a my sledujeme úklid těla, jenže v tomto případě je flashforward opravdu reprezentací fikční reality - a umožňuje elegantně zkrátit čas vyprávěného příběhu. V obou případech nejde o úplně běžné techniky - a v obou případech jsou doprovázané i dalšími stylisticky pozoruhodnými prostředky. V "Smrt nabízí pomocnou ruku" je v tomto ohledu mnohem parametričtější než tradičnější "Její příležitost", kde sice rovněž najdeme výrazné podhledy, nájezdy, záběry vytřeštěných očí i práci s barvami kostýmů, ale řídčeji a ve větším významovém sepětí s vyprávěným příběhem i světem. Každopádně COLUMBO rozhodně není zajímavý jen svérázným přístupem k detektivním schématům a charismatickým hrdinou. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku je nám už jasné, na co Beth Columbo dostane, ale u této epizody to ani tak nevadí. Vražedkyně je opravdu chladná a šílená. Sledujeme její proměnu z šedé myšky na ambiciózní ženu. Také tu máme trošku větší roli Leslieho Nielsena. Tento díl má jako obvykle komická místa, ale v této epizodě je několik, u kterých jsem opravdu "vyprsknul" smíchy (Columbo a taxi, fast food,...). Columbo je zde opět na Nově dabován Petrem Haničincem. Mimochodem, v této epizodě Columbovi neříkají poručíku, ale "inspektore". ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že je to jeden z priemerných dielov Columbovskej série. Išlo opäť o hľadanie dôkazu, ktorý by usvedčil vražedkyňu, ale tá sa dopustila niekoľkých chýb, ktoré mu jeho úlohu uľahčili. Výnimočne mi ani tak neprekážala Columbov stále prítomná cigara a baloňák zapnutý na spodnom gombíku (dokonca ani vláčenie kufrov), ale tých niekoľko prípadov, keď riadna kriminalistická práca by viedla k úspechu rovnako dobre, ako brilantný Columbov úsudok. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo platí za taxík a nosí kufre. Tentokrát sa objaví dokonca aj súd a vynesie rozsudok, samozrejme taký, že Columbovi nie je po vôli. Vrah je ale v tejto epizóde mimoriadne hlúpy a pekná predstava o dokonalej vražde sa zrúti. Stačia čerstvé noviny a čerstvý trávnik. –––– Tak proč si stále vymýšlíte nové otázky? – Víte, už jsem takový. Držím lano a pokouším se svázat jeho volné konce. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zakomplexovaná sestra bohatého majiteľa veľkej reklamnej spoločnosti naplánuje vraždu svojho brata, ktorý chce za každú cenu zničiť jej rozvíjajúci sa milenecký vzťaz s ich podnikovým právnikom. Všetko chce zakamuflovať, tak aby jeho smrť vizerala ako nešťastná náhoda. Jej plán však víde len z polovice. Situácia sa vyvinie trocha inak ako očakávala a tak musí improvizovať. V zhone a strese urobí niekoľko chýb, ktoré ju neskôr usvedčia z úkladnej, premyslenej vraždy. Inšpektor Columbo dostane túto namyslenú, chladnokrvú vrahyňu tam kde patrí, do basy. **** ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama