Reklama

Reklama

The Doors - When You're Strange

  • USA When You're Strange (více)
Trailer

Americký rockový dokumentární film s komentářem Johnnyho Deppa.
Proslulý nezávislý scenárista a režisér Tom DiCillo (nar. 1953) využil v dokumentu o slavné rockové skupině The Doors: When You're Strange pouze pečlivě nashromážděné filmové a fotografické archivní materiály. Vyhnul se tak vzpomínkám pamětníků a na pozadí politické a společenské situace na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vytvořil nepřikrášlený portrét skupiny The Doors a především jejího zpěváka Jima Morrisona (1944–1971). Ten se svým krátkým bouřlivým životem nejvíc zasloužil o rozporuplnou pověst skupiny. Sebestředný Morrison (který původně studoval film!) se stylizoval do role pohledného a vyzývavého mladíka, ovšem drogy, alkohol a řada excesů při vystoupeních i mimo ně ukončila předčasně jeho život a tím i kariéru The Doors. Jejich hudba však žije dodnes a je nedílnou součástí doby, jak dokazuje např. Coppolova Apokalypsa, využívající působivým způsobem jejich skladbu The End. Dokument nás seznamuje se stěžejními událostmi i koncertními vystoupeními skupiny a je doprovázen důkladným komentářem v podání Johnnyho Deppa. Vznik, tvorba i rozpad skupiny jsou rovněž zobrazeny ve známém snímku Olivera Stonea The Doors (1991), v němž úlohu Morrisona přesvědčivě ztvárnil Val Kilmer. 
(Česká televize)

(více)

Recenze (165)

gipper 

všechny recenze uživatele

"Kdyby brány vnímání byly průzračné, každá věc by se člověku jevila taková, jaká je.. neskonalá." Pokud Jim Morrison nazval svůj zpěv křikem šílence, jednalo se o křik naprosto dokonalý. Celý dokument je doprovázen velmi sympatickým hlasem Johnyho Deppa a neuvěřitelnou hudbou, ze které běhá mráz po zádech. Šíleně krásné! ()

Gynekolog007 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument co jsem kdy viděl!! O Doors vypovídá mnohem líp, než film od Stonea. Úvod nás hned vnese do dobové atmosféry, ve které Doors hráli. A ta je v kontextu celého dokumentu důležitá a je třeba o ní něco vědět. When You're Strange nemá žádnou slabou stránku, je proložený skvělou hudbou a je super, že komentář čte právě Johnny Depp. Osobně mám nejradši scény, kde Morrison jezdí pouští v tom parádnim Mustangu. To je nádhera! ()

ZaFi. 

všechny recenze uživatele

Moc fajn dokument, který mi zprostředkoval přesně to, co jsem od něj očekával. Pozorně jsem sledoval a dozvěděl se mnoho nových informací o kapele, která ač byla velmi kontroverzní udělala pořádnou díru do světa - já jsem spokojen! ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

K Doors nemám obzvlášť vyhranený vzťah, hudba bola výborná, len ten Morrison ma tam vždy trochu rušil. Tento dokument je ale fantastický, radosť pozerať. Žiadna adorácia, triezvy nadhľad, priamy a bez zbytočných obkecov, k tomu množstvo archívnych záznamov a skvelá muzika. Nevedela som od toho oči odtrhnúť. Wow. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument o The Doors. Možná jen trochu moc rychlý v některých momentech. Chybělo mi trochu více hudby, ale chápu, že to měl být film o historii skupiny. Dále také chyběl nějaký závěr, co bylo po smrti Jima Morissona. Ale jinak jsem si to s chutí užil. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Alkoholové křepčení, nezvládnutá pořadatelská služba, tuny ženských lezoucích po charismatickém zpěvákovi s melancholií, která ho dohnala. To jsem si odnesl. A velké hity, které i dnes si rád poslechnu, nyní i s příběhem. ()

Hall900 

všechny recenze uživatele

Burbon?Hříšný lektvar.Připomíná mléko odvahy,jed švába,kůru stromů,listí a muší křídla z podlahy,hustý film,a jistě i lahodnost menstruačních šťáv.Je to nápoj orlů. Jim D. Morrison Citlivě natočený pohled na člověka,jež miloval burbon,bíčí zápasy s auty,Alexandra Velikého a ještě spoustu dalších věcí,pro než také zemřel.Narozdíl od The Doors od Olivera Stonea má film hned od ůvodních scén výbornou atmosféru a hlavně nadhled,o který se stará výborný komentář s hlasem Johnyho Deppa.Třeba scéna na začátku filmu kde medii prolétne zpráva o Morrisonově smrti je podle mně jedna z nejlépe natočených vůbec,aspoň co se týče filmů s hudební tématikou.Film má i skvélý střih a hudba je tady prostě cool.Možná si zaslouží i absolutium ale na to se okolo něj točí až příliš otazníků ve věci smyslu filmu.Možná smyslu filmu jako takového.Ale o týhle otázce je lepší debatovat s Jimem někde v zaprášenym baru s flaskou burbonu na stole. ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Dokument ako sa patrí... pre človeka, ktorý o skupine počul len málo a je mu známa len prefláknutá tvár z tričiek, je to výborný zdroj informácií a pošťuchnutie k tomu spoznať jednu z najfascinujúcejších ikon hudby a okolnosti jeho vzostupu a hlavne pádu. Odporúčam. Následné zhliadnutie filmu Olivera Stonea je pekným dovetkom. Odporúčam v tomto poradí. ()

DaweBIKE 

všechny recenze uživatele

Nic nového jak pro milovníky kapely tak Stoneova filmu The Doors.Nicméně je zde vše podstatné a vkusně poskládáné do sebe.I v roce 2009,kdy bylo toto dokumentární dílo uvedeno je vidět,že The Doors bylo něco víc než jen kapela. ()

Fyyy 

všechny recenze uživatele

Proč Johny Depp používá z velké části jen holé věty je mi opravdu záhadou. Jeho hlas tu má asi působit tajemně a navozovat mysteriózní atmosféru. Túúút! Chyba, nestalo se tak. Působí to akorát směšně, jak kdyby scénaristi neuměli dát víc vět do souvětí. Ale jinak DOCELA dobrý... ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Tuhle kapelu mám rád a její příběh se vždycky dobře poslouchá. Zprvu mě trochu lekl komentář Johnyho Deppa, ale pak se mi to zalíbilo a taky to dokumentu trochu přidalo. ()

maris.cz 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky The Doors další zásadní věc. Tenhle dokument bych směle zařadil vedle Stoneova filmu Doors nebo knihy Nikdo to tu nepřežije autorské dvojice Hopkins, Sugerman. ()

creTin 

všechny recenze uživatele

Rekapitulace. The Doors byli, tohle udělali, tohle přinesli. Kontext jenom doby, nikoliv hudební (potažmo kulturní) scény. Vcelku nezaujatě odvyprávěno, ale díky tomu taky trochu uspávačka, pokud nejste fanoušci kapely a hudba/archivní záběry vás neuspokojují. Jako dokument v pořádku. ()

Bof 

všechny recenze uživatele

Skvěle koncipovaný dokument o kapele, která se objevila snad v ten nejpříhodnější čas, totiž v polovině 60. let, kdy Spojené státy procházely řadou velkých změn (hippies, sexuální revoluce, Vietnam atd.), což znamenalo pro Doors raketový vzestup. Snímek také poukazuje na to, jak komplikovanou a rozpolcenou osobností vlastně Jim Morrison byl. Na jedné straně výjimečný muzikant, básník a intelektuál, na druhé straně však rozporuplný a nevyrovnaný chlapík, který měl bohužel silné sklony k alkoholu a drogám. De facto až tento dokument mi nastínil, jak skvostná a propracovaná hudba Doors byla. Myslím si, že příznivci a fanoušci této legendární kapely by se na tento snímek rozhodně měli podívat. ()

peter.m 

všechny recenze uživatele

"R.I.P. Mr. Mojo Risin! Tvoja hudba ma sprevádza celým životom. Roadhouse blues pri biliardovom stole a nočných pitkách. Love street pri začiatkoch vzťahu s mojou terajšou manželkou. Riders on the storm pri špatných dňoch atď..." /príbeh*/herecké výkony*/pointa-/hudba*/výprava*/ ()

Reklama

Reklama