Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (781)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Edmond Wong | Hudba: Kenji Kawai | Produkcia: Raymond Wong | Distribúcia: Mandarin Films (HK), Cathay-Keris Films (SG), Innoform Media (SG), Well Go USA (US) | Rozpočet: 11,715,578 $ | Tržby: 21,888,598 $ || Úchvatný film o bojových umeniach, presnejšie o Wing Chun-e, ktorý som mal tiež to šťastie vyskúšať na krátku dobu aj na vlastnej koži, samozrejme, len zo záľuby. Zápletka filmu je o osem ročnej vojne medzi Čínou a Japonskom - je samozrejme subjektívne vyreflektovaná zo strany Číňanov - ale to je odpustiteľné: V Pearl Harbor tiež vykreslili japoncov ako najvačších vynníkov, a v Last Samurajovi to bolo zas naopak... tam Čínania pôsobili, ako najhorší vrahovia samurajov... - tojest, každý má svoj uhol pohľadu. Môj uhol pohľadu je taký, že film Yip man je oslavou bojového umenia a konfuciánského prístupu k nemu, a zážitkom pre uši - soundtrack je proste geniálny! ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ip Man vs. 10 japonských černých pásů je jistě nějaký vrchol mezi martial art scénami. Jinak velmi slušný snímek o další legendě Číny, slavném mistrovi wing chun. Donnie Yen se u mně rázem z téměř nezámého stává velmi sympatických hercem, dokonce v některých momentech i sympatičtějším než ti relativně známější jako je Li či další. A charisma taky nechybí. Film se rozjíždí docela zvolna a typicky pomalu rozvíjí Ip Manův příběh, dojde i na první taktéž skvělý zápas proti dalšímu mistrovi, aby pak po půl hodině pohody, právě když se rodina Ip stane populární, vtrhli na scénu Japončíci a všechno zničili. A pak film náhle přeřadí a máme tu prvotřídní dramu z války. Japonci jsou jako obvykle velmi arogantní a nesnášenlivý, takže všichni obyvatelé Foshanu mají co dělat, aby přežili. Docela musím tu Čínu litovat, neměla to v posledních stoletích vůbec lehké a ani dneska to není zrovna ideální. Po technické stránce je film výborný, jak jsem už napsal, bojové scény jsou choreograficky zvládnuté na jedničku (a to wing chun je kvůli dechberoucímu Donniemu naprostá paráda), snad jen ty zpomalovačky tam nemusely být. Hlavní hudební motiv mi bude ještě nějaký čas hrát v hlavě, ostatní jsou taky vcelku povedené a využívané v pravé momenty. Takže v klidu 4 a určitě si seženu další díl, i když těžko říct, jak to bude fungovat bez všudypřítomné bídy a strachu vyvolané okupanty. No, uvidíme. PS: Je fajn pozorovat postupné prozřetí a vývin Ip Mana napříč japonským terorem. hlavně v konfrontaci s tlumočníkem. ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Donnie Yen ukazuje a dokazuje, že patří mezi současnou elitu, která se objevuje ve filmech s bojovou tématikou. Film není jen bezmyšlenkovitá rubacine, ale má i povedený příběh. Krásně všechno zapadá do sebe, perlou filmu jsou tak jak jsem očekávál bojové scény, u Donnie Yena vždy na špičkové úrovni, souboje byly prostě dechberoucí. Při sledování filmu jsem měl pocit, že už jsem něco lehce podobného viděl....malá podobnost se snímkem Fist of Legend tam je....Čína vs Japonsko, mladý mistr vs generál:) Sečteno a podtrženo, více takových filmů pls. Jeden z nejlepších filmů o bojovém umění. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Edmond Wong .. Tak takhle o velkém mistru Yip Man a zároveň o okupaci Číny mohou točit jenom v Hong Kongu. Jako výraznou oslavu tamního bojového umění Wing Chun. Yip Man bude asi velká čínská legenda, protože film o něm rozhodně jako velká pohádka vypadá. Ani mi to nevadilo - pokud budu chtít vidět film o zmíněné válce (která sem prosakuje pouze jako oslavný rámec vzdoru jednotlivce i davu), určitě nebudu sahat po tomto snímku. Pokud ovšem milujete bojové umění, choreograficky excelentně zpracované a nasnímané souboje, neváhejte. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ip Man je v chytrém slova smyslu podbízivý film, přináší všechno co máme rádi a přitom se výsostně tváří, jakoby to nebylo jeho účelem. V závěru vypadá jako ultimátní historická výpověď o Japonských utlačovatelích a Činském národním hrdinovi a přitom v průběhu do děje elegantně vsouvá všemožné tréninky a zápasy, aby si diváci mohli dosytosti užít perfektně zpracované a efektně natočené bitky ždímající herce i samotné Wing Chun na maximum. I přes své ctnostné poslání je to totiž čistokrevná bojovka, s klasickými národními a rodinnými hodnotami... Na druhou stranu ale nepřekypuje originalitou, není tak působivý opus jako Hrdina a jeho emocionální rovina (finále) těsně zaostává i za Fearless. 9/10 ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Název bojového stylu Wing Chun v překladu znamená "Věčné jaro". (J*A*M*B*O)
  • Hiroyuki Ikeuchi, ktorý stvárnil postavu generála Miuru, ovláda iný bojový štýl ako jeho postava. Kým generál je expert na karate, Hiroyuki trénoval hlavne džudo, v ktorom má čierny pás. Preto musel pred natáčaním podstúpiť tvrdý tréning, aby jeho bojové scény vyzerali dôveryhodne. (ywo666)
  • Film představuje život skutečného Ip Mana velmi volně, ten například od 24 let pracoval ve Foshanu jako policista a Wing Chun učil některé své podřízené a příbuzné. (JardaBauer)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama