Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

ninon 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím víru, jak někteří mylně činí hlavně u dokumentů s náboženskou tématikou, ale dokument jako takový. A ten mi přišel jako nedotažené domácí cvičení. S rebelskými sklony, které autorka měla tak možná před natáčením, ale ve filmu se projevily tak max. kouřením s kamarádkou na balkónku a výběrem tématu, které je ták (ne)vděčné. Myslím, že svoji vlastní zkušenost mohla autorka využít o něco líp a nejenom pro záminku třídního srazu. Snad příště. ()

PetrVabruscak odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument místo toho, aby se k danému tématu stavěl kriticky, tak se mi zdá, že s tim i sympatizuje. Chápu, nostalgie lidí, co si dali školní sraz po tolika letech, musí být veliká. Celý dokument dokáže charakterizovat diktátor, který něco řekne a pak to několikrát zopakuje. Toto jednání mam zafixované jako vymývání mozku, ale řiká se, že 1000x opakovaná lež se stane pravdou. Nesmim samozřejmě zapomenout na malého chlapečka v závěru, který po neustálem zpívání mozkožroutních písní neudržel ani slzy - gratuluju, máme tu nového náboženského fanatika. Odpad nedávam za kvalitu, ale z principu! ()

Reklama

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Jojojo!!! 8-o . . . Bůh tě T.O.T.Á.L.N.Ě.!.!.! miluje! Halelůja! Tak mu zavolej do klubu! Halelůja! A jak to má rád? Z prdele! Ale totálně!! Kálejchůja! Ámen!! A taky Bůh miluje Stádní fond pro potvoru šašské kundománie! Halelůja ámen kámen! A taky čudláky a jebáky hálelůjááá!!! Sláva čétéčku! A taky hábíočku!! A taky primáčku!!! A taky nováčku!!!! Joj! Sráčkům! Hálelůjá! A hálelůja erwéčku! A čéézéčku!! A lesům hájům šašské pisspubliky taky!!! Hájlelůja! Ježíš mrdá protekční nuly! Nula z Nvuly vzejde! Kristovo ľavé oko!! Hálelůjá!!! Love! Prachy!! Chechtáky!!! Háblejfůjáá!!!!! . . . No a vo tom TOHLE asi tak všechno je, že... .-( - - - P.S. NEMÁM NIC(!) PROTI UPŘIMNÝM TICHÝM POKORNÝM VĚŘÍCÍM KŘESŤANŮM! Natož že bych měl něco proti jakýmkoli upřimným tichým pokorným věřícím jakéhokoli náboženství, jakékoli víry! . . . Co ale tímhle formou i obsahem lacině debilním >homovideem< chtěla T.N. dooPRAVDY říct, proč ho vlastně natočila (?) - ví asi jenom Bůh. Ale nejspíš ví kulový. Protože - krom toho, že samozřejmě BŮH STVOŘIL ČLOVĚKA JEN PROTO, ABY VIDĚL JEHO MAGLAJS V PALICI, tahle nanicovatá sračka smrdí jen tím, že něco bylo třeba >stvořit< , aby byly ty prachy. Někdo si to (na)dělá na uřvané seanci do kýblu, někdo to holt nahoní "se státní podporou" jinak... Jak jinak. No, nejde nakonec o to >pomazání< , že... Jde o to, že kdo maže, ten jede! Ale nakonec - TO je "...doopravdy biblické..."... - - - P.P.S. Stádo bečí, vlci vyjí dál. Bůh (Kristus) zase nepřišel. - - - - - (Poprvé viděno hábéojá 20. prosrance na prosraném prostoru, hálelůjáá, komentář zde jako mnohý první svatý poslední hálelůjááá, hnedle po zblití, ááámen... :-(!) ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Je mi blivno, když vidím takovéto zvrácené a fanatické vymývání mozků. A popravdě řečeno je mi úplně jedno, jestli se jedná o náboženskou seanci, Herbalife, Amway nebo marketingové výplachy zakomplexovaných rádobymanažerů reklamních agentur. Hodnotit tento film je velmi těžké. Za zpracování bych dal maximálně jednu hvězdu, ale za nasbíraný materiál by to bylo za plný počet. Takže dám za tři, ale už to nechci nikdy vidět. Maximálně, kdybych potřeboval dobrovolně vyvolat zvracení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dokumentaristického řemesla je to spíš podprůměrná záležitost, kdy ze stavby filmu čiší spíš bezradnost, ale ze sociologického hlediska je to určitě sice monotónní, ale přece jen zajímavá ukázka křesťanského fundamentalismu přivezeného k nám ze zámoří. Nutno podotknout, že jde jen o malou a relativně nevýznamnou skupinu křesťanů u nás, která z řady důvodů nikdy nezíská v téhle zemi podstatný vliv. Ve Spojených státech jde ale o velmi problematické a vlivné uskupení, které silně ovlivňuje politiku této země. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama