Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

PetrVabruscak odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument místo toho, aby se k danému tématu stavěl kriticky, tak se mi zdá, že s tim i sympatizuje. Chápu, nostalgie lidí, co si dali školní sraz po tolika letech, musí být veliká. Celý dokument dokáže charakterizovat diktátor, který něco řekne a pak to několikrát zopakuje. Toto jednání mam zafixované jako vymývání mozku, ale řiká se, že 1000x opakovaná lež se stane pravdou. Nesmim samozřejmě zapomenout na malého chlapečka v závěru, který po neustálem zpívání mozkožroutních písní neudržel ani slzy - gratuluju, máme tu nového náboženského fanatika. Odpad nedávam za kvalitu, ale z principu! ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

A do...pr...de...le... tohle myslí vážně? Upřímně jsem trošku v šoku, já si naivně myslel, že postávající, do mikrofonu křičící podivíni, vykřikující Halelujah atd. jsou jen "za mořem" a světe div se, u nás je to v podstatě stejné?! Evoluce je podle nich blbost, hehe, ale jak je vidět, tak i samotná církev prošla vývojem. Za pár let budou nosit kazatelé barevné nátělníky s čísly basketbalových hráču a mše bude začínat větou: " Dj, spin that shit." Hrozný dokument (obsahem i zpracováním). ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nebudu komentovat dokument po jeho filmařské stránce, ale po stránce obsahové. Ta mě totiž dokonale zvedla krevní tlak. Ježíš je určitě normální, jenže někteří lidé okolo ne. Nevím jestli se dá považovat psychosomatický záchvat malého chlapce za komunikaci s Duchem svatým. Nechci nikomu brát jeho víru, ať si každý věří čemu chce. Vnucovat víru malým dětem mi příjde nenormální, vždyť z toho nemohou mít rozum. Nejsem věřící, i když jsem pokřtěná. Já považuji víru za prostou obranu lidské mysli před svým okolím. Pokud se s něčím nedokážete vyrovnat, hledáte logicky podporu jinde a jste labilnější k jistým věcem, jste snadno zmanipulovatelní. V podstatě se mladá začínající režisérka pokusila vyrovnat se svou vlastní minulostí a vyrovnat si tak všechny účty. Členů Triumfálního centra víry je u nás pár stovek a na většinu věřících nebo nevěřích působí jako vyšinutí klauni. Nechci nikoho urážet, ale je to tak. Jen si je pozorně prohlédněte. Máte možnost je potkat na Andělu, na prostranství před knihkupectvím. Postávají tam s kytarou a tváří se šíleně nadšeně. Až mám někdy pocit, jestli nejsou něčím nafetovaní. Třeba ano. Musím souhlasit s tím, co se píše v textu distributora. Dveře diskuze jsou dokořán. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Až na pár detí, všetci v tomto filme vyznejú ako idioti. Aj to je umenie - vykresliť vo filme všetkých ako idiotov (nuž obzvlášť v dokumentárnom filme). Učiteľa som si celkom obľúbil za jeho názory, ale nenávidím, ľudí, čo sa musia za každú cenu obhajovať. 12 rokov staré prešľapy a stále si človek nieje schopný pripustiť, že áno, možno som niekde urobil chybu. ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, nevím, jak mám tento film hodnotit. Námět? Zpracování? Obsah? O hereckých výkonech se mluvit nedá, protože to je dokument. Jako dokument je film zpracovaný docela dobře, Námět dokumentu je zajímavý. Ovšem co mě děsí, je obsah filmu. V nebetyčné demagogii spatřuji obrovské nebezpečí. Hlavní řvoucí protagonista je pro mne ztělesněním ďábla. Je do nebe volající, že uzdravoval jen zdravé lidi, zatímco u lidí na invalidním vozíku se o to ani nepokusil. Kdyby to opravdu fungovalo, tak bychom neměli lidi s amputovanými končetinami, protože dle filmu, v pohodě dorůstají lidem končetiny nové. Takovými a ještě horšími nesmysly je film doslova prošpikován. Měl jsem co dělat, abych se na něj dodíval až do konce. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama