Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (3)

Saturnin (1994) 

Na rozdíl od filmu je seriál sice bohatší o pár dobrých scén, ale v celkovém vyznění je daleko lepší vidět ucelený film než do čtyř dílů rozdělený delší film. Takže Saturnin jako takový je za 100 %, ale seriál hodnotím jako trochu horší filmové dílo. Hudba: Josef Spitzer ()

Epizoda 1 (1994) (E01) 

V prvním díle nás čeká seznámení s Jiřím Oulickým a jeho sluhou Saturninem, pak hezká scéna z kavárny s koblihama a doktorem Vlachem, přestěhování na houseboat a večeře při elektrice z vlastních zdrojů. A pak už je na čase začít pro Praze honit uprchlou lvici. Ale pak už přijdou na řadu příjemnější věci - tenisový zápas s krásnou slečnou Terebovou, kulečník s doktorem Vlachem a vzpomínka na strýčka Františka, jeho vynálezy a jeho manželku tetu Kateřinu. Ale všemu dobrému je konec v okamžiku, kdy se před houseboatem objeví teta Kateřina se svým synem Miloušem a nastěhují se do něj. V té chvíli je na čase oprášit pořekadlo: Host do domu, čagan do ruky. Velmi dobrý vstup do seriálu, příjemná hudba a jedinečný Oldřich Vízner jako Saturnin. ()

Epizoda 2 (1994) (E02) 

Začátek je geniální - kouřící Milouš a teta Kateřina, která by s ním ráda do lázní kvůli jeho chatrnému zdraví. Jenže se tam s ním nedostala a tak chce trávit čas na vodě u Jiřího. Naštěstí pro hlavního hrdinu Saturnin si ví rady a využije všechny své staré známé, aby v létě sehnal škrabošku Mikuláše a čerta. Mezitím vyřešíme problém se stožárovou plachtou a řadou pořekadly, na které je teta Kateřina odbornice. Ale i ona pochopí, že na lodi není vítána. Pak se vydáme na plavbu, která končí pod Karlovým mostem. Ráno si dáme rozcvičku ve stylu Tyršova Sokola a pak už se vydáme na cestu za Jiřího dědečkem. Jenže i sem míří nezdolná teta Kateřina s Miloušem. Po projížďce dědečka se Saturninem v autě a obědě přichází na scénu opět doktor Vlach. Dědeček cvičí se Saturninem džiu džitsu a výsledkem je vtipná návštěva Jiřího v nemocnici. Vtipný díl především díky dědečkovi, Saturnin Oldřicha Víznera opět výtečný. ()

Reklama

Reklama