Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Takumi Nišidžó je středoškolák, který jeví pramalý zájem o reálný svět a ve škole využívá každou povolenou absenci. Mnohem raději se věnuje svému PC, anime a figurkám oblíbených postav. Svět jej však míjet nehodlá, a tak Takumi jednoho dne objeví brutálně zavražděného muže. Kdo byla ta dívka, která u něj stála? A jdou pachatelé Takumimu skutečně po krku, jak se domnívá? (yenn)

(více)

Recenze (10)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Až do toho dílu s růžovým bagrem je to naprosto skvělé. Atmosféra by se dala krájet a člověk naprosto neví co si má myslet a čemu věřit. V momentě, kdy se ukáže jak to je doopravdy už to jenom takový obyčejný průměr a původní kouzlo je prostě nenávratně pryč. Přesto hlavně díky tomu začátku se přikloním k lepšímu průměru. 6,5/10 ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Čekejte nečekané" by docela dobře mohlo být heslem tohoto seriálu. Nejdříve jsem vstoupil s pocitem, že budu sledovat lehkou harémovku o těžkém otaku outsiderovi, aby mě vzápětí profackoval pan Lynch či spíše prvky jakoby půjčené z jeho děl. Taková hustá a mysteriózní atmosféra první třetinu seriálu prostupuje. Halucinace a skutečnost splývají v jednu šílenou (ne)realitu a chaos má v hlavě nejen hlavní hrdina Takumi, ale i divák. Je to ovšem Chaos příjemný, očekávání budící. Bohužel, autoři se rozhodli chaosu v druhé půli vnutit řád a vysvětlit, v čem ona tajemství vězí. SPOILER - Věřím, že lépe by udělali, kdyby vše hodili na Takumiho duševní choroby: rozštěpenou osobnost, schizofrenii a těžkou paranoiu, případně nevysvětlovali nic. KONEC SPOILERU. Rozhodli se však, že na to půjdou vědecky. Z kvantové mechaniky si půjčili yennem zmíněné Diracovo moře. Co na tom, že tento model byl dávno opuštěn pro jeho neelegantnost v tu chvíli, kdy byl nalezen model hezčí. Tím lépe, aspoň jej nikdo nezná a nemůže do toho šťourat. Není třeba se tím opravdu zabývat do hloubky, v seriálu je Diracovo moře normalním kouzelnickým kloboukem. Věci se z něj mohou libovolně vyndat (ano, krom králiků i růžový bagr) a můžou v něm zase zmizet. Důležité je, že to umí jen někdo a že to souvisí s pozorovatelem (opět ta pokřivená kvantová mechanika). Přesto však rozpletení onoho gordického uzlu dává i přes svou klišovitost (viz mandelbrot) v rámci svého světa jakýs takýs smysl. A opět to žel - když se postavy odhalí, zjistí se, jak byly vlastně jednoduchoučké a nezajímavé (povahy, ne těla, ta zajímavá jsou). ()

Reklama

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Začátek seriálu ve mně vzbudil zvědavost, co se z toho nakonec vyklube - anime Klub rváčů, harémovka proměněná v horor, nebo něco úplně jiného? Správně je za c, bohužel. V jádru se totiž jedná o další variaci na téma hlavní hrdina se většinu seriálu válí po zemi, aby nakonec v sobě našel skrytou sílu... To celé ozvláštněné tak originálními prvky jako komando středoškolaček s traumatickou minulostí a záporák s teatrálními sklony. Přitom různé hrátky s iluzemi a nerealitou by mohly tvořit velice zajímavý seriál, jen by na ně nesmělo být navěšeno tolik anime balastu. Minimálně některé konfrontace iluzí a kontrailuzí totiž povedené jsou a v mých očích seriál alespoň trochu zachraňují. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

„その目、だれの目?“ (Čí jsou ty oči?) Chaos;HEAd je poměrně trefný popis stavu, ve kterém se divák zpočátku nachází. Ono se není čemu divit, když ústředním tématem je ovlivňování a matení smyslů postav, skrze které na děj nahlížíme. Chaos;HEAd mate velmi příjemně; nejasné cíle některých postav a bizarní až halucinatorní události budují skvělou tajemnou atmosféru (s méně než 0,1 % komedie, hurá!). Takřka přesně v polovině však přichází zlom. Tvůrci (předpokládám, že již tvůrci hry, podle které seriál vznikl) se s dosavadním průběhem nespokojili a rozhodli se, že je třeba přidat něco pro větší dramatičnost a uvěřitelnost příběhu. Ani v jenom se jim příliš nezadařilo. Drama a napětí měla zřejmě posílit zlá organizace, proti které bude třeba bojovat. (Následují lehké SPOILERY.) Jak už to tak u zlých organizací bývá, dělá pokusy na vybraných lidech (tzv. gigalomaniacích, kteří vládnou zvláštní schopností ovlivňovat vnímání druhých) a s pomocí získaných poznatků poté vyvíjí stroj, jímž bude moci ovládat lidstvo (jedna z masových zkoušek onoho stroje je docela humorná; duhový bagr ftw!). (Konec SPOILERŮ.) Nic, co by tu nebylo už y-krát. Uvěřitelnosti mělo nejspíš přidat „vědecké“ vysvětlení zvláštních schopností a ovlivňování vnímání. Proti principu ovlivňování vnímání způsobem prezentovaným v Chaos;HEAd nic nemám, jeho realizace už je však nevěrohodná. (Věřím, že o Diracově moři, které je zneužito jako podklad zvláštních schopností, něco napíše Subjektiv;-)) Kdyby zůstalo u nadpřirozena, bylo by to zřejmě lepší. Před Chaos;HEAd by se měli mít na pozoru ti, kdo nesnesou určitě časté anime prvky (které občas glosuje i Takumi), zvláště „harém“ dívek (zde v poměru 5(6):1) s barevnými vlasy, velkými „meči“ bizarních tvarů a temnými minulostmi. Mně z toho kopřivka nenaskakuje, jen ten „harém“ mohl být menší; sedm hlavních postav je na dvanáctidílný seriál přeci jen dost. Summa summarum, první polovina sahá po 9/10, druhá je za lepších 5/10, ve výsledku: 7/10 ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Mysteriózne sci-fi so štipkou detektívky. Človek je zmätený prvou polovicou (ktorá má fakt hutnú atmosféru) rovnako ako hlavná postava, a spolu s ňou sa snaží rozlúštiť a analyzovať, čo sa vlastne deje. Postupne sa všetko dostáva na svetlo až do úplného konca. Konštrukcia príbehu a námet je výborný, lenže to trpí slabším spracovaním. Od animácii, cez výpravu až po postavy. Celé je to ploché, bez hĺbky. Hudba obstojná. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama