Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Domovem mladého Rubena je rozsáhlý rodinný statek, který obývá společně se svou matkou a skromným dvoučlenným služebnictvem. Nic z jeho krás, a dokonce ani z krás pozdního devatenáctého století, v němž žije, ale nikdy neuvidí. Je totiž slepý. A za tento hendikep nenávidí celý svět, který pak častuje stále méně zvládatelnými výbuchy zlého hněvu a zuřivosti. Možná je ale přeci jen spása na dosah. Do Rubenova chaotického, strachem a hořkostí přeplněného života totiž přichází Marie, bolestným mládím zjizvená, a přesto velmi silná a tvrdohlavá žena, která jako albínka ví, jaké to je být jiný a vyčleněný z kolektivu. A protože jí v životě nejvíce pomohly knihy, věří, že by jejich stránky a v nich ukryté příběhy mohly být lékem i na Rubenovu zlomenou duši. Začíná mu proto číst. A jelikož je prvním člověkem, který se odmítá sehnout před tyranovou záští, získá dokonce i víc než jen Rubenovu pozornost. Získá jeho lásku. V momentě, kdy přichází doktor s dobrou zprávou, že by nejnovější výdobytek moderní vědy snad mohl pomoci Rubenovi znovu vidět, ale Marie propadá panice. Bojí se, že by jediný pohled na její bělostné vlasy mohl zničit cit, který mezi oběma vyklíčil. V hlavních rolích evropského koprodukčního historického dramatu, oceněného Zlatým gryfem z mezinárodního filmového festivalu v italském Giffoni, se českým divákům poprvé představí (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Brutální červená knihovna? Psychologická odysea za principem opravdové lásky? Nevim. Prazvláštní atmosféra tvořená sněhem, chladnými chodbami, hudbou a v ní jedna bělovlasá zohyzděná a jeden slepý čtení naslouchající kluk mi daly zapomenout na okolní svět a scéna, kdy on svou lásku "spatřil" mezi regály knih a nenechal jí utéct, hluboce dojala. No, když to tak po sobě čtu, jeví se to pěkně kýčovitě, ale dejte Slepému šanci. A uvidíte :). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivě natočené drama, které mně trochu připomínalo zpracováním poetickou formu a ta tomu dala ještě intenzivnější příchuť. Oba protagonisté jsou navíc snímány kamerou, která si pohrává s jejich prsty, doteky, Mariiným strachem ve tváři z poznání, že všechno není tak, jak mu o sobě vylíčila. Rubenovy záchvaty a jejich následná proměna v cit, který zřejmě nikdy nepoznal a to vše podkreslené úžasnou hudbou mně zasáhly tam, kde si to všechno ještě chvíli uschovám. - "Kdo řekl, že láska je slepá? Ta jediná vidí dobře, protože objevuje krásy tam, kde jiní nevidí nic" ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna ne. Prostě jen příběh dvou lidí, kteří jsou jiní... Život jim ublížil a oni jsou na něj za to právem nazlobení. Slepý Ruben propadá stavům zuřivé šílenosti, albínka Marie se straní pohledů, či dokonce doteků druhých lidí.... Osud je svede dohromady a přes počáteční nedůvěru zvláštní vztah přeroste v čistou lásku, nezatíženou rušivou pomíjivostí fyzické krásy. Film má zvláštní pochmurnou atmosféru, chladnou a nepřístupnou - jakoby moc Sněhové královny zasahovala až do reálného světa. Tato Andersonova pohádka je jedním z ústředních motivů, který spojuje Rubena a Marii, a jejíchž mnoho prvků se promítá do vztahu těchto dvou lidí - kteří se sice na první pohled chovají oba divně, ale to až do okamžiku, než pochopíme zdroj jejich trápení. Psychologie postav tak vlastně není vůbec divná, ale krutě logická... V souvislosti s tímto filmem mě napadají dvě asociace: Film Crazy Moon z r. 1986 (v souvislosti s nevidomostí a "divností" hlavních postav) a především slavné prostinké tajemství, které svěřila liška malému princi: "Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné..." ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podmanivé, opojné a myšlienkovo krásne... Pravá láska nehľadí na povrchnú fyzickú krásu, poklad je vždy ukrytý vo vnútri. Netvrdím, pár miest kde atmosféra trocha poľavila sa tu nájde, no vo výsledku ma tento snímok oslovil, najmä po obsahovej stránke. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ruben přišel o zrak a při svém mládí a vnitřní osamělosti propadá čiré nenávisti a nekontrolovatelným výbuchům hněvu, trápí sebe, svou matku a žádná služebná u nich pod takovým tlakem trýznění nevydrží. Až jednoho dne přichází Marie, je jiná, zvláštní, nepodobá se nikomu z těch, koho Ruben zná. Nebojí se ho, umí čelit jeho výpadům, zvládá jeho agresi a začíná mu číst Sněhovou královnu... Nádherná věc, půvabně natočená, se silným nadčasovým příběhem a v neposlední řadě s výbornými herci v hlavních rolích, Halina Reijn a Joren Seldeslachts byli obdivuhodní. Vynikající drama. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Túžba je prazačiatok všetkého, z túžby vznikol živý vesmír a aj my v ňom a aj túžba slepého po žene, ktorú nevidí je taká silná, že to čo vidí potom v skutočnosti nie je podstatné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak po delsi dobe jsem videl film, ktery me dojal. Velmi dobre a zajimave zpracovane s nadhernou hudbou a vytecnou atmosferou. Ruben byl sice ze zacatku na facku, ale nasel jsem si k nemu cestu. A Marie zaujala hned od prvniho okamziku. Mozna mohli tvurci vybrat osklivejsi herecku, mne skareda neprisla. Vse ve filmu do sebe zapadlo na jednicku a setkani v knihovne bylo uzasne. Jeden z nejlepsich romanticky ladenych filmu, co jsem videl. Velka skoda, ze takove filmy si nenajdou sve misto ani mezi desitkami televiznich kanalu. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

V základu je to vlastně romantický film, ovšem s hutnou, až severskou atmosférou. V nádherném sídle a ve věčně zasněžené krajině sledujeme sbližování dvou lidí, kteří to nemají ve svých životech zrovna lehké a společnost jim jejich osud příliš neulehčuje. Sněhová královna je zde všudypřítomná a pomáhá ke vzniku lásky, která je nakonec i díky té společnosti (možná především) vyhnána až do extrému. Ve filmu krom zmíněné atmosféry, pěkných kostýmů a interiérů zaujme krásná hudba Toma Holkenborga. A samozřejmě i herecké výkony obou hlavních "hrdinů". Pro mě příjemné mrazivé překvapení. 75% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dívce, údajné albínce, nechali tmavé obočí i řasy.... Ale je to červená knihovna trochu jinak.(50%) ()

Reklama

Reklama