Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 076)

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele

Delikátní sci-fi zážitek! Část v první půlce v laboratořích tvoří jedny z nejlepších a nejnechutnějších sci-fi scén v roce 2009 - začátek je sice docela trpký, a občanské pohádkovější sekvence filmu docela škodí, ale i tak je D9 mimořádně nevšední záležitost. ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Perfektní počin, sotva se chce věřit, že jde o samého režiséra jako k filmuDemonic (2021), který z mého pohledu dopadl naprosto katastrofálně, směšně a velmi amatérsky. ()

Peťko 

všechny recenze uživatele

Myslím, že držiteľom titulu prekvapko roka je s prehľadom District 9. Podľa trailerov to vyzeralo sľubne, ale neznámy tvorcovia (teda okrem Jacksona) a relatívne nízky rozpočet dával tušiť priemerný divácky zážitok. Po necelých dvoch hodinách však človek precitne a nechce veriť tomu čo videl. Film je natočený dokumentárnym štýlom a ten mu sedí dokonale. Od prvej sekundy ste v centre deja o máte pocit, že to všetko sa naozaj stalo a emzáci ešte donedávna levitovali nad Johanesburgom. Každý kto sa o film trochu zaujíma musí pripustiť, že v poslednom čase to ide s kvalitou produkovaných filmov nezadržateľne dolu. Myslím tým americkú produkciu, o tej českej a slovenskej sa radšej nevyjadrujem. V tomto roku som okrem nového Star Treku a komédie Hangover nevidel jeden skutočne dobrý film. Tým ďalším je práve District 9 a preto vrelo doporučujem návštevu kina, ktorú určite nikto neoľutuje. P.S. District mal vzniknúť z trosiek Halo, ale celé mi to však sakramentsky pripomína strasti a slasti istého Gordona Freemana. Vivat Graviti Gun! ()

cobr 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní, syrové. A k tomu až neuvěřitelně reálné, když přihlédneme k dnes "nízkému rozpočtu". Zpočátku pseudodokument zachycuje "reálné události", přičemž jentak mimochodem ukazuje úžasné CGI, zajímavý vývoj hlavního hrdiny (na neherce poměrně solidně zahraného) a pár logických lapsů, které sice bijí do očí, ale mě to nijak zvlášť nevadilo. Paralelu s apartheidem vidí asi každý, kdo o tom něco ví. Suma sumárum mi z toho vychází skvělý film prakticky debutujícího režiséra Neilla Blomkampa, který navenek nabízí především scifi jízdu, ale uvnitř je to spíš propracované a velmi chytré drama. ()

anubiskt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv v poslední době konečně přibývá kvalitních sci-fi filmů, stále jich je, dá se říci, jako šafránu a já už se nemohl dočkat, až vyrazím do kina. Svá očekávání jsem ale brzdil, protože stále ze srdce vytahuji střep z pro mě na prosto nepovedeného HP6 a nechtěl jsem si tuhle nepříjemnou chvilku prožít znovu v tak krátkém časovém období. Musím říct, že katastrofa se naštěstí nekonala, ba právě naopak. Za „skromné“ náklady natočený snímek vletěl do kin jako uragán a já se zase moh tetelit blahem nad parádně povedenou prací. Na své poměry úžasné efekty, strhující kamera, která nenásilně asi v polovině filmu přechází z dokumentárního stylu do pořádné akčňácké podoby a příběh, jenž vás jen tak nenechá vydechnout. Ano, je zde spousta nesrovnalostí, šílených momentů a trošku vykrádaček z úspěšných trháků, ale tomuto filmu jsem to velmi rád odpustil. Jen tak dál. ()

Petriver 

všechny recenze uživatele

TOHLE se dá natočit za cca 30mil? Tak to se jděte bodnout, protože 200 mil za posledního Terminátora je výsměch. To tam snad při natáčení těma penězma i topí. Jednoznačně 5 hvězd a pro mne jako fanouška Sci-Fi překvapení roku. Bylo to uvěřitelné, reportářní kamera dodala na realističnosti a konečně novátorský pohled na možný "první kontakt". Jediná maličkost mě trošku zarazila. Ne, že by to bylo podstatné, ale unikat v podstatě dva dny se zapnutým mobilem v kapse, z kterého se telefonuje a navíc je odposloucháván a být zaměřen na ploše několika km čtverečních je v 21 století tak trochu absurdní sci-fi. No, a abych se zbytečně nevykecával, např. hodnocení uživatele "Adrian" mi mluví z duše. ()

Sethlans 

všechny recenze uživatele

VÝBORNÉ!!! Řekl bych nejlepší překvapení poslední doby,co jsem viděl. Navíc Sharlto Copley, kterýho vůbec neznám,zahrál tuhle roli velice bravůrně. ()

vofo 

všechny recenze uživatele

Hodně velký, ale o to lepší překvapení. Film, kterej má nápad, dobrej příběh, na konci parádní akci a je svůj. Dávám 5 hvězd za pro mě největší překvapení tohoto roku. ()

Killik 

všechny recenze uživatele

Damn damn damn... Pekne pomaly start pomalu stupnoval ve fenomenalni vyvrcholeni... A kdyz uz bylo na dosah... prisly titulky... Zatracene dobre! Zaslouzenych 5* a velke ocekavani, jestli prijde msta. 3 roky, strih prosim.... ()

meatball 

všechny recenze uživatele

Film se jen hemží odkazy na kdeco, od Predátora, Ripleyovou v utility mašině po fps (kamera od pušky) a gore bags z Falloutu 3 a já nevím co ještě. Béčko pro jednadvacáté století, které se objevilo jak blesk z čistého nebe (podobně jako nedávno Cloverfield). Dal bych svou tříprstou ruku za to, že jsem před pár lety viděl demo. ()

sebuLba 

všechny recenze uživatele

Sci-fi jaké tu dlouho nebylo. Blomkamp pod vedením Jacksona dokázal až neuvěřitelné věci, když natočil tuhle pecku za pár drobných. Prostředí slumu v Johannesburgu byla perfektní volba. Digitální kamera, dokumentaristický styl, nápaditá režie dělají z toho snímku víc než by jste čekali. Takže proč jen 4* ? Přiznám se, že jsem si k hlavnímu hrdinovi, který projde dost drastickou změnou nevybudoval žádný vztah a bylo mi prakticky jedno jak to s ním dopadne + vztah kreveťáka otec -syn a hodně scénaristických kliček a logických patosů. I přes tyto zaškobrtnutí je tu film, který tu dlouho nebyl. Moc se těším až Blomkamp dostane na film třeba 150 mega. ()

bou:ou:ou 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom jak se dá z mála vytěžit ještě méně. Nelogické akce se míjí jedna za druhou jako v pátek na D5 mě už je docela jedno, že jsou kreveťáci závislí na kočičím žrádle a hlavní hrdina je trapnej vůl. Béčková popkornovka, xkrát viděná. Sakra, bavilo mě. Ale víc nedám. ()

kanalek 

všechny recenze uživatele

Nevím jak začít, protože ten film mě zasáhnul z ničeho nic.V jeden den jsem viděl reklamu na tramvaji, druhý den jsem se na film kouknul, aniž bych nevěděl, co mám vlastně od filmu očekávat.Čekal jsem všechno, jen ne to co to doopravdy bylo.Naprosto realistické akční drama, během jehož sledování vám příde spolupráce mimozemšťana a mutujícího chlápka úplně přirozená a vztah mezi mimozemštanem a jeho synem tak dojemný a opravdový, jako v žádněm jiném filmu.Celou dobu si to však zachovává xicht dokumentárně/ zpravodajského snímku a vy hltáte každou novou informaci.Oh good..bylo to super! ()

Jamall 

všechny recenze uživatele

Neill Blomkamp přesvěčil všechny pochybovače, že na to má. Není to sice stoprocentní, jelikož jsem měl místy pocit zdlouhavosti, ale je to velmi kvalitní scífko. Je vidno, že i za malý peníz ( na dnešní dobu, kdy se do filmů vkládá běžně sto mega je těch 30 miliónů vynaložených na District 9 jako drobné ) se dá udělat filmová lahůdka. ()

cici24 

všechny recenze uživatele

No tak to byl nářez jako prase, hoooodně originální a brutální pojetí rasové agitky. Trochu mi to připomínalo vystěhování židů za 2. svět. války. Snímek byl dost svižný, hodně surový a jakoby dokument, což mu přidalo na autentičnosti a realičnosti......Velmi se mi líbilo, že děj se neodehrával v Americe, ale v Africe..... ()

EnneX 

všechny recenze uživatele

Velmi bravurně natočený. Opravdu klenot mezi sci-fi filmy. Je to realistické a syrové a navíc vás nebude nudit. Super film, který musíte vidět. ()

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama