Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ač tohle hodnocení, přesto jsem obdivovatelem Bruce-Leeho. Jenže tohle zpatlané cosi se hemží akorát jeho dablérem a střihy ze starších Bruceho filmů, kde tvůrci používali záběry zblízka Bruce-Leeho aby je vkládali do dějové vaty tohodle, to bylo až příliš. Nehledě na to, že jste vždy věděli kdy tam Bruce není, ale jeho dvojník či kdejaké jiné "triky" jakože to je on. Tudíž jedna hvězdička za posledních 30 minut kde je fakt Bruce Lee a jedna za hudbu. Konec, šmytec. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Hodnotím len akčné scény, ktoré natočil Bruce Lee. Tie boli doslova a dopísmena perfektné. Asi som nikdy nevidel lepšie súboje ako v tomto filme. A k zvyšku filmu - použítiu REÁLNEHO záznamu pohrebu Brucea Leeho, mnohé nepodarené vsuvky Bruceových dvojníkov, zábery z iných jeho filmov, fakt smiešnu a trápnu "nalepenú" tvár Brucea k telu radšej nekomentujem, to by som musel ísť s hodnotením veľmi nízko. Ale aj tak je to svojím spôsobom pocta Bruceovi. Veľmi sa mi páčil Bruce v žltej kombinéze a už asi viem, kde zrejme zobral Tarantino inšpiráciu k žltej kombinéze Umy Thurman v Kill Bill. ()

Reklama

Earl10 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dotočená hodina filmu! Je hrozně nudná a hlavně úplně stupidní. Špatnej střih, protože ty vložené scény z předchozích filmů, to je jak pěst na oko. Měli nechat jako krátkometrážní film jenom těch cca. 20 minut s Brucem a stejně by na to lidi chodili. Takže první hodina je skoro čistokrevnej odpad, až asi na dvě vyjímky. Ale když se konečně ukáže Bruce je to jak balzám na duši! Opět perfektní choreografie a skvěle vymyšlené scény, které samozřejme ve střižně také zmrvili. Protože tam absolutně chybí ještě dva spolubojovníci a nejhorší je, že jsou občas vidět i jejich stíny a dokonce i jedna mrtvola. Ale když to překousnete, můžete si užít posledních 20 minut legendárního Bruce na scéně ( i když scény natočil ještě před natočením filmu Drak přichází ). Je ho strašná škoda, ale i tak toho za svůj krátký život dokázal opravdu hodně! R.I.P. Bruce Lee!!! [50%] ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Úžasný film majstra bojových umení Bruce Leeho, v ktorom chcel ukázať akou veľkou výhodou je nekonvenčnosť v bojových umeniach. Pomali prechádza poschodiami Chrámu, kde na každom poschodí dokazuje, nadriadenosť svojho bojového umenia Jeet kune doo, nad tými klasickými. Na vrchu chrámu ho čaká bojovník jeet kune doo, ktorý jediný sa mu stáva skutočným orieškom. Skvelý film o skvelých bojových sekvenciách. ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Hrůza děs, kdo se chystá na tento film podívat, ať tak prosím nečiní. Nemá to totiž žádnou cenu. První hodina je o ničem a nejlepší bitky nás čekají až na konci. To už tam opravdu hraje Bruce Lee. Bitka s nunčaky je výborná, ale třeba bitka s Abdulem-Jabbarem je neuvěřitelně trapná. PS: Tu scénu kdy hraje fotka Bruce-Leeho si mohli tvůrci odpustit. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Bruce Lee stačil natočit před svou smrtí pouhých 11 minut a 7 vteřin. Hlavní postava je proto často otočená zády k divákovi, nebo má zastíněnou tvář. Ve scéně před zrcadlem byla použita dokonce papírová maska Bruce Leeho, jiné scény byly zastoupeny záběry z jeho předchozích filmů. (hynous)

Reklama

Reklama