Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Do malého Sicilského městečka přijíždí půvabná a mladá učitelka Bardiová. Po jejím příjezdu ji veřejně slovně napadne samolibý místní překupníček. Druhý den je na náměstí vystaven na židli s několika kulkami v těle a s květinou v ústech. Později je veřejně obtěžována příliš aktivním novinářem a ještě toho večera je v jedné z temných uliček městečka zbit. Místní lidé ji začínají vzdávat úctu, důvěřovat jí a její vliv výrazně roste. Po té, co je fyzicky napadena dvěma mladíky na motocyklu a ještě téhož večera za to mladíci zaplatí životem, stává se významnou a váženou osobou, která začne mít vliv na starostu, zastupitelstvo a dokonce na senátora. Učitelka Bardiová však nechápe, proč se to všechno děje, kdo za tím stojí a co tím sleduje. Začne proto pátrat po důvodech. Senátor najednou prosadí v parlamentu několik let odkládaný zákon, ale v takové formě, aby někomu prospěl, ale ne chudým z předměstí, kteří to nejvíc potřebují. Její zjištění je šokující... Perfektní snímek s výborně prokreslenýma postavama a prostředím Sicilského venkova, hereckými výkony Jennifer O'Neill a Franco Nerem. Jednoznačně plný počet bodů. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naivní učitelka příždí do Bohem zapomenutého kraje a stane se figurkou na šachovnici, která má posloužit vyšším cílům. Mysteriozní drama s prvky neorealismu je především syrovou sociální sondou. Italská Sicílie jako alegorie světa. Mocní jsou proto mocní, že mají moc. Od začátku jsem měl neodbytný pocit, že vše směřuje k tragickému konci... Krásná O´Neillová předvedla s Nerem nefalšovanou italskou vášeň. Temný film zalitý palčivým sluncem. Skvostný dabing dua Hudečková - Cupák musí českého diváka potěšit. Chválit hudbu snad ani nemá cenu, Morricone je značka kvality. Krásné. ()

Reklama

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne trosku zvlastni az bizarni film rezisera Luigiho Zampy. Zapletka zacina byt atraktivni, napinava a lehounce bububu velmi pozvolna a postupne se stupnuje. Mlada a tak trochu problemova ucitelka prijizdi do maleho italskeho mestecka, kde se zacinaji postupne objevovat podivne vrazdy s ni zjevne souvisejici, nacez zacne mit nad chodem mesta a lidmi podezrele silny vliv. Vadil mi prehnany a imho az hystericky prehravajici vykon hlavni hrdinky, vlastne me vyslovene tocila, ale zbytek filmu je fajn. Starsi James Mason hraje tajemneho duchodce manipulatora, co taha za nitky se sarmem sobe vlastnim, Franco Nero hraje nervaka / zamylsneho hrebce se smutnyma ocima a peclive strizenym knirem (trochu lol) v jedne osobe. Velkym plus je hudba E. Morriconeho a to specificke italske prostredi a s nim souvisejici atmosfera vsudypritomne mafie, spinavych politickych her a tak trochu desivych jen malinko poodtazenych zaclonek v oknech zvedavych presto lhostejnych obyvatel mestecka, kdykoliv se ve meste deje nejaka gangsta neplecha. Kdo za koho hraje? Prave posledni jmenovane aspekty filmu prekryvaji veskera mozna negativa a pro nekoho mozna usmevne postavy ala novinar... S italskymi filmy/typickou hereckou mentalitou stale trochu bojuji, tohle je dalsi ukazka jejich rozporuplnosti, ale bavil sem se, o tom zadna, zajimavy film... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Politický Krimithriller s báječnou atmosférou-lehkým surreálem, respektive strašidelné případy vražd děsí všechny v malém sicilském městě.. Kdo za nimi stojí, a proč vše směřuje k osamocené nově příchozí učitelce, která jakoby se stala středobodem zájmu všech ve městě. Atmosféra houstne, je vrahem snad buržoazní fašista, tichý filosof-učitel a skvělý milenec, nabobtnalý starosta či korumpující senátor...???! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší pozvánka na Sicílii. Sice asi nikdo z nás by nechtěl zažít to, co Elena, ale atmosféra tohohle snímku si vás plně podmaní, z technických kategorií bych vyzdvihl střih a samozřejmě dokonale vyladěnou hudbu. Žánrově se opravdu ze všeho nejvíc jedná o film mysteriózní, jakkoliv se tu neděje nic nadpřirozeného, jako divák jste odsouzeni "nemít jistotu" až do konce a vy tak můžete postupně přeskakovat jednu postavu za druhou a přemýšlet, jestli zrovna ta má v řádění mafie (nebo kdo za tím stojí) prsty. Milovník Nero opět miluje, Mason je nad věcí a O´Neill tomu dodává drzý šarm. Kolegy už zmíněný dokonalý český dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1978: Eva Hudečková, Eduard Cupák, Míla Besser, Luděk Munzar a další umělci své profese) ještě podtrhuje skvělý dojem, tentokrát rozhodně platí že dabovaná verze lepší originálu. MOŽNÁ JEDEN Z PĚTI NEJLEPŠÍCH FILMŮ O ITALSKÉM JIHU. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Film se z velké části natáčel v Raguse Ibla, zatímco pro další exteriéry byly použity barokní scenérie města Palazzolo Acreide (provincie Syrakusy), rodiště samotného autora Giuseppe Favy. Natáčelo se mezi náměstím Piazza del Popolo a Corso Vittorio Emanuele III, v prostorách radnice, kde hlavní hrdina filmu bydlel. Interiéry se natáčely v římských ateliérech Incir. (classic)
  • Soundtrack, jehož autorem je Ennio Morricone, se stal jedním z nejznámějších hudebních soundtracků k filmům o mafii. (classic)

Reklama

Reklama