Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Velký šéf" je prvním filmem, který se více prosadil i mimo domovinu legendy Bruce Leeho. Na to, že je to "jenom" kung fu, je příběh vcelku obstojný. Cheng (Bruce Lee) se vrací domů z cest, aby zjistil, že poměry tu nejsou úplně dobré. Za vším hledej drogy. Ale ze začátku se zdá, že nebude muset porušit svůj slib, že už nebude nikdy bojovat. Jeho blízcí to zvládnou za něj. Jenže ona stejně nadejde chvíle, kdy bude muset udeřit. Tou chvílí je zmizení bratrance, s nímž měl dobrý vztah. Zdá se, že všechny stopy vedou k šéfovi firmy, kde je sám Cheng zaměstnán. Rybárna, kde je led napěchovaný drogami. Chengovi se podaří, že se stane něčím jako kápem, na kgterého právě boss spoléhá. Zaměstnanci milovaný se Cheng najednou stává zatracovaný, protože se s bossem spolčil. Ale Cheng nakonec pochopí a vydává se zpátky na správnou stranu dobra a vše zakončuje ve skvělém finálním souboji, který ještě nemá úroveň filmu "Drak přichází", ale stejně je to sakra dobré. Ten člověk měl neskutečnou fyzičku a neuvěřitelné schopnosti. Zároveň ale dokázal, že byl dobrým hercem, který neumí jen bojovat, ale zvládá komickou pózu, stejně jako tu vážnější. Hlavně za Bruce si film zaslouží nadprůměrné hodnocení. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/04/frost-vs-nixon-bos-vs-kung-fu-trocha.html ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee se ne po zrovna jistých projektech vrací ze Států do Hongkongu, kde záhy vzniká Velký šéf – choreograficky velmi zdařilý snímek s realistickým pojetím soubojů a hlavně s menší koncentrací střihu. Coby vesničan Cheng se zapřísáhl matce, že se nebude prát, jenže jakmile jeho zaměstnavatel namočený do obchodů s drogami sáhne na jeho blízké, je rozhodnuto. Mistrovy pohyby fungují jako kolečka v dobře seřízeném strojku, a tak odpustíme i skrz naskrz prostý děj a směšné dialogy. ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Když se Bruce Lee ze všech sil snaží dodržet slib o nebojování, může to z dnešního pohledu působit jako otřepané klišé, nicméně zde tento prvek funguje skvěle a mistrně buduje divácká očekávání. Zápletka je sice naivní, ale způsobem jakým je prezentována ji není moc co vytknout. Hudba je nevýrazná, ale dobře padnoucí. Akce na první pohled neoslní, ale je předzvěstí více realistického (efektivnějšího) bojového stylu, který se Bruce Lee ve svých filmech snažil prosadit. Navíc pochopitelně Bruce Lee má charismatu na rozdávání a umí prodat každou scénu. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

První film v němž Bruce předvedl co umí, přitom původně s ním nebylo počítano a byla připravena náhrada, kdyby náhodou Bruce nezvládl akční film. A já mám s velkým šéfem problém, vždy když je na scéně Bruce, je to dobré, želbohu bojuje až za dlouhou dobu a přiznejme si, že takové ty klasické hongkongské bitky, máchání rukama, hospodské kopy a přeskakování z trampolíny moc zabávné nejsou. Všichni stejně čekáme, až Bruce ztratí medailon a všem rozkope držky. Na druhou stranu, ve Velkém šéfovi jde hodně vidět rozdíl mezi pohyby Bruce a pohyby ostatních, jeho styl byl moderní, rychlý a nikdy nepůsobí směšně. Už první soboj je neskutečně dobrý a například v thajském Chocolate není jistě náhoda, že Jíja bojuje prvně právě v továrně na led (vlastně je to spíše evidentní). Souboj s Big Bossem je taky dobrý, vůbec na celém filmu je dobré, že čím víc se blíží konci, tím víc je brutálnější a to je právě ten problém, ten začátek je prostě příliš dlouhý. Uznávám Bruce Lee jako největší legendu v dějinách bojových filmů, ale i jako moudrého člověka, který věděl co chce, jenže Velký šéf mě prostě do poloviny nudí a je pro mne nejslabší z Bruceových bojových filmů i ta Pěst plná hněvu, kde jsou vyloženě srandovní japonci je co do zábavnosti lepší. I tak je to ale samozřejmě kult a povinnost pro fandy Bruce Lee, či bojových filmů všeobecně. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príbeh je jednoduchý, ale boli už aj horšie vo filmoch podobného typu. Viac som bol sklamaný z toho, že tu Bruce nepredviedol viac zo svojho umenia. Mimo posledných 20 minút mal len jednu krátku bitku, aj keď chápem, že keby mal predtým ešte zo 3 takéto masakre, tak by už na ten záver žiadny záporák nezostal nažive. Tá posledná 20-minútovka to vylepšuje a poteší aj to, že nejde len o klasické kung-fu, ale vo veľkom sa používajú nože a iné ostré predmety, takže krvavých a aj dosť drsných scén je tu požehnane. 70% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (37)

  • Bruce Lee si byl vědom, že tento snímek rozhodne o jeho popularitě, a tak se vydal na premiéru po boku své manželky. Když film skončil, v sále zavládlo hrobové ticho a Lee se snažil vytratit. Za potlesku ve stoje ho však poté diváci vynesli ven z kinosálu a jeho popularita odstartovala strmě vzhůru. (Jizni Tlapa)
  • Původní anglický dabing byl příšerně „odfláklý“, američtí distributoři se rozhodli udělat svůj, a výsledek si prý pochvalovali i v Hong Kongu. (Caelos)
  • Nevěstinec ve filmu je skutečný nevěstinec. Produkce zaplatila prostitutkám o něco více, než by běžně vydělaly, aby nepracovaly a zároveň jim dělaly křoví. Dívky v nevěstinci tedy nejsou žádný kompars, ale skutečné prostitutky. (Caelos)

Reklama

Reklama