Reklama

Reklama

Černé moře

  • Velká Británie Black Sea (více)
Trailer

Jednoho dne dostane kapitán Robinson (Jude Law) nečekanou nabídku. Má sehnat ponorku a posádku a plavit se na Černé moře vyzvednout z potopené nacistické ponorky zlaté cihly. Avšak pod hladinou moře ve stísněném prostředí ponorky začíná mezi posádkou obcházet nedůvěra, pochyby a smrt. Dostane se kapitán Robinson k vytouženému pokladu, nebo bude muset obětovat úplně vše? (Bontonfilm)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (141)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých filmov, ktorý využíva všetkého, čo môže ponorka ponúknuť. Nečakajte žiadne vykreslenie postáv. V prvom aj poslednom rade ide o rutinné doručenie príbehu divákovi. A ten príbeh nie je zlý. Novodobí zlatokopovia, ale predovšetkým nepríliš sofistikovaní námorníci, pátrajú po zlate, ktoré zmizlo pred vypuknutím II.svetovej vojny. Príbeh sa odohráva za hranicou zákona, normálnosti, alebo stráviteľnosti, ku ktorej priemerný pracujúci človek ani nedôjde, nieto aby ju prekročil. Dobrý je nápad s dvojjazyčne hovoriacou a mnohokrát si nerozumejúcou posádkou. Bariéra nielen jazyková, ale aj mentálna, je základom pre hustnúcu atmosféru v ponorke. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ucházející chlapácká žánrovka, která dojíždí především na délku a nedotaženost onoho "šestákového" konceptu. Je to přesně ten typ filmu, ve kterých hrával Michael Caine a ona z toho taková ta sympatická staromilnost kouká. O to více zamrzí, jak moc je to druhořadé. Především na hrátkách s tenzí napříč různorodou cháskou v uzavřeném prostoru během mezní situace to chtělo ještě více zapracovat. Každopádně ve výsledku solidně odvedené řemeslo, ve kterém od začátku přesně víte na čem jste, jak se to odehraje i kdo, kdy a jak se zachová či zkape; prostě rutina ve své ryzí podobě. Ovšem i ta čas od času přijde k chuti. A tahle přišla. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Rezivějící muži, zrezivělá ponorka a zlatý poklad na dně moře. Scénář nepřekvapí, ale jinak šlape a servíruje pořádnou porci dramatu a napětí. V jednu chvíli jsem se dokonce přistihl, že se chovám jako by šlo o moje zlato. Dobré typy v posádce a celé je to patřičně atmosférické. Nezlobil bych se, kdyby záběrů ponorky zvenčí bylo víc, ale aspoň tu nejsou žádná digi zvěrstva. Solidní a sympatická žánrovka. Pusťte si ji podruhé a uvidíte, že stejně jako já půjdete z těch tří hvězd na čtyři. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nijak valný ponorkový thriller (možná narozdíl ode mě) od toho nečekejte. Postava v hlavní roli (Jude Law) se chová idiotsky a k srdci nijak nepřilne, anglo-rusácký zbytek posádky to jsou samí nesympatičtí špínáci. Takže ve výsledku mi bylo úplně ukradený kdo nebo jak přežije a jak to celý vůbec dopadne. I tak ale musím říct, že závěr přesto překvapil - tím jak moc byl debilní. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 60% a mé 3* možná vypadají, že vlastně není na co koukat, ale to je omyl. Černé moře má výbornou atmosféru, odlišný příběh než by se čekalo (je tu ponorka, ale žádná válka) a zkoume spíše charaktery uzavřené v ponorce a jejich osudy než jednoho hlvního hrdinu. Bohužel film neměl odvahu jít do psychologické hry postav moc hluboko a tak nasazuje jako hlavní zbran opuštěnost mořských hlubin a problémy se starou ponorkou a proto to nedotáhl výš. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Záchranné obleky se dají použít pouze do hloubky 183 metrů (600 stop), ale ve filmu je použijí ve hloubce kolem 350 metrů (1150 stop). (Maulincio)
  • Ponorka třídy Seawolf, o které se zmíní Reynolds (Michael Smiley) při jídle, je americká útočná ponorka s jaderným pohonem. Třída Seawolf je poslední typ amerických ponorek stavěných za Studené války, bylay dalším vylepšením předchozí třídy Los Angeles, které sebou ovšem neslo značný nárůst ceny. Konec studené války a změna doktríny amerického námořnictva směrem k vedení pobřežních operací, znamenaly výrazně omezení tohoto programu ve prospěch levnějších ponorek třídy Virginia. Namísto původně plánovaných 29 proto byly v letech 1989–2005 postaveny pouze tři ponorky této třídy. Poslední jednotka USS Jimmy Carter byla dokončena v prodloužené a vylepšené verzi. Všechny tři jednotky jsou dodnes ve službě. O ponorce třídi Seawolf padne zmínka i ve filmu Periskop nahoru a dolů (1996). (Maulincio)
  • Světlice, kterou má Robinson (Jude Law), je SPSh (Signalny Pistolet Shpagina). (Maulincio)

Reklama

Reklama