Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (2 074)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Konečně se někdo po dlouhé době rozhodl natočit žánrový film bez toho, aby se podřizoval žánrovým klišé, aby je zesměšňoval či snad, nedej bože ten dnešní mor, bořil. Ne, on na ně prostě víceméně zapomene a když náhodou nějaké použije, tak neotřele. A navíc, divák to ani nečeká, protože tolikrát se ve svém očekávání, co přijde, spletl, že již neočekává a nechává se unášet proudem, který si zahýbá na všemožné strany. A dále - kritika rasismu již není lacinou dojímanou, ale břitkou satirou, v níž postavy, včetně té hlavní, nehrdiny s bázní a hanou, pronášejí větičky jak z projevu nacistických pohlavárů či politiků z dob rozkvětu apartheidu a chovají se jak zfetovaná guerillová komanda ze subsaharské Afriky. To mohu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $115,646,235Tržby Celosvetovo $215,196,627Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,730,077 //počet predaných kusov 1,168,081Tržby za predaj DVD v USA $35,102,277 //počet predaných kusov 1,821,424 ║ Tak Neill Blomkamp(len mu dajte natočiť toho Votrelca) sa teda ukázal v plnej paráde, popcorňákom leta 2009 dáva jasne na frak. Za minimálny rozpočet natočiť takúto mimozemskú "mačaciu" delikatesu, no fúha. Aj keď treba spomenúť, že samotný úvod príbehu je trošku rozvláčni, natočený dokumentárnym štýlom, je tam moc rozhovorov z obyvateľmi Johannesburgu o tom aké majú pocity z ich susedmi – kreveťákmi, cez to prichádza nejaké spleť záberov ukazujúcich pôsobenie kreveťákov na tomto území. V tejto etape filmu sa človek vôbec nedokáže zahľadieť do deja. Až príchodom organizácie MNU do Okrsku 9 sa dej rozbehne do obrátok a až do konca dej graduje a vtiahne nás do sveta kde spoznávame život na tomto nehostinnom území. Potom si už len vychutnávame jednu vypätú scénu za druhou a dych berúca akcia sa tu tiež dostane rázne k slovu. Sympatie si postupne nájdeme aj k mutujúcemu hlavnému predstaviteľovi Wikusovi, či aj k malému kreveťákovi. Technická stránka filmu poteší, rovnako ako vytvorenie podstaty kreveťákov a ich života, akčný mecharobot je len čerešničkou na torte. District 9 je jednoznačne jeden z najlepších filmov roka 2009 a pre tých čo radi sci-fi to musí byť slasť. /videl v kine: 95%/ ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Vážně se mě nikdo neptejte jak jsem to přežila, protože to sama nevím, ale já to fakt dala celý i za cenu, že budu mít například ke gumovým medvídkům asi zvláštní antipatii a nechuť i když mě do dnešního dne docela chutnali. Kdo zná můj postoj ke sci-fi žánru, tak to pochopí, tohle bylo moc silný kafe. Bezpochyby byl Sharlto Copley skvělý, ale uznejte, že když jsem nezvládla ani jeho sekerkovou atrakci s rukou, tak jak jsem měla zvládnout ty ostatní "lahůdkové" momentky? Možná ten způsob předložení dokumentární formou byl dobrý nápad, ale ve mně zanechal stejně zvláštní pachuť hořkosti nad tím, co všechno jsme v reálu schopni spolknout i s navijákem, co se různých zaručeně ověřených zpráv týká. Ale jó, kreveťáci se jim povedli :-) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z výborných ohlasů jsem čekal přiliš. Takže zklamání. Určitě se jedná o dobrý nápad, ale trochu moc humoru a akce v druhé půlce to nakonec pokládá na lopatky. Místy je z toho pouhá akční blbina. Haldy mimozemšťanů a zbraní, zrychlující kamera, zázračně míjející kulky. Vážně, tvůrci se měli držet polodokumentárního stylu, vzbudit dojem vážnosti, a to působivější to mohlo mít dopad. Za celou dobu mě napadlo hned několik nelogičností, nedotažených nápadů. Hlavní hrdina se mi zpočátku líbil, pak mě ale začal spíš iritovat. Náhlý zlom v jeho chování mi přišel lehce přitažený za vlasy. Mnohem víc se mi zamlouval též emzácký CLOVERFIELD. Nad triky ale klobouk dolů, těžko uvěřit do jak malého rozpočtu se to vešlo. A přes všechny mé výtky, přeci jen to působí čerstvým dojmem. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Člověk s dobrou pamětí a třicítkou na krku se u tohohle produktu musí tetelit blahem A není se čemu divit. V tomhle filmu je skoro všechno, co za svůj „mediální“ život dokázal prožít a vstřebat. Od nostalgie reprezentované ošoupaným VHS lookem, přes dokumentární naléhavost budící potřebu zapojení se do právě probíhajícího humanisticko válečného konfliktu prostřednictvím pasivního sledování obrazovky, až po tradiční herní libůstky (FPS), vytvářející co možná nejsilnější dojem interaktivity. Druhou stranou mince tak logicky musí být jistá přeplácanost motivů a nápadů. Bohužel už trochu nadplán jsou tady všechny ty oslí můstky a vytrhující nelogičnosti. Krevetí IT dítě se smutnýma očima je ještě mile oživlou vzpomínkou, ale pletky s mobilním telefonem a žoldácké komando už trochu kopou do koulí. Ale i přes tyhle peripetie nezbývá nic jiného, než tvůrcům pogratulovat a poděkovat. Do popkultury se zaslouženě zapsali během jediného víkendu. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (36)

  • Sharlto Copley (Wikus), pro kterého byl tento snímek celovečerním debutem, nikdy neměl v úmyslu se stát hercem. Režisér si ho vybral na place během natáčení svého předchozího snímku a postavil ho před kameru jako by šlo o hotovou věc. (don corleone)

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama