Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když anglický rytíř Hector podlehne zranění, které utrpěl při turnaji, oblékne si jeho panoš William Thatcher brnění a přes varování přátel, Rolanda a Wata, jde bojovat. Podaří se mu zvítězit. Prodá získanou cenu a přesvědčí kamarády, aby se s ním pustili do mnohem většího podniku. Hodlá si vydělávat na turnajích, a tak investuje všechny peníze do výzbroje, prodělá tvrdý výcvik a nakonec do svých služeb přijme výřečného spisovatele a neúspěšného hazardního hráče Geoffreyho Chaucera. Ten mu zhotoví falešné osvědčení o šlechtickém titulu a stane se jeho heroldem. Williamovi se podaří přihlásit se na rytířský turnaj, kde si vede velmi dobře. Druhý den přijme do svých služeb podkovářku Kate, protože potřebuje naučit tančit. Zamiloval se totiž do půvabné dámy Jocelyn. Kate se ukáže jako užitečná nejen pro výuku tance, ale také jako kovářka, když mu zhotoví nové, překvapivě odolné a lehké brnění. Mladík poráží jednoho rytíře za druhým. Jediným jeho vážným soupeřem se stává namyšlený, bezohledný a dosud neporažený rytíř Adhemar, který se, stejně jako William, uchází o krásnou Jocelyn. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (643)

Dever 

všechny recenze uživatele

Sexy Shannyn Sossamon, dobrý herecký výkon Heatha Ledgera a šikovne natočený dobrodružno-romantický film, ktorý sa mi tak moc páči, že ani sám nechápem................ Soundtrack Carter Burwell: 1. We Will Rock You - Queen [2:02] ,2. Low Rider - War [3:10] ,3. Takin' Care of Business - Bachman-Turner Overdrive [4:49] ,4. Golden Years - David Bowie [3:27] ,5. Crazy on You - Heart [4:50] ,6. Further On Up the Road - Eric Clapton [4:29] ,7. Get Ready - Rare Earth [2:50] ,8. I Want to Take You Higher - Sly & the Family Stone [5:20] ,9. The Boys Are Back In Town - Thin Lizzy [4:28] ,10. One Of Your Own - Carter Burwell [1:53] ,11. We Are The Champions - Robbie Williams/Queen [3:54] ,12. Pieces - Dan Powell [3:28] ,13. Eye Conqueror - Third Eye Blind [4:07], ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Udělat ze slavného minnesängra Ulricha z rodu Liechtensteinů (pol. 13. století) podvodníka s aristokratickými tituly, to tedy vyžadovalo trpkou zkušenost Briana Helgelanda se školními škamnami a hodinami dějepisu. Chaucer to taky schytal. Ještěže rejžu za to potomci Liechtensteinů nevsadili do útrob železné panny. No nebýt vtipné party seskupené kolem Ledgera (Tudyk!, Bettany!, Fraser!), zakopu film do pododpadových vod...ono natočit takovou slátaninu jakoby ze středověku s moderní hudbou i jinými vsuvkami, to chce um a odvahu...a Helgeland zvolil silnou nadsázku a nadhled...a já se vždy z "polohy vležmo" bavím. To jste nevěděli, že Nike s.r.h.o. (společnost s ručením hodně omezeným) založila kovářka ve středověku? Fakt ne? Já taky ne...čtvrtou hvězdu dávám za nejlepší postavu filmu - Černého prince z Walesu. Ovšem při všech "cituplných scénách" jsem trpěl jako tažné zvíře. A když se na obrazovce objevila mimořádně nevzhledná Shannyn Sossamon, chodil jsem si vařit čaj. A přiznám se, že Karla Dobrého jsem nemohl poznat! ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Není to historický velkofilm, není to komedie a není to romantika a přesto má od každého kousek. Příběh rytíře přináší dost netradiční pohled na klasický námět historických filmů, ať už pár parodickými momenty (všimněte si značky, jíž kovářka zdobí své výtvory), nebo netradičním hudebním doprovodem. Kdo by čekal, že za zvuků We Will Rock You začíná přehlídka okovaných spoďárů a chrabrých šlechticů, jenž na svých vysokooktanových ořích bojují o čest, slávu a srdce půvabných žen. Co se obsazení týče, tak se podbízí myšlenka, jestli výběr Heatha Ledgera nebyl úmyslných útok na dívčí srdíčka, ale tak či onak, role mu sedla na výbornou a krom již zmíněné hudby, právě on dle mě dostál záměru filmu, neopakovat často opakované. Rufus Sewell ztvárnil svého záporáka, středověkého šmejda, taktéž velmi přesvědčivě a jako dokonalý protipól ku hlavní postavě nezklamal. Naopak trochu mě zklamala kamera Richarda Greatrexe (mimo jiné snímal skvělý válečný film Warriors (1999)), která by k dobře nastartovanému osmiválci příběhu snesla vícero akčnosti a zajímavějších záběrů. Brian Helgeland si tentokrát krom za počítačem poseděl i na režijní stoličce, zachrastil producentským měšcem a v mezích filmu určených pojal svůj projekt více než slušně. Scénář nenabízí nikterak neočekávané zvraty a nebo upřímnou romantiku, ovšem závěrečných pár minut (na rozdíl od trochu rozpačité střední pasáže) za uznalé pokývání stojí. A to ještě pozorný divák zaregistruje přítomnost českých herců v maličkých roličkách. Neberte Příběh rytíře jako kinohit a velkofilm, to jak jsem říkal není a nebyl, neberte ho jako výklad dějin nebo historickou příručku, berte ho jako zábavu pro dlouhý večer, výlet do dob středověkých, kdy se svižně diskotékovalo, mailovalo a randilo. Jó to byly časy!! Původně zamýšlené 3 hvězdičky vylepšuji o 1/2 s tím, že po druhém shlédnutí už bych se asi toliko nebavil. [7/10] ()

sepp odpad!

všechny recenze uživatele

Prominte, ale tenhle film je nejvetsi omyl v historii kinematografie. Je to vysmech jak filmarskemu, tak hereckemu a i kostymarskemu remeslu a hlavne, coz me stve nejvic, jde o totalni vysmech evropske historii, stredoveku a vsemu, co k tomu patri. A nelze to obhajovat tim, ze se jedna o "pouhou oddechovku" ci snad snahou o osloveni mladsich divaku modernim pristupem. O to vic me mrzi, ze tuto slataninu natocil reziser me velmi oblibene Odplaty, nemluve o svatokradezi v podobe pouziti hudby od Queen. Tfuj, naplivu tvurcum tohoto paskvilu na hroby. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Slušná a vtipná romantická oddechovka, i když mohla být kratší. Zvláštní spojení moderní hudby s minulostí vůbec nerušilo. Williamovo "služebnictvo" bylo jak parta HIC, moc se mi líbil Mark Addy. Záporák Rufus má na to ten správný ksicht. Ale nejvíc to jiskřilo mezi rytířem a Jocelyn, slušelo jim to. A ta líbací scéna nakonec....!! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Čierny princ (James Purefoy) a Geoffrey Chaucer (Paul Bettany) boli v skutočnom živote naozaj prepojení. Manželka Geoffreyho Chaucera bola sestrou Catherine De Roet, ktorá sa vydala za brata Čierneho princa Johna z Gauntu. (Arsenal83)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 56,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 117,5 mil. (NIRO)
  • Paul Bettany (Geoffrey Chaucer) si kvůli řvaní během svých scén uhnal laryngitidu. (13_11)

Reklama

Reklama