Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 2002 sa venezuelská opozícia za asistencie Bushovej administratívy pokúsila zvrhnúť vtedajšiu hlavu štátu, Huga Cháveza. Tretí najväčší dodávateľ ropy Spojených štátov sa totiž rozhodol, že nebude viac podporovať veľmoc, ktorá kvôli svojej politike rozkráda krajiny s nerastným bohatstvom. Keď už sa kapitalisti po celom svete radovali z víťazstva, nastal ohromný zvrat. Chudoba bezo zbraní v rukách vyšla do ulíc, aby naspäť do kresla dosadila pôvodného prezidenta. Aby človek pochopil, čo sa to vlastne v mnohých krajinách, pod rúškom boja za slobodu tamojšieho ľudu alebo ochrany vlastného národa pred hrozbami okolitého sveta, naozaj deje, musí nahliadnuť do nedávnej minulosti, ktorá ponúka fakty dokladajúce aroganciu politiky Bieleho domu vo Washingtone. Výborným, no smutným príkladom sú krajiny ako Guatemala, Kuba, Salvador, Chile či Bolívia, ktorých národy boli v mnohých prípadoch vystavené porušovaniu ľudských práv. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (43)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s odsouzením zahraniční politiky USA a jejího zhoubného vměšování do záležitostí jihoamerických a jiných států. Ale jednostranná glorifikace Huga Chavese a prezentování jeho osoby jako utiskovaného chudáka, zarytého zastánce demokracie...ehm:-)...a plamenného zastánce slabých a bezbranných v barriech,,,to mi přišlo mimořádně naivní. Pan Pilger se měl minimálně pokusit o objektivitu a prezentovat jakým způsobem Chaves postupoval, aby konsolidoval svou moc jako prezident země, oslabil opozici a odměnil své stoupence v armádě či privátní sféře...ať mi nikdo netvrdí, že je čistý jak lilie! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som rád, že sa nazbierala odvaha a niekto priniesol aj iný pohľad na vec. A to teda poriadne. Poukazuje sa tu na to, čo napáchali USA v Latinskej Amerike, čo páchajú a o čo sa stále snažia. Ovplyvňovať, kontrolovať, zarábať a iné záujmy, jednoducho už nefunguje demokracia, ale kapitalizmus. Možno sem tam to nebolo perfektné, ale bol to vysoko kvalitný dokument s aktuálnym pohľadom na vec, keďže v súčasnosti sa vyplavujú na povrch veci ako kauza Gorila, zmluvy ACTA, PIPA, SOPA, čipy v občianskych, raz možno aj v telách ľudí, či iné veci, tak myslím, že týmto dokumentom sa prinieslo trocha opozície. Ešte raz zdôrazňujem kvalitný dokument. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ani není problém, co dokument sděluje, ale jak to sděluje. Svoji pravdu divákovi předává stejně neochvějně jako ti, které dokument kritizuje. A to je zásadní problém. Je takové dílo důvěryhodné? Těžko říct. Pilger svými naprosto vyhraněnými názory, ze kterých neuhne ani o krok, připomíná Olivera Stonea. Trochu konspirace nikdy neuškodí, ale pokud je na ni postaven celý dokument, musí si tvůrci být jistí, že doloží dostatečný počet podložených tvrzení. Bohužel War on Democracy se často omezuje "pouze" na nikdy nekončící pronikavý Pilgerův hlas, který s jistotou sobě vlastní předává svá moudra omámenému divákovi. Děkuji, ale ne. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Pořád se tady lidi nutí přiklánět na nějakou stranu, jedni se zastávají USA i současného kapitalistického systému a říkají si pravičáci a jsou tu lidé, kteří mají ten život o něco těžší a dívají se na kapitalistický svět opovržlivě - nazývají se levičáci. Pro mě je však toto dělení naprosto zbytečné, hloupé a každý, kdo se tak vymezuje, ukazuje jen svoji omezenost. Lidi by měli jednoduše vzít rozum do hrsti a najít způsob, jak udělat žití ve své zemi pro všechny co nejpřijatelnější (jak řekl Cháves = nejdůstojnější). Proč pomáhat milionářům a dělat z nich miliardáře, proč? Přesně to ale v současnosti děláme. Viz. vývoj daní nejen v USA, ale i u nás. V roce 1999 se každá právnická osoba (tedy příjem každé firmy) danila 35% sazbou. Dnes jsme na 19%. V USA klesli až na 10% !!! Zdanění příjmu fyzických osob (i milionářů) kleslo v USA z 35% na 15%, u nás máme taky 15% sazbu. Je zajímavé taky sledovat o kolik se státy zadlužili od dob, kdy bohatým dovolily být ještě bohatší a chudým nepřidali ani cent, zatímco ceny potravin, energií a všeho dalšího rostly. Holt je dobré sledovat dokumenty, je dobré občas si zagooglit a je dobré nemít hlavu strčenou v zadnici, am I right? ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Jde o to, na jaké straně politického spektra stojíte. Pokud jste spíše pravicově orientovaní, liberální demokraté, pak s dokumentem rozhodně souhlasit nebudete. Já, jakožto levicově orientovaný jsem byl nadmíru spokojen. Nekompromisní žurnalistika, bez zbytečných moderních prvků. Ještě jedna věc, podobných dokumentů, útočících na politiku USA, na vykořisťovatelský kapitalismius, na prorůstání soukromého sektoru do veřejného, je všude spousty. Ale dokumentů, které ukazují opak nikoliv. Že by se opravdu blýskalo na lepší časy? A že by nás opravdu čekalo kataklyzma či změna (tržního) systému? ()

Reklama

Reklama