Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý král Michal jednoho dne z úst kočovných herců uslyší o vyhlášené kráse princezny Anny. Když ji poté tajně navštíví, aby se o tom přesvědčil sám na vlastní oči, okamžitě se do ní zamiluje a chce ji požádat o ruku. Jak je však princezna krásná, tak je i pyšná a bezcitná a Michala odbyde slovy, že by se raději stala žebračkou než si ho vzít. Její otec ztratí s princeznou trpělivost, a dá ji proto provdat za kulhavého žebráka. Rozmazlená princezna se rázem ocitá uprostřed bídy v rozpadlé a studené chatrči, kde musí začít pracovat a starat se sama o sebe. Netuší však, že pod rouškou žebráka se skrývá samotný Michal, který si dal za cíl se svými přáteli z družiny komediantů vzbudit v princezně lásku a obětavost pro druhého… Známý pohádkový motiv o potrestané pýše obohacený o moralizující úvahu nad tématem převýchovy člověka zpracoval dle bratří Grimmů slovenský režisér Miloslav Luther, do té doby televizní tvůrce. Ve snímku koprodukovaném slovenskou Kolibou a mnichovskou firmou Omnia Film stanul v hlavní roli Lukáš Vaculík a Adriana Romanová-Tarábková. (Česká televize)

(více)

Recenze (101)

Lynx 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s komentářem Ilicky. :-) Jen bych ještě dodal, že stojí za zmínku i vynikající hudba J. Stivína, která skvěle dotváří atmosféru filmu. Škoda jen nepovedeného českého dabingu z produkce TV Nova, jenž udělal své i v dalších koprodukčních pohádkách. Snímek, na který se vždy o Vánocích těším... ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní pohádka s kouzelnou atmosférou, která tak nějak trochu víc než jiné pohádky moralizuje, poučuje a vychovává. Ale vcelku příjemným způsobem aspoň si člověk odpočine a připomene, že láska a dobro je to nejdůležitější na světě, pak se probudíte - no a je tu realita. Co myslíte zvítězí dobro? 70% ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Budovatelská pohádka o tom, že práce šlechtí: příživníci zaslouží leda opovržení a do tepláků nebo vykopat za hranice. Pokud je ovšem příživníkem hezká, rozmazlená princezna, která splaší hormon pohlednému aristokratovi, pak má dotyčná naději, že se jí dostane důkladné terapie a ještě z ní bude ochotný, pilný, skromný, zkrátka ukázkově platný člen socialistického království. Zdejší souhrné hodnocení 65% sedne jak macatá prdel na trůn. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o jednu z mojich najobľúbenejších sviatočných rozprávok, ktoré si každoročne pozriem aspoň raz. Spolu s Perinbabou a Popolvárom si Kráľ Drozdia Brada vyslúžil miesto na piedestále nezabudnuteľnej klasiky a ľudia na celom Slovensku, Čechách a dokonca aj Nemecku mu pripisujú takú váhu že sú ochotný ho každoročne reprízovať na adventné sviatky a nie len to. Rozprávka má hlboké mravné ponaučenie a dnešná generácia keby vyrastala na podobných veciach možno by neboli tak vypatlaný. K tomu všetkému sa dá dobre pozerať aj na herecké výkony čo je pri Slovenských filmoch celkom vzácnosť ale za to asi môže koprodukcia. K tomu si pridajme nádherné exteriéry Oravy a interiéry Oravského hradu a máme vynikajúcu rozprávku na veľké množstvo pozretí. 69% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl horší pohádky. 1)  39letý spoluscenárista a režisér Miloslav Luther se chopil příležitosti a stvořil jakousi socialistickou pohádku, která svou bizarností vyhovovala i vkusu západoněmeckého publika. Nu, což. 2)  Scénář obsahuje velmi zvláštní rysy._____ Za ulovení jedné rybky a její přípravu před pečením (pečení se účtuje zvlášť) dá nafoukaná princezna, která určitě nenosila fejky z Bangkoku, hromadu svých šperků._____ Král Michal zapojil do plánu na polidštění Anny hereckou společnost, své bezprostřední okolí a i dívčina otce, krále Matouše._____ Sám král Michal je pozoruhodná osobnost. Zručný hrnčíř, co umí hbitě sekat dřevo i lovit ryby. Kdepak se to asi naučil?_____ Princezna, která s ním stráví dost dlouhý čas, ho pak podle hlasu ve vězení nepozná. Hm..._____ Neustále ho oslovuje žebráku a to i v době, kdy už v něm vidí svého životního partnera._____ Další logické lapsy na konci filmu už celkový dojem nezmění._____ 3)  Příjemně působil Oravský hrad i další slovenská místa a zvláště až naturalisticky vyhlížející chatrč, kde princezna trávila čas s žebrákem._____ 4)  22letému přitažlivému Lukáši Vaculíkovi (král Michal) to pak velmi slušelo. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Miloslav Luther si vybral Tarábkovú za princeznú, keď uvidel jej modelingové fotografie, avšak aj modelkou sa stala celkom náhodou. Na modelingový casting sa totiž prihlásili jej kamarátky a ju vzali len do partie, hoci netúžila po takejto kariére. Nakoniec konkurz na modelku časopisu vyhrala. (Arsenal83)
  • V čase natáčania bola Adriana Tarábková (princezná Anna) ostrihaná nakrátko, a tak jej parochne, ktoré nosila počas natáčania, urobili na mieru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama