Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (367)

larelay 

všechny recenze uživatele

film som mala rozpozerany snad pol roka. Ani neviem preco, ale vzdy mi nieco vbehlo do toho, aby som to dopozerala a potom som vzdy zabudla, ze som ho vobec pozerala. Znamena to, ze bol ten film zabudnutiahodny? Nie, to rozhodne nie. Ale poslednych 20 minut ma teda patricne znechutilo, to sa musi uznat. Kazdopadne sa tesim na dalsi kusok od pani reziserky. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Ondro, měl jsi pravdu. My hornbyovci jsme sice nevychovatelní a nevzdělavatelní, ale možná právě proto jsme vhodný materiál pro vědu- a samozřejmě Education, ačkoliv naše racionální slupka se zdráhá uvěřit tomu, že existuje někdo, kdo by odhodil Oxford kvůli nějakému floutkovi. Jen škoda, že ne Cambridge:) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, z veľkej časti romantický film. Výborne vykreslená atmosféra vtedajších rokov, spolu s výbornými hereckými výkonmi mali veľký podiel na tom, že romantická časť príbehu funguje naozaj bezchybne. Už samotný názov prezrádza dosť, takže asi v polovici filmu som si vravel, že je to až príliš dokonalé, príliš rozprávkové, že sa niečo stane. Ono sa naozaj stane a nie je to nič, čo by ste nečakali, alebo niečo, čo by vás malo šokovať. Jednoducho takýchto príbehov o naivných dievčatách už svet videl milióny a toto je jeden z nich. Pre dnešné dievčatá dosť poučné, pre nás ostatných príjemný film. Aj keď druhá polovica už romantická nie je, dovoľujem si to zaradiť do kategórie romantický a musím povedať, že ma film naozaj zaujal. 80%. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Co na An Education oceňuji nejvíc, je samotný příběh - o dobré studentce, která má i přes přísné rodiče svou hlavu a jednoho dne jí přestane bavit studium a chce si užívat. Ještě jsem snad neviděla film s tak silným výchovným podtextem a tak si říkám, že by se tohle mělo pouštět puberťákům :oD Nicméně pokud bych měla posuzovat zpracování, pak je tu nejvýraznější ústřední dvojice - Mulligan, Sarsgaard, čimž to tak trošičku končí, takže velmi pěkný průměr :o) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příjemný anglický retro snímek. Hlavní hrdinka zde dostane trošku životní facku poté co se jí vlastní pomalu budovaná školní kariéra začíná hroutit pod dojmem nových zážitků se starším Davidem, který ji postupně zasvěcuje do života dospělých. Film musím pochválit za vhodně zvolenou atmosféru, která na mě dýchá odevšad. Možná mě trošku více zaráží fakt že tento film byl vybrán mezi 10 kandidátů na Oscara. Dle mého soudu takto daleko pomýšlet nemohl. Ale na stranu druhou nebýt této kandidatury tak bych se k němu asi ztěží kdy dostal. 60% ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Jedna z prvních scén, když David (Peter Sarsgaard) zastaví autem a pomáhá Jenny (Carey Mulligan) s jejím cellem dovnitř, nakládá ho předkem do auta. Později, když si ho Jenny bere z druhé strany, měla by ho tahat opět krkem napřed, ale tak tomu není. (Aknah)
  • Předlohou pro film se staly memoáry Lynn Barberové, známé britské novinářky píšící v posledních letech pro nedělník The Observer. Samotná Barberová skutečně v šedesátých letech vystudovala Oxford, po jehož absolvování publikovala sedm let v časopisu Penthouse a posléze například ve Vanity Fair či listu The Daily Telegraph. Proslula svými nesmlouvavě až agresivně vedenými interview. (curfew77)
  • Autobiografická kniha The Education vyšla v britské pobočce nakladatelství Penguin teprve v červnu 2009. Stejnojmenný film, jehož scénář je na výseči těchto memoárů postaven, pak ohlásil premiéru už na říjen téhož roku. (curfew77)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno