Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelný britský komik Peter Sellers je znám především jako hlavní představitel z úspěšných snímků o Růžovém panterovi. K jeho nejlepším hereckým výkonům patří také hlavní role v komedii Večírek. Ztvárnil zde podivného indického herce Hrundiho V. Bakshiho, jenž se snaží uchytit v Hollywoodu. Tento věčný nešika a smolař nejdříve znemožní natáčení klíčové scény v závěru historického velkofilmu, když předčasně odpálí maketu pevnosti. A není divu, že doslova k nepříčetnosti rozzuří jeho producenta. Později je nedopatřením pozván na setkání tvůrců, kteří se na vzniku tohoto snímku podíleli. Bakshi svojí bezelstností a bezradností při orientaci v neznámém domě nechtěně rozpoutá nekonečný gejzír komických náhod a absurdních situací. Nekončící katastrofě nezabrání ani Bakshiho okouzlení Francouzkou Michele Monetovou, nově objevenou hvězdičkou… Film natočil známý hollywoodský režisér Blake Edwards (Snídaně u Tiffanyho, série snímků o Růžovém panterovi, Velké závody), který komediální příběh zaplnil jemným humorem i řadou nepřekonatelných slovních a akčních gagů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Predstaviteľ uleteného Ružového pantera P. Sellers sľuboval divokú zábavu, ale slušný i vtipný úvod zabrzdí práve príchod na večierok, kde to dosť trvá, kým film naberie kurz -komédia. Neskôr sa to trochu rozbehne, ale bláznivú komédiu od toho nečakajte. Sellersa mám rád a čakal som explóziu smiechu, ale nedostavila sa. Úsmev a dobrú náladu však splniť dokáže. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Nezny zmatkar Peter Sellers a jeho party. Nejdrive parodie na nudny vecirek, ktery se zahy rozjede v penovou party se slonem. Vecicka ktera pobavi a zahreje. Celou dobu je vam toho nesiky lito a to je Peter Sellers, ktery pobavi a zaroven dojme. Cele to defakto lezi na nem a na vravorajicim sluhovi, ktery brilantni Petera doplnuje. Nejen ziv je panterem . . . ()

Reklama

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Prvním problémem je fakt, že Večírek je v podstatě nedějovým filmem - jedná se jen o sérii vzájemně nijak významně narativně souvisejících gagů, což zpočátku nevadí, ale s přibývající stopáží začíná film těžce ubíjet a nudit. Druhým problémem je přílišná délka trvání mnohých ne zas tak úžasně vtipných pasáží a především nešikovný timing point, kdy smích přijde často už na začátku či v polovině gagu a pak už člověk jen čeká, kdy započne konečně něco dalšího - a nutno podotknout, že mnohdy velmi dlouho. Je škoda, že se ten film více nezaměřil na přirozeně vykvétající náklonnost mezi Sellersem a Longetovou, protože chemie, která mezi těmito dvěmi panovala, byla neskutečně silná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Moderní filmová groteska se zvukem, dialogy a hudbou, která věrně kopíruje strukturu filmových grotesek - o dějovou linii nejde ani trochu, celý snímek je vlastně jen volným řetězením gagů... Peter Sellers coby gagman dokazuje, že se v této disciplíně hravě vyrovná předválečným velikánům. Stejně jako oni (a jako jeho dobový souputník Woody Allen ve svých raných filmech) má problémy s moderní technikou a stroji (sofistikovaná scéna s dálkovým ovládáním různorodých propriet v bytě atd.) a tímhle technickým syndromem odkazuje asi nejvíce k Chaplinově Moderní době. Vizuálně je to ale spíš odraz Bustera Keatona, smutného klauna fyziognomicky Petera Sellerse skutečně dosti připomínajícího... Blake Edwards natočil skutečnou moderní hollywoodskou poctu němým černobílým groteskám a poetice situační komiky, která má i satirický přesah - večírky hollywoodské smetánky jako ukázková snobárna... ,,Generále, spadla vám žena do bazénu..." ,,Zachraňte šperky!" Podobné filmy: Růžový panter znovu zasahuje, Casino Royale ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Podobně jako například Rowana Atkinsona či Louise de Funése není moudré i Petera Sellerse někam škatulkovat, v tomto případě ke Clouseauovi. Zde zahrál postavu povahově odlišnou, ale se stejným humorem - bavil jsem se podobně dobře jako u inspektora Clouseau. Avšak po přečtení Oskarova příspěvku mi přijde, že i přes skvělý výkon Václava Postráneckého dabujícího největší hvězdu filmu mi dabingem něco uniklo, takže dávám jen čtyři hvězdy a tu pátou si schovám do rezervy pro možné budoucí shlédnutí v originále. *** Druhé shlédnutí (26.8.2009): Taktéž potvrzuji, že v původním znění jsme obohaceni o úžasný indický přízvuk, který bohužel v dabingu vymizel a ani ta Hrundiho omezená slovní zásoba nemá v češtině takový říz... Původní hodnocení ovšem neměním - dabing nedabing, poslední čtvrtina patří k tomu nejméně zábavnému, co kdy Sellers natočil. Ale v kontextu všech komedií, co kdy byly natočeny, se jedná o velký nadprůměr. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Denny Miller označil roli Wyominga Billa za svou nejmilejší. (Terva)
  • Peter Sellers ve filmu řídí tříkolové auto Morgan Sports. (melipa)
  • Lidé blízko Elvise Presleyho tvrdí, že to byl jeho oblíbený film. Elvis Presley byl známým fanouškem práce Petera Sellerse. (melipa)

Související novinky

Blake Edwards: 1922 – 2010

Blake Edwards: 1922 – 2010

17.12.2010

Ve středu v noci se na svůj poslední večírek někde tam nahoře vypravil velký filmař, držitel čestného Oscara za celoživotní dílo Blake Edwards. Všichni si jej pamatujeme především jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama