Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelný architekt zla Robert Mitchum v noiru černějším než noc při novu. Jenže ouha. Z Charlese Laughtona se nakonec vyklube pořádný měkota a celá story končí v bažinách sentimentu. A to s ohledem na všechna témata a motivy, které tvůrci svým filmem naťukli, je nesmírná zrada. Jak na divácích, ale i na ďábelském kazateli Harry Powellovi. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Kamera. Steady zábery. Mitchum. To sú tri veci, ktoré mi ostali v hlave po filme a ešte tam asi dlho budú. Tie zábery na asi každé zviera na svete ku koncu filmu mi pripadali až smiešne. Rovnako ako keď Michum uteká pred starou ženou ako zbabelec. Ale to sú 50s. A preto ich mám tak rád. Je to noir. Ale veľmi zvláštny a jedinečný noir. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Až se na začátku filmu nadechnete, vězte, že budete po dechu lapat po celý film. Tak barvitě vykreslená postava pseudoknězekněze - zmetka, který lační jen po penězích se málokdy vidí. Robert Mitchum byl zcela přesvědčivý, přehlížím velkoryse i občas zbytečná teatrální gesta. Jeho řeči či skutky dávají za pravdu těm, co říkají, že náboženství je zlo. Podívejme se jen na věty, které vyřkne jeho manželka, kterak se kaje. Silná scéna, jako kdyby v Americe sledovali proces s Rudolfem Slánským. Krásnou roli dostala i hvězda němého filmu, nyní dáma v pokročilém věku (dožila se však 99 let), Lilian Gish. Režijně skvěle zvládnuté, škoda, že toho Charles Laughton nenatočil víc. Film tak krásně plyne, že se z něj skutečně mávnutím kouzelného proutku stane z thrilleru málem vánoční pohádka. A pohádka strašně milá! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už keď som film videl po prvý krát, tak ma rozladilo, že som nenašiel nič, čo by odôvodňovalo jeho dobré hodnotenie a kultový charakter medzi noir filmami. Dnes som si ho pozrel opakovane a pozornejšie a naozaj tam nič pozoruhodné nie je. Dokonca obsahuje množstvo scén, veľmi naivne až mizerne zahraných Robertom Mitchumom, ktorý ako záporák úplne zlyhal. Nebýva to síce často, ale existujú prípady, keď sa s filmovou kritikou výrazne rozchádzam. Nakoniec aj pohľad na hodnotenie ukazuje, ako film polarizuje divácku obec. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Za začátku jsem si říkala, že by se mohlo jednat o napínavý snímek s Hitchcockovskou atmosférou. Již po nějaké době se mi však nedostávalo ani jednoho. Robert Mitchum má silné charisma a očekávala jsem, že budou následovat nějaké psychologické a napínavé scény s dětmi, kde bude právě jeho charisma a scénář tím nejsilnějším. Jenže příběh jakoby běžel rychle dopředu, ale zapomněl se zastavit u nějakých scén a více je rozebrat. Častý střih působí útržkovitě a ve spojení s rychle plynoucím dějem, kterému však pochybělo nějaké delší a hlubší pozastavení nad postavami, jsem zhruba po hodině začala o film ztrácet zájem. Toto zpracování mě příliš nezaujalo. Kdyby režisér zvolil jiný styl, možná by byl výsledek jiný. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (22)

  • Herečka Shelley Winters neskôr povedala, že to bol jej najpremyslenejší a najzdržanlivejší herecký výkon, aký kedy podala. (westerns)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama