Reklama

Reklama

Enid Blytonová začala svým bratrům vyprávět příběhy, které se staly únikem z bezútěšných vztahů v rodině, kterou následně otec opustil. Během učitelského působení po 1. světové válce začala své povídky rozesílat vydavatelům. Ujal se jí Hugh Pollock, za něhož se také provdala. Měli spolu dvě dcery, ovšem jako matka Enid zklamala. O děti se musela starat chůva, zatímco jí záleželo více na anonymních dětech, které ji zbožňovaly za její příběhy. Její naprostá sebestřednost dohnala Hugha k pití a nakonec i k jiné ženě. Enid své děti využila jako prostředek citového vydírání, aby se domohla rozvodu podle svých představ, a posléze se provdala za Kennetha Waterse, slabocha, který byl do jisté míry kopií jejího otce. Po 2. světové válce se jí dostalo ještě větší popularity, přestože čelila obviněním kvůli autorství knih. Děti ji vzývaly ještě dalších 20 let až do její smrti roku 1968, aniž by znaly její skutečnou povahu. (Filmbox)

(více)

Recenze (60)

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEJSEM ÚPLNÝ NETVOR..." Světe div se, hyperplodná autorka dětských knížek byla asi pěkná kráva :-) Ale takové se zase dobře portrétují a tady myslím Carterová obstála na výbornou. S dějem filmu je to tak napůl, samozřejmě je to zkratka, ale minimálně dostat tam konfrontaci s odrostlými dcerami mohlo mít smysl, když se ví, že to, jak obě své dětství vnímaly (a jak o něm následně referovaly), je v naprostém rozporu. 60% ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Helena Bonham Carter ztvárnila stejně jako v Alence v říši divů postavu na ránu pěstí.... Film není ani špatný, ani dobrý a Enid Blytonová byla fakt divná, a navíc je to opravdu dobře zahrané (jestli ta Helena není stejná - ne, to asi ani nejde)...Každopádně jsem o zmíněné spisovatelce nikdy dřív neslyšel...50% ()

Reklama

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem Enid četla pořád. Její knížky byly pro děti opravdu jako dělané - krásné popisy pikniků, nocování v útulných jeskyních, které ani nebyly strašidelné. Ve filmu je nejvíc strašidelná sama Enid. Těžko říct, zda její chování nehraničilo s nějakou duševní poruchou. Minimálně je zarážející, že vřeleji se chovala ke svým fanouškům než kterémukoliv jinému členu rodiny. A myslím, že číst její knížky už teď taky nebude stejné. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak mám hodnotit kvalitně natočený snímek, který mě však leda tak nadzvedával ze židle. Kromě Foglara, Sejkory a Králíka Petra mi všechny příběhy určené primárně pro malého čtenáře lezly od útlého dětství krkem. A když je hlavní hrdinkou filmu autorka právě takových knih, k tomu navíc nadstandardní semetrika (po celých 82 minut jsem cítila pouze doutnající vztek), pak šla Enid tématicky absolutně mimo mě. Výsledný dojem bohužel nezachránili ani standardně bravurní a mnou více než oblíbení Helena s Matthewem. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že ačkoli jsem od dětství vášnivá čtenářka, s touto autorkou jsem se minula. Temné dětství ji neomlouvá. Hrozná ženská. Nechápu, jak se může žena, která píše knihy pro děti, tak odporně chovat k svým vlastním dětem. Helena Bonham Carter vynikající. Jako vždy. (No, aspoň jsem viděla, že může být některá matka ještě horší než ta moje. Ale že by mě to potěšilo, to tedy ne.) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Film mal veľmi tesný rozvrh natáčania. Helena Bonham Carter bola do hlavnej úlohy obsadená iba 10 dní pred začiatkom nakrúcania, ktoré prebehlo za 16 dní a snímku potom zostrihali za 8 dní. (U_S_O)
  • Na britskej televíznej stanici BBC4 mal film pri premiére tretiu najvyššiu sledovanosť od založenia stanice v roku 2002. Sledovalo ho 1,28 milióna divákov. (U_S_O)
  • Rozpočet filmu bol tak malý, že niektoré kostýmy požičala producentom zo svojho šatníka sama Helena Bonham Carter. (U_S_O)

Reklama

Reklama