Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Je to sila! Keď sa na to pozerám ako na film, ohodnotil by som to štyrmi hviezdami, pretože mám pocit, že by sa z toho dalo vyťažiť viac. Lenže keď sa na Púštny kvet pozerám z ľudského hľadiska, čo ten film vlastne predstavuje, čo samotná Waris Dirie dokázala a o čo vlastne ide, aj 5 hviezd je málo. Významné a prestížne ocenenia by mali dostávať takýto ľudia, a nie palestínsky terorista alebo americký prezident. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

O ženské obřízce jsem nevěděla zhola nic, až do šokující výpovědi somálské modelky Waris Dirie žijící trvale v Londýně. Ale jedno vím. Pilířem Islámu jsou muži, ženy v něm nemají plnohodnotné místo. Muslimská žena si svůj původ nosí v sobě navěky; a přijímá ho s pokorou. -)) Křesťanský svět tuto víru nikdy nepochopí… a já taky ne, i kdybych tisíckrát chtěla. /// Hudba : Martin Todsharow ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kterak chuděra ke slávě a bohatství přišla. Netvrdím, že příběh africké modelky nemá něco do sebe, ale jeho zpracování silně kulhalo. Nebylo to jen scénářem, který se soustředil spíš na cestu z londýnských ulic na světová mola, ale i projevem hlavní představitelky, která nedokázala sundat výraz prostinké chudinky. Ta ženská obřízka tu sloužila jen k tomu, aby dokreslila, z jakých hrozných poměrů hlavní hrdinka pochází. Rozhodně nepatřila k hlavním tématům, jak by se mohlo zdát. Červená knihovna. 40% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Už som sa dlho chystal na tento autobiografický film, ale až teraz som sa odhodlal... Púštny kvet rozkvitol do krásy a vďaka svojej sláve mohla verejne a s plnou vážnosťou prehovoriť o dni, ktorý zmenil jej život. Samozrejme, každý by čakal, že tým dňom bolo náhodné stretnutie s prestížnym fotografom v jednej malej reštaurácii a vďaka nemu sa z nej stala topmodelka... Ale nie - za Waris sa totiž skrýval oveľa dramatickejší príbeh, ktorý zmenil jej život - a takýto deň v mnohých "tradicionalistických" krajinách zažívajú denne stovky mladých dievčat. Veľmi prínosný film o intímnej problematike, ktorá zaujala celý svet - navyše na základe skutočného príbehu púštneho kvetu Waris. Páčilo sa mi aj spracovanie so spomienkami v retrospektíve, počas ktorých sa vlastne vyjasňuje všetko čo predchádzalo jej úteku do Londýna. Jediným mínus asi zostáva len to, že niektoré časti toho jej "hviezdneho" života zostali nerozvinuté a zamlčané. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama