Reklama

Reklama

Ip Man 2

  • Hongkong Ye Wen 2 (více)
Trailer 1

Po tom, čo hrdinský Ip Man (Donnie Yen) počas Druhej čínsko-japonskej vojny v súbojoch s Japoncami dokázal svoje jedinečné bojové schopnosti, utiekol v roku 1949 do Hongkongu, kde by rád založil školu bojového umenia Wing Chun. Keď sa o tom dozvie mocný Majster Hung (Sammo Hung Kam-Bo), poverí Ipa neľahkou úlohou, ktorá sa začne časovo obmedzeným náročným súbojom s viacerými bojovníkmi ovládajúcimi rôzne bojové umenia – Ip Man si má získať ich rešpekt a úctu... nebezpečenstvo mu však hrozí i od jedného skorumpovaného policajného intendanta a od britského boxerského šampióna prezývaného Twister (Darren Shahlavi). Ip Man však tentoraz nebojuje len za česť čínskeho ľudu, ale i o možnosť otvoriť si vlastnú školu bojových umení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (446)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na druhej dil sem se tesil a nezklamal, i kdyz jsem teda cekal, ze by mohlo dojit i na trenink Bruce Lee, coz se nestane, s "Brucem" tu je jen jedna spis takova zabavna scenka, takze je tu porad jeste puda pro treti dil. Dej zacina pravdepodobne par mesicu po konci udalosti z minulyho dilu, jelikoz Ip uz je zdravej a zacina rozjizdet skolu bojovejch umeni a jestli jsem o prvnim dile rek, ze ma jednoduchej dej, tak me nenapada, jak to pojmenovat tady. Protoze veskerou napln filmu tvori jen v prvni polovine souboje a v ty druhy dohadovani se zlejma amikama, cili taky souboje. Navic jelikoz se dej neodehrava uz za valky, nema to takovou atmosferu jako prvni dil. Nicmene musi se uznat, ze souboje jsou opet spica, navic tentokrat jsou tu i nejaky prijemny ozvlastneni - bitky na stole a souboje s boxerem. Ten sice vypada fakt jako slusnej rizek, ale to zaverecny natahovani ve Van Dammeovskym stylu je trochu zbytecny. No a co se tyce Donnieho, tady plati to, co v minulym dile. Pri soubojich s kamenou tvari je spickovej, ale jeho pokusy o hrani jsou tragicky, jeho smutnej vyraz je spis k smichu, obcas se podivne kreni nebo vypada, ze usne. Souboju je sice vic, nez v prvnim dile, ale celkove precejen lehce slabsi, nicmene porad na 5*. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Yip Man 2 je lepší než první díl což není zrovna moc obvyklé. Děj je sice trošku předvidatelný, ale nevadí mi to, protože spolu s jedničkou to působí jako dokonalý celek. Druhý díl je trošku více akční než díl první a je to dobře, protože aspoň nejsou oba díly stejné a jdou lehce rozlyšit. Bojové scény jsou jedny z nejlepších jaké jsem kdy viděl a většina béčkových hvězd se může od sympatického Donnie Yen učit. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První díl byl díky válečnému stavu a nenáviděným Japoncům o něco dramatičtější. Ve dvojce se  Ip nejprve dostává do konfliktu s ostatními mistry bojového umění, čímž připomene slavnou éru hongkongského bojového filmu, kde se to střetnutími a porovnáváním různých stylů a škol jen hemžilo.  Skvělý Sammo Hung dodává téhle části řádný drajv. Jeho mrštnost snoubící se s tloušťkou jsem nikdy nechápal. Při duelech s ostatními mistry na ploše vratkého stolu jsou opravdovou potěchou pro oko.  A  stejně památná je i předcházející až neskutečná řež s  hordou tzv. nikdožů , ovšem ozbrojených mačetami a dalšími zbraněmi.    Pak už přichází na řadu hlavní zápletka a bílý padouch, západní boxer v podání Darrena Shahlaviho.  A máme tu střet západního a východního boxu, kde zpočátku ten východní nemá proti brutalitě a zuřivé síle žádnou šanci. Mistr Hung v ringu dokonce umírá. Ale ještě je tu Ip Man. Zase jsem se skvěle bavil a nechal se opájet ukázkami choreograficky vymazlených ukázek bojového umění.  Donnie Yen pak v roli skromného mistra vynikajicí a závěrečný střet dá vzpomenout na to nejlepší ze čtvrtého  Rockyho.  Spokojenost téměř maximální. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Druhý díl ságy glorifikující Ip Mana jako národního hrdinu z lidu využívá stejný koncept jako první část, pouze místo japonských okupantů nyní mistr hájí čínskou národní hrdost proti zástupcům koloniální moci v Hongkongu 50. let. V souladu se zastřešujícím tónem oslavy čínské národní hrdosti jsou britští protivníci vykreslení až karikaturně démonicky. Zatímco první díl teprve budoval persónu Ip Mana, tentokrát se vyprávění cele soustředí na propojení bojových sekvencí s melodramatem po vzoru "Rockyho". Ačkoli je od začátku jasné, jak se bude vše vyvíjet, díky promyšlené dramaturgii vyprávění i jednotlivých sekvencí a výbušné hudbě Kendžiho Kawaie je účinek filmu naprosto ohromující. "Ip Man 2" je v zásadě řemeslně precizní naplnění úspěšného schématu a díky tomu také funguje skvěle. Bojové sekvence výstižně porovnávají rozličné styly kung fu a posléze i čínská bojová umění vůči boxu a opakovaně potvrzují, že tvůrčí tým Wilson Yip - Donnie Yen představuje naprostý vrchol současných hongkongských bojových filmů. Choreografie se jako v prvním díle soustředí na vyjádření efektivity wing chunu, k čemuž využívá sekvence krátkých, převážně blízkých záběrů a kontrasty rychlých výměn úderů se zpomalenými obrazy jejich následků. V hrstce případů tvůrci sáhli k užití speciálních efektů, ale pouze aby tím stupňovali dramatičnost či ustanovili kontrast jako v případě famózní sekvence poměřování sil mezi hongkongskými mistry. ___ PS: Možnost vidět film na velkém plátně s takřka tisícovkou diváků znalých hongkongských filmů, kteří euforicky reagovali na ustanovující záběry každé hvězdy a ve finální bojové sekvenci rykem a potleskem dělali z kina čtvrtou stěnu hlediště boxerského ringu ve filmu, byl nezapomenutelný zážitek. Lze pak jen litovat, že v českém kině se nic takového nikdy nemůže stát, a to ani na festivalu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Z relativně komplexního a multitématického bijáku jsme spadli do dvojky, která je plná klasických nešvarů většiny pokračování obecně. Snaží se kopírovat to dobré z jedničky v ještě více over-the-top podání a cokoliv nové musí být lepší, větší, hlučnější. Bohužel je ale taky celý film mnohem více přímočarý a plochý. Rocky 4 východu, kde se to však namísto ideologické nadsázky bere všechno skoro až smrtelně vážně. Horší průměr. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Veškeré neakční scény herce Sammo Hunga (Hung Chun-Nam) byly z důvodů hercovi operace srdce odtočeny jako první a bojové scény byly natočeny až poté. Všechny akční scény i přes svůj zralý věk odtočil na vlastní pěst, což vedlo k několika poraněním. Jedním takovým byl i ostrý úder do obličeje od Darrena Shahlavio (Miller/Twister). Ten Hungovi způsobil tržnou ránu, která, ačkoliv si později vyžádala několik stehů, nedokázala herce přimět k odchodu do nemocnice, dokud danou scénu kompletně nedotočí. To mu zabralo několik hodin. Ve svém pozdějším prohlášení uvedl, že svými zraněními nechtěl zdržovat natáčení. S vlastními bojovými výkony, omezenými jeho srdeční slabostí, byl ale nespokojen. (Conspi)
  • Na konci filmu se objeví malý kluk, který se představí jako Bruce Lee (Dai-Yan Jiang), a Yip Man (Donnie Yen) ho odmítne trénovat pro mladý věk. Ve skutečnosti začal Bruce Lee trénovat Wing Chun u Yip Mana ve svých 13 letech poté, co prohrál souboj s členem konkurenčního gangu v Hong Kongu. (JardaBauer)
  • Bezprostredne po dokončení filmu Ip Man (2008) sa uvažovalo, že pokračovanie bude zamerané na vzťah majstra Yip Mana a jeho najslávnejšieho žiaka Bruca Lee. Tvorcom sa však nepodarilo vyjednať práva, a tak sa Lee objaví iba ako mladý chlapec na konci filmu. (Ernie_13)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno